értékelés
horváthildi
ismeretterjesztés
mesevilág
pagony
Kalas Györgyi: Pavlova kisasszony és a dobostorta - Értékelés
Kalas Györgyi Pavlova kisasszony és a dobostorta /A sütemények története/ c. kötete idén áprilisban jelent meg a Pagony kiadó gondozásában. A könyv egyfajta folytatás, mégpedig a tavaly megjelent és hatalmas sikert aratott Sandwich grófja és a nápolyi pizza c. köteté, ami idén elnyerte a Hubby Gyerekzsűrije által Az Év Ismeretterjesztő Könyve 2021 díjat.
A kötet méltán nyert, a tavalyi évben nekem is személyes kedvencem volt Kalas Györgyi újszerű és ötletes írása, így izgatottan vártam a "folytatást", mely most a sütemények és ínyencségek világába kalauzolja el az olvasót.
Kalas Györgyi és Horváth Ildi ismét remekbe szabottat alkotott, s a kötet még a tavalyi finom ételek gasztronómiai túráját is magasan felülmúlta - legalábbis számomra biztosan! Ha a Sandwich grófját imádtam, Pavlova kisasszony egyenesen rabul ejtett! Nem lesz ez nálatok sem másképp...
"El sem tudnád képzelni az életet
sütemények nélkül, ugye?"
Kalas Györgyi ismét remekművet alkotott! A Pavlova kisasszony és a dobostorta ugyanolyan lenyűgöző, gasztronómiai és korokon átívelő utazásra visz minket, mint a Sandwich grófja, s az olvasó olvasás közben bejárhatja a "sütivilágot".
A kötet a mézzel és a méhekkel indít, becsalogat minket Tutanhamon szarkofágjába, majd az ókori Hellász földjére lépve megnézhetjük a torta kialakulásának legendáját, s olvashatjuk a leghíresebb torták történetét is. A finomságok létrejöttének információi mellett olvashatunk a cukorról és a lisztről is, amik elengedhetetlen alapanyagai a süteményeknek, s mielőtt rátérnénk a tyúk-tojás problémára és kérdéskörére, a világ minden csücskében készített karácsonyi és gyümölcsdarabos sütikről kerül le a lepel. Teszünk egy nagyobb kitérőt Franciaországba is, majd kalandozunk egyet a csoki világában, találkozunk igazi magyar különlegességekkel, s a kötet legvégén még egyszerűbb recepteket is találunk.
A belső borítón pedig egy izgalmas játék várja az embert - vajon te hány süteményt ismersz fel Horváth Ildi gyönyörűen illusztrált repertoárjából?
"A gyerekek születésnapját ma szerte a világon megünneplik,
és a születésnapi torták is sokfélék lehetnek. Kínában például
barackos gombócot készítenek a gyerekeknek, amit barack alakúra
is formálnak - ott ugyanis a barack a halhatatlanság szimbóluma."
Van itt minden, mi szem-szájnak ingere, tartja a mondás, s a Pavlova kisasszonyra ez tökéletesen rá is illik! Azt hiszem nincs - avagy nem lesz - olyan olvasó, aki ne találna a kötetben kedvenc fejezetet, érdekfeszítő, új információt és érdekességet, ami felcsigázza a fantáziáját, valamint okosabb is lesz tőle, de úgy vélem olyan sem akad majd, aki legalább egy kedvenc sütijével ne találná magát szemközt a lapokon!
A Pavlova kisasszony és a dobostorta egy átfogó, informatív, rendkívül minőségi kötet, melyet Kalas Györgyi remek írása mellett Horváth Ildi lenyűgöző képi világa tesz kimagaslóvá. Az alkotópáros ismét megmutatta, milyen egy minőségi kötet, amiben öröm elveszni!
A történelmi tények és ínyenc különlegességek mellett az írónő mindig ügyel arra is, hogy írása ne legyen unalmas, s egy-egy humorba öltöztetett mondattal tartja fenn az olvasó figyelmét, amik a legjobb helyekre kerülnek beszúrásra.
Fontos, hogy a jó ismeretterjesztő kötet ne legyen száraz, mert az sokakat riaszt el az olvasástól, azonban aki kezébe veszi Kalas Györgyi köteteit, ezzel a problémával nem találja majd szemközt magát - ezt garantálom!
A kötet olyan érdekes információkat oszt meg a nagyérdeművel, mint pl. az alma megérkezése Amerikába és az almás pite "amerikaizálódása", de mesél Rigó Jancsi cigányprímásról is, aki elrabolta szíve hölgyét. Mesél az angliai teadélutánokról, vagy épp az első háziasított tyúk fellelhetőségi helyéről, de a Vörösmarty téren ma is álló Gerbaudról is (ami az én szívem csücske, minden Könyvhét elmaradhatatlan "kelléke")! ❤
Mindezek mellett olvashatunk többek között a sajttortáról, répatortáról, fekete-erdő tortáról, a mocsiról, a fánk humoros megszületéséről, a muffinról, a gyümölcskenyérről, s még sorolhatnám végtelen hosszan, de nem teszem. Járjatok magatok is utána, miféle ínyencségeket rejt ez a kötet! ;)
"Így érnek össze a nyelvek, kultúrák és ételek
egész Európában. Az elmúlt több ezer év alatt mindannyian
hatással voltunk egymásra."
A Pavlova kisasszony és a dobostorta garantáltan nem fog csalódást okozni sem a Sandwich grófja rajongóinak, sem azoknak, akik egy igazi, lenyűgöző gasztronómiai utazáson szeretnének részt venni!
Értékelés: 5/5 almás pite
Idézetek
"El sem tudnád képzelni az életet sütemények nélkül, ugye?"
"A világ legrégebbi mézét Tutanhamon fáraó több mint háromezer éves sírjában találták meg a kutatók."
"Az ókori görögök rajongtak a mézért és az édességekért. Tortát is ők sütöttek először, legalábbis abban a kerek formában, ahogy mi is ismerjük. A kerek süteményt Artemisz, a Hold istennőjének tiszteletére készítették, formája a Holdra utal, és a tökéletességet szimbolizálja."
"Néha gyertyát is tettek a tortára, ezzel is a Hold fényére utalva. A gyertyás tortát azonban nem ették meg, hanem felajánlották az isteneknek, akikről úgy gondolták, hasonlítanak az emberekre, és ők is szeretnek finomakat enni. Régen az emberek úgy hitték, hogy a gyertya füstje felviszi az imádságot az istenekhez - ezért kell kívánni, mielőtt elfújod a gyertyát!"
"A gyerekek születésnapját ma szerte a világon megünneplik, és a születésnapi torták is sokfélék lehetnek. Kínában például barackos gombócot készítenek a gyerekeknek, amit barack alakúra is formálnak - ott ugyanis a barack a halhatatlanság szimbóluma."
"Viktória-torta (Anglia)
Ezt a híres süteményt Viktória angol királynő szakácsai találták ki. A királynő ugyanis nagyon szeretett délután teázni, ezért cukrászai igyekeztek olyan sütit alkotni, ami jó kiegészítője a meleg teának. A puha piskótalapok között eperlekvár és tejszínhab található. "
"A cukor gyártása sokáig nagyon drága volt. Hiába szerették meg Európa lakói is ezt a finomságot, megfizetni nem nagyon tudtak. Nálunk, Magyarországon is csodájára jártak, amikor Mátyás király és Beatrix királyné esküvőjén egy hatalmas, égetett cukorból készült szobrot és egy marcipánsakktáblát szolgáltak fel a vendégeknek. Hiába alkotta a vendégsereget csupa gazdag ember, cukrot addig még ők sem nagyon kóstoltak."
"Egy vicces történet szerint a fánkot egy bécsi pék felesége találta ki teljesen véletlenül. A pékasszony ugyanígy hirtelen haragú volt, és a türelmetlenül várakozó vendégek fejéhez akarta vágni a nyers tésztát. Ez azonban véletlenül a forró olajba repült, és ropogósra sült. Mindenki rögtön meg is szerette."
"Az egyik leghíresebb rizslisztes sütemény a japán mocsi, amit ragacsos rizsből készítenek. A mocsiról úgy tartották, hogy szerencsét hoz, ezért sokáig csak a nemesek és a katonák fogyasztották, ma pedig a japán újév egyik hagyományos étele."
"Biztosan veled is előfordult már, hogy úgy érezted, nagyon sokat ettél, de egy kis süti mégis fért beléd."
"Ez lett a Gerbeaud, ami Magyarország egyik legrégebbi és leghíresebb cukrászdája. Ma is megtalálod Budapesten, a Vörösmarty téren."
"Így érnek össze a nyelvek, kultúrák és ételek egész Európában. Az elmúlt több ezer év alatt mindannyian hatással voltunk egymásra."
"Almás pite
Biztos nem is gondolnád, de Európa legrégebbi ételei közé tartozik az almás pite. Az első recept ugyanis 1381-ből való, azaz már majdnem 700 éves!"
"Mire Amerikában megjelent az első szakácskönyv, az almás pite annyira elterjedt étel lett, hogy megszületett a közmondás is: olyan amerikai, mint az almás pite. Ebből is látszik, mennyire magukénak tekintik az almás pitét az amerikaiak - meg az angolok, az osztrákok, és a magyarok is.
Pedig Amerikában eredetileg nem is őshonos gyümölcs az alma."
"Biztosan te is hallottad már aztán ezt a vicces kérdést, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás."
"Először a mai Kína környékén háziasították a tyúkokat. A házityúk őse az Ázsiában ma is élő dzsungeltyúk és bankivatyúk lehet. Ezek a madarak inkább még egy fácánra hasonlítottak..."
"Madártej
Nem kifejezetten sütemény, de az egyik legismertebb tojásos desszert a madártej, ami nemcsak finom íze, de vicces neve is népszerűvé tesz."
"Franciaországban "tojások a hóban" vagy "úszó szigetek" néven ismert - ez utóbbi név terjedt el az angolban is. A magyar madártej elnevezés valószínűleg egy egzotikus ételre utal, ami olyan finom, hogy talán nem is létezik. Mint a madártej."
"Croissant
Bár a croissant egy vérbeli francia sütemény, mégsem Franciaországban született. Egy bécsi cukrász vitte Párizsba az első receptet, bár ő még "Kipferl"-nek hívta. Ha ismerős ez a szó, az nem véletlen, hiszen ez az eredete a magyar kifli szavunknak is. Kiflit Bécsben sütöttek először, állítólag annak megünneplésére, hogy a török sereg nem tudta elfoglalni a várost. Miután ugyanis a törökök elfoglalták Budát, továbbindultak Bécs felé, de végül nem jártak sikerrel. Ennek örömére az osztrák pékek félhold alakú süteményeket készítettek, a kifli alakja tehát a török zászlóban található félholdra utal. Úgy gondolták, ha felfalják a török holdat, az szerencsét hoz.
Ez persze csak egy legenda, az viszont biztos, hogy tényleg a bécsiek sütötték először..."
"Minden sütemény finom, de a legfinomabbak a csokis sütemények!"
"A csoki nemcsak finom, de a tudósok még azt is bebizonyították, hogy ha csokoládét eszünk, akkor olyan jelzés érkezik az agyunkba, amitől boldogabbnak érezzük magunkat."
"Rigó Jancsi
Rigó Jancsi a leghíresebb magyar cigányprímás volt (...), aki olyan szépen tudod hegedülni, hogy játékával még egy igazi hercegnőt is elcsábított."
"Párizsban ismerkedett meg egy amerikai milliomos lányával, Ward Klárával, aki egy belga herceg felesége volt. Jancsi azonban megszöktette, és utána évekig együtt csavarogtak a világban. Elhozta Budapestre is, ahol egy cukrászdában csokis süteménnyel kedveskedett neki. A cukrász annyira büszke volt rá, hogy a zenész nála járt, hogy a süteményt elnevezte Rigó Jancsinak. Ez jó ötletnek bizonyult, mert hamarosan mindenki meg akarta kóstolni a híres hegedűsről elnevezett sütit, bár sosem fog kiderülni, hogy a szerelmespár tényleg ilyen sütit evett-e."
0 comments