Swift

Stefanie Dahle: Nincs ​több veszekedés! - Értékelés



Stefanie Dahle Nincs ​több veszekedés! c. kötete a hónap elején jelent meg a Manó Könyvek kiadó gondozásában.
Brúnó, a medve, Fülöp, a nyuszi és Bundás, a borz immár a második kötetben örvendeztet meg minket egy nagy igazságokat megfogalmazó, bájos mesével, ami egyszerűen, mégis kristálytisztán mondja el a gyermekeknek mindazt, amit tudniuk kell egy-egy fontos dologról... Itt példának okáért a harc, a veszekedés, a barátok közti cívódás a központi téma, ami bizony könnyen megmérgezheti a lelket...
Stefanie Dahle meséje ismét gyönyörű köntösben jelenik meg, csodaszép képi világgal, melyben hőseink most egy apró, bajba jutott boszorkány megsegítésére indulnak...

"A bundája remegett az izgalomtól. - Egy félelmetes sárkány él 
a Sárkányhegyen! Az erdő összes állata retteg tőle."

Főhősünk, Brúnó, a medve reggel óta a mólón horgászik, azaz, hogy horgászna, ha barátai, Fülöp és Bundás nem veszekednének már hajnal óta. A nagy civakodás és ordibálás minden halat elijeszt a csali közeléből, ám Brúnó horgára mégis ráakad valami...
Egy palack - benne egy segélykérő üzenet...
Borbolya, a kis boszorkány a Sárkánybarlang foglya, aki sorsát a palack megtalálójának kezébe helyezi.
Bár a Sárkánybarlangnak félelmetes a hírneve, s állítólag egy vad, tűzokádó sárkány lakja, a három jóbarát elindul, hogy megmentse a kislányt! 
Ám Fülöp és Bundás egyre ellenségesebben viselkednek egymással...

"- Ott, lent van valaki!
Brunó ijedtében a sárkány elleni mogyoróért nyúlt."

A Nincs több veszekedés! ismét egy páratlan szép történet az igaz barátságról és annak összetartó erejéről. S legyenek bár hullámvölgyek a legnagyobb barátságokban, a végén minden jó, ha vége jó...

A sorozat első kötete, a Nincs mitől félni! segített megtalálni Brúnónak a bátorságát, aki ebben a kötetben már meg is mutatja, mennyit is fejlődött az eltelt időben. Noha Brúnó most egy picit háttérbe szorul, s két barátja lesz az, akik köré a központi konfliktus felépül, már nem éppen félős medvénk is tartogat számunkra jó néhány szívet melengető és humoros pillanatot. 


A Nincs több veszekedés! központi alakjai tulajdonképpen Bundás és Füles, ám ezt így nem merném teljes mértékig kijelenteni, hiszen maga a veszekedés, illetve a barátságban beálló mosolyszünet az, ami a középpontban áll, s ugyanolyan mértékben szerepel benne Brúnó, Borbolya és három szurikáta is...
Stefanie Dahle remek érzékkel nyúlt a témához - ismét, s bár a Nincs mitől félni! talán egy hangyányival szívet melengetőbb és humorosabb történet volt, ez a mese sem okoz majd csalódást Brúnóék rajongóinak, akik hozzák a tőlük megszokott bohókás, vicces, aranyos formájukat, s a történet végére csak benő a fejük lágya... ^^
A történet kiválóan alkalmas arra, hogy a célközönség lássa, mennyire rossz és ártalmas is lehet a veszekedés, s hogy a barátság mindennél többet ér!

"- Ugyan! - kiáltotta Bundás, és elsőként besétált a barlangba. 
- Senki sem eszik meg egy bűzös borzot."

A Nincs több veszekedés! kifejezetten ajánlott a Stefanie Dahle korábbi meséjét kedvelőknek, s mindenkinek, aki szeretne elveszni egy lenyűgöző képi világgal rendelkező, szívet melengető történetben!


A könyvet köszönöm a Manó kiadónak!

Értékelés: 4,5/5 szurikáta 

Idézetek

"Brunó, a medve a mólón ülve horgászott. Csodálatos béke és nyugalom volt körülötte! Az erdőben mindenhol kis állatok zümmögtek és ciripeltek."

"- Volt már kapásod?
- Nem - brummogta Brunó. - Hangosabban vitatkoztok, mint egy csapat holló. Egy hal sem fog így ráharapni!"

Kedves Megtaláló!

Csapdába estem a Sárkányhegyen.
Ki tudnál szabadítani?
Reményteljes üdvözlet!

Borbolya, a boszorkány 

"- A Sárkányhegyen? Nem ott van az a kísértetjárta barlang?"

"A bundája remegett az izgalomtól. - Egy félelmetes sárkány él a Sárkányhegyen! Az erdő összes állata retteg tőle."

"Brúnó aggodalmasan bólogatott majd elővett egy fejlámpát, egy kötelet, egy lapátot és pár szem mogyorót, mert, mint tudjuk, a sárkányok azt egyáltalán nem szeretik."

"- Várj csak! - kiáltotta Fülöp. - Gyorsan idevarázsolom a tortát is a konyhából.
Bundás a szemét forgatta.
- El is hordhatjuk! Ehhez egyáltalán nem kell varázslat! - morogta."

"- Ugyan! - kiáltotta Bundás, és elsőként besétált a barlangba. 
- Senki sem eszik meg egy bűzös borzot."

"- Ott, lent van valaki!
Brunó ijedtében a sárkány elleni mogyoróért nyúlt."

"Az egyik bokorból zizegést hallottak, és a medve félrehajtotta az ágakat. Három reszkető szurikáta ült előtte. A mancsukban egy tepsit és egy dobverőt szorongattak."

A kis boszorkány megfogta a tepsit, és varázspálcájával néhány szót írt rá arany betűkkel:
Itt laknak a szurikátatesók

"- ...Ez a varázsvirág pedig a tiéd, Brúnó. A legszebb álmokat fogod látni tőle."

"- Az a fontos, hogy a szívünkben öröm legyen. Akkor a varázslat is működni fog - nevetett Fülöp. -Olyankor tudok a legjobban varázsolni, amikor itt vagytok, mellettem. Ha veszekszünk, sosem sikerül.
- Pontosan! - ásított Bundás, és megfogta Fülöp mancsát. - A vitatkozás senkinek sem jó! A legfontosabb, hogy összetartsunk! Most pedig szép álmokat!
Brunó halkan meglengette a varázsvirágát, és a következő pillanatban már mind a hárman a következő nagy kalandról álmodtak."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 megjegyzés

Flickr Images