Swift

Miklya Luzsányi Mónika: Zűrös ​Zénó - Értékelés



Móra kiadó tavaly augusztusban indította útjára a Már tudok olvasni címet viselő új, kiadói sorozatát. A modern formát öltött sorozat első részeként jelent meg 2021-ben az írónő kötete is.
Miklya Luzsányi Mónika Zűrös ​Zénó c. kötete 2. nehézségi szintű.
A 2. szint köteteinek története fejezetekre tagolt, egyszerű és bővített mondatokkal dolgozó szöveg, ahol már komolyabb, nehezebb szavakkal találkozhatnak az apró olvasók. A különösen kacifántos szavakat a kötet külön kiemelve, szótagolt formában is bemutatja, a könnyebb kiejtés és elsajátítás végett. A kötet legvégén található egy szómagyarázat, valamint több érdekes, szórakoztató feladat is, melyek megoldását a rendkívül minőségi, füles borító belső részén találhatják meg az apró olvasók. A kiadói sorozat leírása alapján ezen nehézségi fokon a szöveg és az illusztráció aránya megegyezik egymással, ami azt jelenti, hogy gyönyörű, teljes oldalas illusztrációkban gyönyörködhetünk olvasás közben, melyek egyben háttérként és kiegészítésként is szolgálnak a meséhez. 
A szöveg itt már sokkal több nehezebb és összetett szót tartalmaz, mint első szinten, hisz itt már egy lassan madárkává serdülő könyvmoly a célközönség.
A behajtható fülekkel rendelkező minőségi borító belső fülén továbbá egy oklevelet is találunk a szerző aláírásával, melyet a gyerek nevére kitöltve motivációt és sikerélményt adhatunk át egy ötletes formában számára a továbbhaladásra ösztökélve.
A Móra oldalán a kötethez további, letölthető anyagok állnak a szülők és pedagógusok részére: 
Olvasó útlevél (Már tudok olvasni útlevél a kalandok történetek világába)

"Marcsi tanító nénivel nem lett volna gond. Kedves volt, 
meg minden. De nem tudott ötnél tovább számolni. Jó, mondjuk 
így második félévre eljutott tízig is."

Történetünk főhőse, az első osztályos Király Zénó, aki rettenetesen unja az iskolát és a matekórát. A kisfiú halálosan unja már az ötig való számolást és a hétpettyes katicabogarak pettyeinek firtatását - merthogy Marcsi néni, a tanító képtelen ennél tovább számolni. ^^
Zénó úgy gondolja, mivel Marcsi néni imádja a katicákat, fog egy nagy üveg hétpettyes és mutáns - sárga - katicabogarat, amit aztán kienged a teremben. A kis kísérlete azonban nem úgy sül el, ahogy várta volna - Marcsi nénire rátör a hisztériás roham. Míg a  gyerekek önfeledten játszanak a katicabogarakkal, addig az igazgató úr is megjelenik és Zénó büntetése sem lesz túl apró...

Zénó az otthoni büntetés közben rendkívül unatkozik, ezért úgy dönt, kifesti és felturbózza apa régi kocsiját. Miután anya szíve egy pillanatra megáll, még egy farsangi jelmezbál is vár a családra...

"...anya a festékkel nem is nagyon törődött. Inkább 
Zénót faggatta:
- Mit csináltál? Mondd meg nekem: mit csináltál?"

A Zűrös Zénó egy felettébb humoros és szórakoztató Most én olvasok!-kötet, egy vásott rossz kölyökkel a főszerepben. ^^


Zénó - mint minden kisgyerek - felettébb különös világszemlélettel és fantáziával rendelkezik. A "csak ötig tud számolni" tanító néni-képzet, a katicabogarak széteresztése, a kocsi lefestése mind-mind hatalmas mosolyt csalt az arcomra, s jókat kacagtam "Rosszcsont" Zénó kalandjain.
Bogdán Viki illusztrációi remekül passzolnak a történethez, a képi világ színessége és erőteljessége tökéletesen illik Zénóhoz. 
A kötetben található három mese közül személyes kedvencem az otthoni büntiben elkövetett kocsifestéses történet lett, melyben még egy koronát viselő apuka is feltűnik a motorháztetőn. ^^ Egy valóban szívet melengető pillanat, amire az apuka reakciója csak rátesz még egy lapáttal a cukiságfaktorból. 

A kötet a kezdő olvasóknak, valamint a rosszcsont, határtalan kreativitással megáldott gyerkőcöknek ajánlott!

A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 4,5/5 hétpettyes és mutáns katica

Idézetek

"- Ki volt ez a rettenetes, aki ezt tette?"

"Marcsi tanító nénivel nem lett volna gond. Kedves volt, meg minden. De nem tudott ötnél tovább számolni. Jó, mondjuk így második félévre eljutott tízig is."

"Zénó viszont már ovis korában elszámolt ötig. De akár húszig is! Hát persze hogy nem érdekelte, hány pöttye van a katicának. Mindenki tudja, hogy hét. De Marcsi tanító néninek a hétpettyes katica volt a mániája. Állandóan a pöttyeit kellett megszámolni."

"Zénó nem értette. hogy miért mindig ezeket az uncsi hétpettyes katicákat kell számolgatni, amikor a mutáns katicák sokkal érdekesebbek."

"- ...Az nyer, akinek a legtöbb pöttye lesz!
Azonnal elindult a katicafogó verseny."

"De Marcsi néni most nem volt kíváncsi arra, ki hány katicapöttyöt számolt meg. Szóhoz se nagyon tudott jutni, mert Harács igazgató bácsi kezdett el beszélni. Pontosabban üvölteni:
- Ki volt az a rettenetes, aki ezt tette?!"

"- Te voltál, Király Zénó? - ... - Te engedted szabadon a katicákat a teremben?
- Én - válaszolta a kisfiú. - Azt hittem, Marcsi néni szereti a katicákat. De ezek szerint mégsem..."

"...anya a festékkel nem is nagyon törődött. Inkább Zénót faggatta:
- Mit csináltál? Mondd meg nekem: mit csináltál?"

"Az a lényeg, hogy szárnyak legyenek. Mert Zénó a láthatatlan szárnyaival a világ legmagasabb hegyére is fel tud repülni. Kell is, hogy repülni tudjon. Különben hogyan menthetné meg Janka hercegnőt a sárkánytól?"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 megjegyzés

Flickr Images