Swift

Kertész Edina: A ​repülő teknős - Értékelés



Móra kiadó tavaly augusztusban indította útjára a Már tudok olvasni címet viselő új, kiadói sorozatát. A modern formát öltött sorozat első részeként jelent meg 2021-ben Edina kötete is.
Kertész Edina A repülő teknős c. kötete 3. nehézségi szintű. A 3. szint már a szárnyaló kis madárkáknak szól, az apró könyvmolyoknak, akik nem elégednek meg az egyszerűbb, rövid történetekkel. Itt a történet, vagyis a betűkszavak és mondatok átveszik a teret és háttérbe szorítják az illusztrációt, ami csupán a történet megszínezése és kiegészítése miatt van jelen. Az illusztráció segít fenntartani a figyelmet és apró részleteket rejthet magában, melyekre érdemes figyelni (már csak a kötet legvégén található feladatlap miatt is ;))
A kis olvasó itt már egy egészen hosszú, "bonyolult" történettel találja szembe magát, ahol már nincsenek kötőjelezett szavak, csupán szómagyarázat a legvégén, ha valamit nem értett. A mesék után azonban itt is megtaláljuk a nehézségi szintnek megfelelő feladatlapot, valamint az oklevelet és a hat matricát.
A behajtható fülekkel rendelkező minőségi borító belső fülén továbbá egy oklevelet is találunk a szerző aláírásával, melyet a gyerek nevére kitöltve motivációt és sikerélményt adhatunk át ötletes formában számára, a továbbhaladásra ösztökélve.
A Móra oldalán a kötethez további, letölthető anyagok állnak a szülők és pedagógusok részére: 
Olvasó útlevél (Már tudok olvasni útlevél a kalandok történetek világába)

"Peti felpattant a rollerre, és hajtani kezdte. Kalandra vágyott, 
de tudta, hogy a kaland nem csönget be csak úgy az ajtón. Meg kell keresni!"

Főszereplőnk, nevezett Peti a Százéves lakóparkba költözik szüleivel és hörcsögével. A kisfiú nagyon szereti a kalandot, ám amit a leginkább szeret, az a nyomozás! Peti egy gyors kipakolás és pizzaebéd követően nem is tud nyugton ülni, így elkéredzkedik édesanyjától és bicajával új kalandra indul!

Az apró nyomozónak nem is kell messzire menni, ugyanis egy plakát hirdeti, hogy a 27. számból eltűnt egy görög teknős, nevezett Benőke...
Peti útra kel és új pajtársával, az eltűnt teknős gazdájával, Fruzsival Benőke keresésére indul. A nyomok azonban a rettegett szomszéd bácsi kertjébe vezetnek...

"- Hűha! - mondta. - Nekem még sosem tört el semmim. Nagyon fájt?
- Az elején egy picit - bólintott Fruzsi. - De aztán szép, rózsaszín 
műanyag rögzítőt kaptam, és otthon maradtam. Kaptam egy 
mesekönyvet is. Szóval nem is volt olyan rossz..."

A repülő teknős egy szórakoztató nyomozás története, ami tökéletesen alkalmas a célközönség számára olvasás gyakorlás szempontjából. A mesét átitatja a humor, és pont annyi kaland és "véletlenszerű" jelenet van benne, ami alkalmas arra, hogy fenntartsa a figyelmet és a történet ne laposodjon el.


Egy egyszerű, könnyen követhető gyerektörténet ez, amiben egy kisfiú a nyáron az új kaland mellett barátokra is szert tesz, akik oldalán talán nem látszik olyan félelmetesnek az új iskolába járás sem...
Mivel a történet nagyon rövid, a szereplőknek nincs idejük arra, hogy teljesen kibontakozzanak, ám véleményem szerint Kéményes bácsi és Benőke lemossa a pályáról főhősünket is... Igazi egyéniségek, akik abban a nyúlfarknyi jelenetben, amiben feltűnnek, sokkalta inkább elvarázsolnak, mint a gyerekszereplők, akik jóval többet szerepelnek, mégsem tudtak a szívemhez nőni.
Gyerekkönyvhöz képest a Szabó Imola Julianna által alkotott színvilág, mely zöld-fekete-szürke színből áll, elsőre talán túl egyszerű és élet nélküli lehet, engem azonban teljesen rabul ejtett. A kötet színvilága eltér a megszokottól, egyedi, s pont ez teszi különlegessé. A kedvencem természetesen Benőke volt, a No.1 pedig a szökőkútban repkedő cuki, megszeppent teknőc-kép. ^^

A repülő teknős a kis nyomozóknak tökéletes olvasmány lehet, akik maguk is arra vágynak, hogy felnőve olyan híresek legyenek, mint a nagypapa; de aki egy nyári kalandra vágyna, az se habozzon a kezébe venni a kötetet!


A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 4/5 teknős

Idézetek

"A Százéves lakópark 3-as számú háza előtt lefékezett egy teherautó. Az oldalán nagy felirat hirdette:
KÖLTÖZÉSHEZ HÍVJA PICI BÁCSIT!"

"- Jé, egy labirintus! - kiáltott fel Peti, és rögtön bújócskázni kezdett a dobozok között. Peti a szüleivel és a hörcsögével költözött a Százéves lakóparkba."

"A nagypapáját Sóvirág Árpádnak hívták, és ő fejtette meg a titokzatos vonatrabló rejtélyét."

"Peti felpattant a rollerre, és hajtani kezdte. Kalandra vágyott, de tudta, hogy a kaland nem csönget be csak úgy az ajtón. Meg kell keresni!"

"- Kéményes bácsi a környék réme - mesélte Fruzsi. - Minden gyerek fél tőle. Folyton kiabál és hadonászik a botjával."

"- Hűha! - mondta. - Nekem még sosem tört el semmim. Nagyon fájt?
- Az elején egy picit - bólintott Fruzsi. - De aztán szép, rózsaszín műanyag rögzítőt kaptam, és otthon maradtam. Kaptam egy mesekönyvet is. Szóval nem is volt olyan rossz..."

"Benőke ekkor kidugta a fejét a páncéljából, és kíváncsian körülnézett.
- Azt hiszem, semmi baja..."

"- Éljen Benőke, a repülő teknős! - kiáltotta Barni.
- Éljen Peti, a nyomozó! - tette hozzá Fruzsi, és Petire mosolygott.
Peti pedig arra gondolt, még csak egy napja költöztek ide, és máris milyen sok barátja lett."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 megjegyzés

Flickr Images