Swift

Elsa Devernois: Hadd ​aludjak itt! - Értékelés



A Pagony kiadó egyik nyári cukisága, Elsa Devernois Hadd ​aludjak itt! c. lapozója, ami egy kisgyermekes család egy éjszakáját mutatja be az olvasónak. A kötet életkortól függetlenül el fogja rabolni minden olvasója szívét! A kicsik magukra ismerhetnek az apró főhősökben, míg a szülőknek az álmatlan éjszakák lesznek ismerősek...
Neked is van otthon picinyed, aki nem tud aludni éjszaka? Aki bemászik melléd az ágyba, ha rosszat álmodott? Aki nem akar elaludni, vagy csak egész egyszerűen szüksége van a szülei közelségére? 
Ha bármelyik kérdésemre igennel feleltél, akkor ez a ti könyvetek! Vegyétek kézbe, merüljetek el a bűbájos illusztrációkban és nevessetek hangosan az ismerős szituációkon!

"- Papa, olyan vicces vagy! - kiáltotta Lili. - Miért 
nem éjszaka aludtál?"

A család legapróbb tagja, Beni rosszat álmodik. A kisfiú egy szörny árnyalakját látja a sötétben, miközben remegve szorítja magához plüss polipkáját. Beni nem tud visszaaludni, ezért nővére szobájába megy és befekszik testvére mellé az ágyba. Akciója azonban felébreszti Lilit, akinek így már kényelmetlen a saját ágyikója, ezért a kislány szülei szobájába indul...

A pici lány azonban nem éri el a hálószoba kilincsét, így a folyosó kemény földjén próbál meg nyugovóra térni. A zajra felébred anya, aki magával viszi kicsinyét a saját ágyába. Lili békésen alszik el szülei között, ám ezzel kitúrja apát a helyéről...

Ám az éjszakai kálváriának és vándorlásnak ezzel még nincs vége...

"Olyan volt a szőnyeg, 
mint egy kis ágy.
Egy kis ágy...
ágy nélkül,
matrac nélkül,
párna és paplan nélkül,
de főleg kisöcs nélkül."

A Hadd aludjak itt! egy végtelenül tüneményes történet, ami megmelengeti az olvasó szívét. A történet rendkívül egyszerű, s csupán néhány sorból áll, mégis oly tökéletesen és erősen mutatja be az éjszaka történéseit, hogy végtelenül egyszerű a szereplők helyébe képzelnünk magunkat, s átélnünk az éjszaka eseményeit.


A cuki történet mellett a gyönyörű illusztrációk teszik ilyen ellenállhatatlanná a könyvet, amik keretbe foglalják a történéseket, s rendkívül aranyos szereplőket tár a szemünk elé. 
A látványvilág Annick Masson munkája, akinek ezzel a néhány illusztrációjával sikerült elérnie, hogy a kedvenceim közé soroljam.

A kötet egyébiránt némileg mást adott, mint amire számítottam. Először azt hittem, hogy az éjszaka eseményei a lefekvés körüli hercehurcáról és a kifogásokról szólnak majd, miért nem akar nyugovóra térni a csemete, azonban itt a "nem alvás" és a "vándorlás" egészen más okból következik be. Az egész "kalamajka" egy rossz álomnak köszönhető, ami megijeszti a család legkisebbjét, aki nem mer elaludni egy másik személy jelenléte nélkül, mert nem érzi biztonságban magát. Ez a koncepció indítja el a lavinát, s vezet oda, hogy az egyik szülő nem tudja kialudni magát. 
Ez a kis történet sokkalta kedvesebb és remekül működik is a lapokon, a két kis főhős pedig egészen elvarázsol. Bár Lili, aki többet van jelen a történetben is rendkívül aranyos, az én szívemet Beni rabolta el, aki elképesztően aranyos, ahogy félelemmel teli szemekkel magához öleli plüssijét. Az erőteljes képek szavak nélkül is elviszik a hátukon a történetet, amihez akár mi magunk is találhatunk ki újabb és újabb kis sztorikat, miért is keresi fel a csöppség az éjszaka nyugodtan alvó szüleit...

A Hadd aludjak itt! az egész család számára szórakoztató olvasmány, amit teljes szívből ajánlok!


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 éjszakai látogató
Kedvenc kötet

Idézetek

"Egyik éjjel Beni rosszat álmodott. 
És nem tudott visszaaludni a sötétben."

"Ó, a kis huncut! Most Papa felébredt!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images