Swift

M. Kácsor Zoltán: Totó, ​az óvoda tűzoltója - Értékelés



M. Kácsor Zoltán Totó, ​az óvoda tűzoltója c. kötete a Lampion Könyvek gondozásában jelent meg. A kötet érkezését izgatottan vártam, ám az emelkedő könyvárak miatt csupán most volt lehetőségem ezt a könyvecskét is beszorítani a költségvetésembe.
Ugyan M. Kácsor Zoltán neve már önmagában garancia a minőségre, ám ha ehhez hozzávesszük az illusztrátor, Cserkuti Dávid személyét is, azt hiszem azt kell mondanom, az már bombasiker! ^^
A kötetre személy szerint Dávid illusztrációi miatt figyeltem fel, akinek munkásságát és stílusát nagyon-nagyon szeretem! A könyv meseszép lett, ismét öröm volt elmerülni ezekben a csodás képi világban!
Kácsor legújabb könyve két mesét tartalmaz. Egyet a címszereplő, Totó főszereplésével, egyet pedig az ármánykodó Bobcattel a főszerepben, aki az első történetben már kimutatja a foga fehérjét... Természetesen a kedvencem Totó története lett! :3

"Totó, a vérbeli tűzoltó egyszerre 
mintha megfiatalodott volna.
- Végre újra bevetésre megyek! - rikkantotta, és 
máris bekapcsolta a szirénáját."

Totó, az óvoda tűzoltója

Totó, a nyugdíjas tűzoltóautó egy nap begurul az óvoda udvarára, ahol minden gyerek körülrajongja. A nagy zsivaj azonban nem tetszik a fegyelemhez és rendhez szokott tűzoltóautónak, így Totó megzabolázza a gyerekeket, akik annak rendje és módja szerint hallgatnak is rá. A csodálatos gyereknap nem is indulhatna jobban, hisz minden gyerkőc beülhet Totó volánja mögé, de szigorúan csak egy percre!
Ám amikor Vilmos kerül sorra, Totó mobiltelefonja megszólal. A nyugalmazott tűzoltóautó riasztást kap, s Vilmossal a kormánykeréknél elszáguld a Munkagép utca 30-as számhoz.
Ám tűznek nyomát sem látni... 

Az ármányos Bobcat

Az előző történetből megismert Bobcat keresztnevét senki sem ismeri, azonban ha tehetné, legszívesebben az Ármin nevet választaná. Merthogy, az hasonlít a legjobban az ármányhoz...
A garázsban élő autóknak fogalmuk sincs arról, mi az az ármány, ám Bobcat most sem tétlenkedik, s egy zseniális és furfangos, ám korántsem etikus tervvel áll elő, mikor elhiteti Dömper Dömötörrel, hogy az úgynevezett "üres plató" betegségben szenved, melyből az következik, hogy Dömötör minden nap fuvarozhatja a csalafinta Bobcatet.
Mivel azonban Bobcat "nagyon szédül" ezeken az utakon, dupla kakaóadagra van szüksége, amit természetesen Dömötörtől vesz el fizetség gyanánt, amiért ő az, aki kigyógyítja a bajából... ^^
Eleinte minden remekül megy, ám Markoló Mia, az örök kíváncsi markolólány valamit csalárdságot szimatol...

"- Mit képzelsz, hogy így ugráltatsz, te telefonbetyár?! - pirított
rá Totó. A tűzoltóautó vörösebb volt a méregtől, mint 
a legfrissebb fényezés után. - És pont velem, egy tiszteletreméltó 
nyugdíjassal szórakozol, akit még a tűzoltózenekarba 
is beválasztottak? Hallatlan!"

A Totó, az óvoda tűzoltója a Garázs Bagázs kiadói sorozat új formát öltött, már korábban megjelent meséinek első, felújított darabja. Egy végtelenül szórakoztató, kedves meséket tartalmazó csodaszép kötet, mely a kocsik főszereplése miatt elsősorban inkább fiúknak ajánlott, de úgy vélem, a gyönyörű illusztrációk, a képi világ és a humoros, tanulságos történetek a lányokat is rabul ejthetik...

Régóta foglalkozom már gyerekkönyvekkel, így természetesen nem voltak ismeretlenek számomra a régi Garázs Bagázs-kötetek, ám az előrendelés pillanatában valahogy nem kapcsoltam össze, hogy ez bizony egy vadonatúj külsővel napvilágot látó "régi" történet.
Noha a mesék mindig is érdekeltek, a régi kiadás illusztrációja mindig távol tartott tőlük, ezért rendkívül örülök, hogy most újra napvilágot látnak ezek a történetek, s csak remélni tudom, hogy a többi is jön majd szépen sorban, s talán vadonatúj történetekkel is megörvendeztet majd minket az író úr.


Cserkuti Dávid illusztrációival a kötet sokkalta figyelemfelkeltőbb és minőségibb lett. A képi világ tökéletesen passzolt Kácsor meséihez és karaktereihez.
A két történet közül a kedvencem természetesen Totó meséje lett, aki pillanatok alatt belopta magát a szívembe, míg a második történeten nagyot kacagtam.
Noha a fülszöveg is hirdette, titkon reméltem, hogy mindkét mese középpontjában Totó áll majd, vagy legalábbis megjelenik benne és szerepet is kap (egy képkocka erejéig fel is bukkant ^^). Picit szomorú voltam, hogy ilyen gyorsan el kell engednem a tűzoltóautót, de összességében nem csalódtam a kötetben.
Szórakoztató és tanulságos, komisz, humoros és szívet melengető történeteket kaptam, Cserkuti gyönyörű illusztrációival karöltve, amikben öröm volt elmerülni. :3

A régi Garázs Bagázs-rajongóknak (akik még nem nőttek fel ^^), illetve a kocsik szerelmeseinek bátran ajánlom a mesekönyvet! A történetek és a kivitel sem fog csalódást okozni!


Értékelés: 4,5/5 nyugdíjas tűzoltóautó









Idézetek

"Totó, a nyugdíjas tűzoltóautó szirénázva érkezett az óvoda kertjébe."

"Totó, a vérbeli tűzoltó egyszerre mintha megfiatalodott volna.
- Végre újra bevetésre megyek! - rikkantotta, és máris bekapcsolta a szirénáját."

"- Szerintem meg pont hogy tréfa. Pontosabban tréfa akar lenni, de egyáltalán nem vicces.
- Nocsak! - vonta fel az ablaktörlőjét Totó. - Mire gyanakszol?
- Az majd kiderül, ha visszamegyünk az oviba - jelentette ki a kisfiú."

"- Mit képzelsz, hogy így ugráltatsz, te telefonbetyár?! - pirított rá Totó. A tűzoltóautó vörösebb volt a méregtől, mint a legfrissebb fényezés után. - És pont velem, egy tiszteletreméltó nyugdíjassal szórakozol, akit még a tűzoltózenekarba is beválasztottak? Hallatlan!"

"Bobcatet mindenki csak úgy hívta, hogy Bobcat. Senki nem tudott arról, van-e becsületes keresztneve, és talán valóban nem volt neki. Egyszer azonban elárulta, hogy ha második nevet választhatna,  Ármin szeretne lenne.
- Miért éppen Ármin? - kérdezték tőle a garázs lakói.
- Mert az hasonlít legjobban az ármányra - somolygott Bobcat.
A munkagépek közül senki sem tudta, mit jelent az, hogy ármány, de nem kellett sokáig várni, hogy fény derüljön rá."

"- Szó sem lehet róla! - húzódozott Bobcat. - Én szédülős fajta vagyok. Ahhoz, hogy bírjam a platódon  a zötykölődést, reggelente legalább dupla adag kakaót kellene innom."

"Tulajdonképpen mehetett volna ez évekig, ha nem él a garázs falai között egy okos markolólány. Markoló Mirának hívták, és mint a lányok általában, ő is kíváncsi teremtésnek született."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 megjegyzés

Flickr Images