Swift

Majoros Nóra: Éjjeli ​kalamajka - Értékelés



Móra kiadó tavaly augusztusban indította útjára a Már tudok olvasni címet viselő új, kiadói sorozatát. A modern formát öltött sorozat első részeként jelent meg 2021-ben Nóra kötete is.
Majoros Nóra Éjjeli kalamajka c. kötete 1. nehézségi szintű.
Az 1. szint a kezdő, apró olvasóknak szól, akik most tanultak meg olvasni, s gyakorolni szeretnék azt, hogy minél gördülékenyebben menjen. No meg azoknak, akik épp úton vannak a könyvmollyá válás rögös útján, apró pici fiókaként... ^^
Az 1. szint oldalait az illusztráció uralja, míg a szöveg csupán egy-két mondat/sor oldalanként. A betűméret a könnyebb olvashatóság kedvéért nagyobb, míg a nehezebb avagy érdekesebb szavak szótagoltak (ezek külön kiemelésre kerülnek az illusztrációban, ez által felhívva rájuk a picik figyelmét s segítve ezzel őket a helyes kiejtésben). A mondatok egyszerűek, a szavak ismétlődnek, a cél a gyakorlás, a megértés és a sikerélmény! 
A kötetben a mesék után minden esetben találhatunk a nehézségi szintnek megfelelő feladatlapot, mely ellenőrzi az olvasó tudását, mennyire figyelt a történetre, s mindezeken túl tartalmaz egy oklevelet és hat matricát is, melyeket az olvasó a kötet végén található feladatok helyes megoldásaiért zsebelhet be!
A behajtható fülekkel rendelkező minőségi borító belső fülén továbbá egy oklevelet is találunk a szerző aláírásával, melyet a gyerek nevére kitöltve motivációt és sikerélményt adhatunk át egy ötletes formában számára a továbbhaladásra ösztökélve.
A Móra oldalán a kötethez további, letölthető anyagok állnak a szülők és pedagógusok részére: 
Olvasó útlevél (Már tudok olvasni útlevél a kalandok történetek világába)

"Hiszen ez egy lakótelep, 
ahol éppen beesteledett."

Történetünk főhőse Ede, a napot békésen átszundikáló süni, akinek a sötét éjszaka beálltakor kezdődik az élet!
A lakótelepre leszáll az éjszaka, ám egy rakoncátlan sündisznó kalandokba keveredik, s még görkorizni is "megtanul". Ede, az éjszaka réme azonban még Kati nénire is a frászt hozza... 

Vajon milyen kalandokat tartogat Ede számára ez az éjszaka?

"Kinéz az ablakon, és felkiált:
- Segítség, egy szellem jár a házak között!
Kati néni úgy megijed, hogy minden lámpát felkapcsol 
a lakásban. Majd felfal egy tábla csokit az éjszaka közepén."

Az Éjjeli kalamajka tökéletes kötet a legkisebb olvasók számára. Mivel egy-egy oldalon egészen nyúlfarknyi szöveg található, egy felnőtt számára a kötet rendkívül rövid és a cselekmény is részletesebb kibontásért kiált, azonban ne feledjük, hogy ez a történet a legapróbb olvasóknak készült, akik, ha még nem is szeretnek olvasni, vagy nem akarnak még az iskolapadon túl is olyan lelkesen gyakorolni, ezt a szövegmennyiséget talán még képesek befogadni és elfogadni. Remélhetőleg ezekkel a rövid történetekkel az íróknak sikerül elérniük azt is, hogy a gyerkőc fantáziája beinduljon, s újabb és újabb kalandokat akarjon átélni. :)


Ede fantasztikus figura, az én szemem előtt vizuálisan pergett le az éjszaka görkorizó sündisznó képe, s jókat kacagtam a lehetséges bukkanókon, sebeken, kalandokon. 
/Bár talán annyi bibit csak nem szerzett ez a jóvágású legényke... ^^/
A történet másik "jóarca" Kati néni, aki ijedtében éjjel elmajszol egy tábla csokit, hogy megnyugodjon. ^^
Nóra meséjét Szabó Imola Julianna illusztrálta. A színvilág, ahogy a sötét éjszakát lassan felváltja a fény, és a feketét leváltja a kék, ami mellett a narancssárga dominál, teljesen elvarázsolt.

A kötet a szöveg rövidsége miatt tényleg csupán a legkisebb olvasóknak ajánlott, de aki a szereti a humort, az se hagyja ki a "nem egészen pórul járt", hatalmas éjszakai kalandokba keveredő süni történetét!


A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 4/5 görkoris süni

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 megjegyzés

Flickr Images