Swift

Federica Magrin: Nagy ​sárkánykönyv - Értékelés



Federica Magrin Nagy ​sárkánykönyv c. kötete a Móra kiadó gondozásában látott napvilágot. 
A könyvvel már a megjelenése óta szemeztem, hisz az egyik kedvenc illusztrátorom, Láng Anna csodálatos képei díszítik, mely egyfajta sárkánylexikonként definiálható.
A nagy alakú, gazdagon illusztrált kötet 64 oldalnyi csoda, melyben megismerkedhetünk a sárkányok különböző fajtáival, s ha esetlegesen fel szeretnénk nevelni egyet, vagy épp úgy döntenénk, sárkányvadászok leszünk, hát ezekre is rengeteg információt kapunk, miként is fogjunk hozzá... ^^
A kötet szépen összeszedett, ám a sárkányokról a legtöbb esetben alap információt kapunk, mely leírások felkeltik az érdeklődést a különböző fajok után, melyből egy-egy szép kutatómunka is kikerekedhet...

"Szia! Ha kinyitottad ezt a könyvet, az azért van, 
mert pontosan olyan vagy, mint én, egy gyerek... 
kíváncsi gyerek, aki rajong a sárkányokért."

Magrin okosan építette fel a könyvét. A Nagy Sárkánykönyv a sárkányok bemutatásával kezdi a sort, s csak eztán térünk át az anatómiára és a sárkánynevelésre/sárkányvadászatra.

A kötet a nyugati sárkányok bemutatásával kezdődik, melyet a keleti sárkányok bemutatása követ. Ezt követően különleges sárkányfajtákról olvashatunk, melyek legendái és formái némiképp eltérnek a hagyományos sárkányokétól.

A nyugati világ sárkányai közt olvashatunk igazi zsarnokokról, tűzokádó szörnyekről, de a sorban felbukkan egy természetszellem is, a zomok, ami barátságos mindazokkal, akik óvják a környezetet, ám akik károsítják azt, azokkal kíméletlen.


A keleti sárkányok leírása és bemutatása volt számomra a legnagyobb gyöngyszem, hisz olvasmányaimból és érdeklődési körömből adódóan rengeteg lénnyel találkoztam már a bemutatottak közül. Az írónőnek sikerült új információkkal gazdagítania a meglévő tudásom, míg a korábban elraktározott tények újraolvasása jó érzéssel töltött el.
A keleti sárkányok különböznek a Nyugatétól, ám azt hiszem, ez nem meglepő, hisz a keleti kultúra rendkívül színes és teljesen más, mint a miénk.
Ebben a fejezetben olvashattok az imugikról és a rjúkról is, ám azt, hogy melyik milyen képességgel bír, meghagyom nektek, hogy ti fedezzétek fel. ;)

A különleges sárkányok fejezete számtalan új információval gazdagított, s azt hiszem, itt ért a legtöbb újdonság. Kifejezetten kellemes része a kötetnek, melyben olvashatunk a baziliszkuszról, a szivárványkígyóról, egy, a kengurura nagyon hasonlító sárkányról, s közelebbről is szemügyre vehetjük a cetust, melynek leghíresebbje az Andromédát felfalni akaró szörny volt...

A kötet ezt követően rátér a sárkányok anatómiájára, megtudhatjuk, mit esznek, mivel táplálkoznak, mi történik, ha böfögnek vagy épp kakilnak..., de remek tippeket is kapunk arra, miként neveljünk fel egy sárkányt, oktassuk illemre és egyéb nyalánkságok.

Az író feltételezi, hogy könyvének célközönsége vagy maga is szeretne sárkányt nevelni, melyhez igyekszik egy megfelelő tudást és szemléletet átadni; vagy pedig sárkányölőnek állna, amihez szintén rengeteg jó tanáccsal látja el az olvasót, miszerint jobb egy sárkányt egy találós kérdés játék közben párbajra hívni, mint páncélban, fegyverrel...

Mindezeken túl azonban a kötet még számtalan gyöngyszemet rejt magában. Példának okáért helyet kapnak benne híres sárkányölők, mint pl. Héraklész, de gyönyörű legendákat is olvashatunk a lapokon. Többek között megismerhetjük Jamata no Orocsi és Szuszanoo isten harcának legendáját, Szent György legendáját, s Szigurd és Fafnir legendáját is. 
Ezek a legendaleírások sajnos a legtöbb helyen csupán egy-két sorosak, s csak érdekes, extra kiegészítésként vannak jelen, amik felhívják a figyelmet arra, hogy mennyi mindent nem tud az író elmondani ilyen kevés helyen; milyen rétegei vannak még ennek a témának, s mellyel természetesen szeretné, ha az olvasó tovább kutatna az őt érdeklő információk után, ami, biztosíthatom, remekül megy neki. ^^

Én magam nem egy, nem két elejtett információmorzsát jegyzeteltem ki, aminek szeretnék utána nézni, s még jobban gazdagítani a tudomásomat.

"Nem meglepő, hogy Héraklész képes volt megölni egy 
sárkányt: még gyermekkorában két kígyót is megfojtott puszta kézzel!"

A Nagy sárkánykönyv egy vizuális csoda, gyönyör a szemnek, lenyűgöző köntösbe bújtatott lexikon, melyben rengeteg új információval lehetünk gazdagabbak a sárkányok világáról.


A jól összefogott, okosan felépített szövegért Federica Magrint illeti az elismerés, ám a kötetet mindenképpen Láng Anna "viszi a hátán" gyönyörű illusztrációival. Ez a bejegyzés sokkal több képet tartalmaz, mint más értékelések, s még így sem tudtam mindent összezsúfolni ezekbe az apró montázsokba, hogy lássátok, milyen gyönyörű kötettel is van dolgunk.
Ha tehetném, szinte az összes illusztrációt felvonultatnám itt, melyek közül egyik szebb, mint a másik, s én magam nem egy, nem két kedvencet avattam közülük, amikben percekig képes vagyok elveszni. Az illusztráció és a szöveg tökéletesen kiegészíti egymást, ám a hangsúly valóban a képeken van, legalábbis, a kötet első részében, mikor a sárkányokkal ismerkedünk.
A kötet másik fele, a sárkányok anatómiája és életvitele, a sárkánynevelés és sárkányölés már sokkal több szöveget tartalmaz, melyeket kisebb képek fognak össze.

Láttam, hogy volt, aki az információ kevésségét hiányolta a kötetből, mely sok kutatómunkát igényel még, ám ezt én két okból sem tartom negatívumnak. Egyrészt gyerekkönyvről van szó, akik biztosan örömmel vesznek majd el az illusztrációkban és választják ki a kedvenc sárkányukat; másrészt, mint tudjuk, a gyerek kérdez és szeretne minél többet megtudni, amiből következik is a fentebb már többször említett kutatómunka lehetősége, amivel mélyebben beleáshatják magukat egy-egy témába. Persze, ha ezt szülői segítséggel kell megoldani, ami mondjuk a közös idő kevéssége miatt kérdéses, vagy a szülő több információt várna egy ilyen kötettől, akkor valóban nem szerencsés, hogy csak alap információkat tudunk meg egy-egy fajról, de véleményem szerint a részletes leírás szárazzá tette volna a könyvet, ami így megmaradt szórakoztató, figyelemfelkeltő, s humorban gazdag kötetnek, ugyanis el ne felejtsem megemlíteni a rengeteg poént, amivel a szöveg dolgozik, s melyek nem egyszer késztetnek kacagásra vagy mosolyra.

Sárkánylányok férjválasztása, szerelmek fellángolása, híres hősök, sárkánybarátok, Holdat elnyelő fenevad, víz mélyén élő fajok, a jó kissárkányok öt pontja (szigorúan az ágyuk fölé szögezve), illemoktatás - ez mind, s még ennél is sokkal több a Nagy sárkánykönyv, amit teljes szívből ajánlok kicsiknek és nagyoknak, sárkánybolondoknak egyaránt! Garantáltan elvarázsol majd titeket is!

"Ha trópusi erdőben jársz, mindig nézz magad mögé. Lehet, 
hogy éppen két sárkányszem szegeződik rád."


Tartalomjegyzék

Nyugati sárkány
  • Knucker
  • Drak
  • Wyvern
  • Lindworn
  • Aalesi sárkány
  • Zmej
  • Zomok
  • Jégsárkány

Keleti sárkány
  • Lung
  • Nága
  • Druk
  • Bakunawa
  • Imugi
  • Neak
  • Rjú
  • Con Rong

Különleges sárkányok
  • Cetus
  • Mushussu
  • Tarasque
  • Tollaskígyó
  • Baziliszkusz
  • Erszényes sárkány
  • Szivárványkígyó

Sárkánytani szakképzés
  • A sárkányok anatómiai és élettani jellemzői
  • A tojástól a sárkányig
  • Oktatás
  • Táplálkozás
  • Heves vérmérséklet
  • Ég és föld között
  • A mélyben
  • Így tartsd formában a sárkányodat
  • Milyen barát a sárkány?
  • Sárkánylovaglás
  • Sárkányvadász iskola
  • Sárkányvadászok


A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 5/5 sárkány

Idézetek

"Szia! Ha kinyitottad ezt a könyvet, az azért van, mert pontosan olyan vagy, mint én, egy gyerek... kíváncsi gyerek, aki rajong a sárkányokért."

"A zomok látszólag sárkány, viszont természetszellem, amelynek fő célja a növények és állatok védelme. Járőröz az erdőben, hogy ne törjön ki tűz, vagy ne vágjanak ki fákat... Bár pozitív szereplő, és nagyon hasznos a Föld számára, mégis veszélyes. Kíméletlen azokkal szemben, akik pusztítják a természetet."

"Keleti sárkány
...Elmondhatatlanul ravasz, mélységesen bölcs, és szívesebben kötődik az emberhez, mint a nyugatiak."

"Bakunawa
Legkülönlegesebb tulajdonsága viszont az, hogy képes akár a Holdat is elnyelni, amivel elsötétíti az egész égboltot."

"Cetus
A környéken lakók gyakran embereket is áldoztak Cetus megbékítésére. Az egyik ilyen alkalommal a hős Perszeusz keresztülhúzta Cetus számítását, és megölte őt, hogy megmentse Andormédát, a királylányt."

"Anya és apa szeme fénye
Egy sárkánylány nem feltétlenül lesz szerelmes az első udvarlójába; kizárólag olyat választ, amelyik különösen bonyolult repülési tánccal képes őt elbűvölni. Ha azonban egy sárkánylány végül társat választ, akkor az egy életre szól."

"A böfögésükkel akár az erdőt is felgyújthatják, ezért értesd meg a sárkányoddal, hogy jobban teszi, ha ezt egy barlangban csinálja, ahol nincs növényzet a kilégzése hatótávolságán belül."


A jó kissárkány öt pontja

1.
Tilos nyilvános helyen pukizni!
2.
Soha ne ordíts, kivéve, ha olyasvalakihez akarsz szólni, aki egy kanyon túloldalán van!
3.
Gondolkodj, mielőtt ütésre lendíted a mancsod!
4.
Ne morogj, csak akkor, ha szükséges az ellenség elkergetéséhez.
5.
Kerüld el a harcot, kivéve, ha rendkívüli veszély fenyeget téged vagy a gazdádat.


"A kissárkányok előszeretettel piszkálják az orrukat. Tanítsd meg a sárkányodnak, hogy inkább egy nagy levélbe fújj az orrát."

"Soha ne állj a sárkány farka alá. Ha valamiért nem jut el a vécéig, nem kívánt meglepetésben fog részesíteni!"

"Ha belegondolunk abba, hogy milyen sokat eszik egy sárkány, nem meglepő, hogy milyen sokat kakil! Komoly problémát jelent, hogy hogyan szabadulj meg a sárkánykakitól! A legjobb, ha megtanítod a sárkányodat arra, hogy a vulkánba kakiljon. Ha ez nem sikerül, akkor az lehet a megoldás, hogy szerzel egy jó nagy lapátot és egy teherautót, és elindulsz vidékre: a sárkányürülék kiváló trágya némelyik gazda szerint; talán ők segítenek megoldani a problémádat."

"A sárkányok természete nagyon különböző lehet: van, amelyik aranyos, mint egy kiskutya, van, amelyik sértődős bunyós, akad, amelyik a béketűréséről híres, de olyan is van, amelyik az élő fába is beleköt."

"Ha trópusi erdőben jársz, mindig nézz magad mögé. Lehet, hogy éppen két sárkányszem szegeződik rád."

"Kincsvadászat
A sárkányok mindennél, még az ételnél is jobban szeretik a pénzérméket, ékszereket és drágaköveket.
Elég megemlítened a sárkányodnak, hogy megtaláltad egy kalóz térképét, és ő a világ végére is képes követni a kincskereső kalandra."

"Mielőtt a levegőbe emelkednél, kívülről meg kell tanulnod a "Sárkányok repülési kódját", és helyesen kell válaszolnod egy feleletválasztós teszt kérdéseire.
A tesztet a saját sárkányod ellenőrzi majd."

"Nem meglepő, hogy Héraklész képes volt megölni egy sárkányt: még gyermekkorában két kígyót is megfojtott puszta kézzel!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images