Swift

Moira Butterfield: A ​méhek titkos élete - Értékelés



Moira Butterfield A ​méhek titkos élete idén februárban látott napvilágot a Scolar kiadó gondozásában. A kötet az irtó édes, cuki, csokornyakkendős méhecskével hívta fel magára a figyelmem, ami a borítóról mosolyog le ránk. Vivian Mineker által illusztrált gyönyörű ismeretterjesztő kötetnek nem csupán a borítója lélegzetelállító, de a belseje is egészen lenyűgöző. Az élettel teli, cuki képi világ mellett a kötet rengeteg információt és legendát tartalmaz a méhekről, itt-ott egy csipetnyi humorral megfűszerezve az írást, amit öröm volt kézbe venni és olvasni.
A kötet tartalmából a méhek világnapjára akár egy információban gazdag előadás is összeállítható, s a kötet garantáltan nem okoz majd csalódást sem gyermeknek, sem felnőttnek.

"Üdvözöllek kedves kis kuckómban, a kaptárban,
ahol a családommal együtt lakom.
Testem kicsi, szőrös és fekete-sárga csíkos.
Zümi vagyok, a szorgos méhecske!"

Kis útikalauzunk, Zümi, a dolgozó méhecske lesz az idegenvezetőnk a méhek világában, ha kezünkbe vesszük ezt a kötetet.
Zümi érdekesen, rengeteg információval, néhol humorral átszőve mutatja be nekünk a méhcsalád mindennapjait, a kaptárt, a légi útvonalakat, a méhecskék fajtáit, a nektárt és a méz típusait, s mindezeken túl még számos legendát is olvashatunk a méhecskékről. Megtudhatjuk például, hogy a görögök ősi hite szerint a sárga-fekete csíkokat magától Zeusztól kapták, avagy, hogy az elefánt nekik köszönheti, hogy ilyen szép hosszú ormánya nőtt...

"Fantasztikusan tájékozódom. A lakhelyem térképe 
a fejemben van, és a Nap állását figyelve igazodom el a 
telepen. Ha figyelembe vesszük, hogy az agyam akkora, 
mint egy szezámmag, akkor ez nem rossz teljesítmény, igaz?"

Zümi igazán kitesz magáért, s egyáltalán nem válik unalmassá. A kötetnek remek felépítése van, Moira Butterfiled úgy alkotta meg ezt a valódi "méhkalauzt", hogy ne aludjunk bele az információdömpingbe. Egy kis információ és a titkokról való lepellerántást követően mindig találkozhatunk közbeszúrt mesékkel és történetekkel, amik nem csupán fenntartják a figyelmet, de rendkívül sokat hozzá is adnak az addig összegyűjtött ismereteinkhez, s elérik, hogy még többet akarjunk kalandozni Zümi társaságában.


A méhek titkos élete egy rendkívül informatív, érdekességekkel teli ismeretterjesztő kötet, gyönyörű képi világgal. 
A titkokkal és legendákkal megfűszerezett kötet igyekszik minden témakört érinteni, s ha 100%-ig bejárni nincs is idő, a legfontosabb információkat átadja, s felkelti az érdeklődését a méhek után érdeklődő célközönségnek, akik talán ennek a kötetnek köszönhetően mélyebben is foglalkoznak majd a méhecskékkel. 
Személyes kedvenceim a humorral átitatott apró szövegek, valamint a különböző népek legendái voltak, amik sokat hozzátettek eddigi ismereteimhez a méhecskékről. Noha a kötet információinak 80%-a egy felnőtt számára nem lesz meglepő, korántsem éreztem unalmasnak az írást. Butterfield elérte, hogy csak Zümi és családja életére koncentráljak, s faljam a sorokat. A célközönség számára pedig egyértelműen az újdonság varázsával fognak hatni a leírtak, míg a képi világ és az elrejtett apró részletek, valamint feladatok úgy fogják őket vonzani, mint Zümit az ínycsiklandozó virágok. ;)ű

Manapság már nehéz újat adni... Rengeteg méhecskés mesekönyv és ismeretterjesztő kötet van a könyvpiacon, közülük nem is egy, igazán kiemelkedő alkotás. Vannak azonban olyan kötetek, amiknek sikerül az élvonalba törni és a legjobbak közé kerülni. Bízom benne, hogy A méhek titkos élete is utat tör magának a többi méhecskés könyv közé, hisz egy olyan kis gyöngyszemről van szó, amit kár lenne kihagyni!
A méhecskék iránt érdeklődőknek, a természetkedvelőknek, valamint mindenkinek, aki ismereteit bővíteni szeretné, a kötet kifejezetten ajánlott!


Értékelés: 5/5 méhecske

Idézetek

"Üdvözöllek kedves kis kuckómban, a kaptárban,
ahol a családommal együtt lakom.
Testem kicsi, szőrös és fekete-sárga csíkos.
Zümi vagyok, a szorgos méhecske!"

"Fantasztikusan tájékozódom. A lakhelyem térképe a fejemben van, és a Nap állását figyelve igazodom el a telepen. Ha figyelembe vesszük, hogy az agyam akkora, mint egy szezámmag, akkor ez nem rossz teljesítmény, igaz?"

"Egyes méhek nagyon szőrösek. Ausztráliában él egy faj, amit plüssmackó méhnek hívnak sűrű, narancssárgás-barna szőre miatt. Olyan méhecskével itt találkozhatsz, akinek csupa szőr a lába."

"Reszketünk és legyezünk,
így lesz hamar melegünk!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 megjegyzés

Flickr Images