Swift

Tóth Krisztina: Nyomozzunk! (Malac és Liba 6.) - Értékelés



Tóth Krisztina Nyomozzunk! c. kötete, a Malac és Liba 6. része júniusban látott napvilágot a Manó kiadó gondozásában.
Malac és Liba immár 2019 óta velünk él és lélegzik, sikere megcáfolhatatlan, s még mindig ugyanúgy el tud varázsolni, mint kezdetben.
A legújabb kötet ismét két mesét tartalmaz, a kötet címével megegyező Nyomozzunk!, valamint a Malac és Liba ismerkedik a betűkkel címűt.
Ez a két történet ismét fergetegesen humoros, melyet Hajba László továbbra is zseniális illusztrációi tesznek teljessé.
Személyes kedvencem a Nyomozzunk! története volt, amiben főhőseink egy ellopott csont keresésére indulnak...

"Csupa titok ez a hajnal,
csupa rejtély, csupa lárma,
A homályban ki osont el?
Főnyomozó kitalálja!
(...)
Veled együtt kitalálom,
ki a bűnös, hol a bűnjel,
elárulja majd egy lábnyom,
hogy a tettes hova tűnt el."

Nyommozzunk!

Éktelen kutyaugatás veri fel a tanya békés csendjét a kora hajnali órákban. Virsli, a szomszéd kutyája fékezhetetlenül ugat és csahol, felébresztve ezzel élőt és élettelent egyaránt.
Mivel Libát is kiveti magából az ágya, tollas barátunk Malachoz indul, aki párnával a fején próbál visszaaludni édes álmába. Libát azonban mérhetetlen módon érdekli, vajon mi történhetett a szomszédban, hisz ilyen korán még a postás se jár, hogy Virsli ennyire magánkívül legyen. Mikor felüti a fejét a lehetőség, hogy esetleg betörő jár a kertek alatt, Malac feladván visszaszunyókálási kísérletét, átkíséri Libát Virslihez, aki rendkívül idegesen közli, hogy ellopták az elásott csontját...

Vajon ki lehet a tettes?
Malac és Liba nyomozásba fog!

Malac és Liba ismerkedik a betűkkel

Gáborka iskolába jár, Malacnak és Libának pedig nagyon tetszik a kisfiú hátizsákja, így megkérik kis gazdájukat, hogy legyen kedves nekik is adni egyet. Míg Malac Gáborka ovis táskáját kapja meg, addig Liba a kisfiú ovis ballagótarisznyáját akaszthatja a nyakába, mely méret tökéletesen illik hozzá. ^^
Az üres táska azonban még nem elég ahhoz, hogy iskolások legyenek, s olyan okosak, mint Gáborka. Ahhoz tankönyvek és íróeszközök is kellenek, mint ahogy Cica nagy bölcsen felhívja rá hőseink figyelmét.
Miután az "A" betűt gondosan megvizsgálták, s a kecske is felfalta a "B" betűt, hőseink a "C" betű gyakorlásába kezdenek, ami nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnák...
Vajon mit tanul Malac és Liba az élet iskolájában???

"- Ébren vagy? - érdeklődött Liba...
- Ha esetleg nem lennék, te röftön 
felkeltenél - hangzott a válasz.
- Hallottad, hogy hogy ugat Virsli? - lihegte Liba.
- Hallottam. Biztos a postás... Akkor szokott így őrjöngeni. A 
postás biciklijétől mindig ideges lesz. Mindig azt hörgi, hogy 
széttépem a kerekes embert, széttépem a kerekes embert."

A Nyomozzunk! igazi nyári szünetre való, szórakoztató írás, melyben Malac és Liba ismét fergeteges alakítást nyújtanak!


Tóth Krisztina karakterei még mindig nem laposodtak el, történetei sziporkáznak és kötetről-kötetre tudnak újat adni. A zseniális karakterek, párbeszédek és versikék belopják magukat az ember szívébe, s kirántanak a hétköznapok szürkeségéből. Természetesen mindehhez kellenek Hajba László cuki illusztrációi, aki mindig egy komplett melléktörténetet is felépít a háttérben, a tanyán. Kettejük párosa remekbe szabottat alkot, s remélhetőleg, még sok-sok ötlet van a tarsolyukban erről a nem mindennapi tanyáról.
Mint mindig, most is Malac karaktere volt a kedvencem. Az első történetben a hálósipkás, fején a párnát szorító Malac képe, aki hatalmas kétségbeeséssel rohan a szekrénykéjéhez, hogy megnézze, megvan-e még a kukoricája, ha netalán mégis tolvaj járt volna a környéken - zseniális és végtelenül cuki! :3
De a bájosan agresszív, örökké morgolódó Virsli karakterét is kiemelném, aki hozza a kutyák szokásos jellemvonásait, mégsem lesz sablonos. Természetesen ez mind-mind az alkotópárosnak köszönhető, akik a telített gyerekkönyvpiacra mindig igazán egyedit alkot!

Malac és Liba rajongóknak a kötet kifejezetten ajánlott! Higgyétek el, továbbra sem fog csalódást okozni ez a mindig újat adó, megfrissülő, bájos történet! :3 

Értékelés: 5/5 nyomozó









Idézetek

"Az udvart hajnalban vad ugatás verte fel. A szomszédban lakó villanyszerelő kutyája, Virsli olyan ádáz hangzavart támasztott a csendes utcában, hogy képtelenség volt tovább aludni. Liba szeméből kiverte az álmot a morgás, csaholás. Áttotyogott Malac óljába. Malac a fejére szorított párnával igyekezett visszaaludni."

"- Ébren vagy? - érdeklődött Liba...
- Ha esetleg nem lennék, te röftön felkeltenél - hangzott a válasz.
- Hallottad, hogy hogy ugat Virsli? - lihegte Liba.
- Hallottam. Biztos a postás... Akkor szokott így őrjöngeni. A postás biciklijétől mindig ideges lesz. Mindig azt hörgi, hogy széttépem a kerekes embert, széttépem a kerekes embert."

"- Figyelj, Liba! Virsli felébresztett, te viszont nem hagysz visszaaludni.
- Lehet, hogy Cicát kergeti! Olyankor meg azt szokta morogni, hogy széttépem az osonó csíkost, széttépem az osonó csíkost!"

"- Akkor viszont betörő lopakodott a kertek alatt.
Malac erre rémülten pattant ki az ágyból. A szekrényhez szaladt, és ellenőrizte, megvan-e a kukoricája. megvolt."

"- De te, ugye, nem vagy labilis? - érdeklődött gyanakodva Liba.
- Nem. Én álmos vagyok..."

"- Gond? Hogy gond van-e? - vakkantotta. - Még hogy gond! Katasztrófa! Tragédia! Ellopták a csontomat!
- Honnan lopták el? - kérdezte Liba.
- Innen, a rózsabokor tövéből! Pont egy hete ástam el. Tegnap azzal hunytam le a szemem, hogy reggel kiásom, és megeszem. Már előre örültem neki! Erre odamegyek, és mit látok? A hűlt helyét! Csontosan itt volt! Akarom mondani, pontosan."

Csupa titok ez a hajnal,
csupa rejtély, csupa lárma,
A homályban ki osont el?
Főnyomozó kitalálja!

Veled együtt kitalálom,
ki a bűnös, hol a bűnjel,
elárulja majd egy lábnyom,
hogy a tettes hova tűnt el.

"- Dehogy akartam én megenni, hát úgy nézek ki, mint aki csontot eszik? Kondizni akartam vele! Szerettem volna kicsit gyúrni bicepszre, hogy jobban tetsszem az egérlányoknak!"

"- Az ember magá-gá-gának tanul, nem az iskolának.
- Meg az életnek - tette hozzá álmodozva Malac."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 megjegyzés

Flickr Images