Swift

Anja Fröhlich - Patrick Krause: Hogyan ​szambázott be a gáz bratyóm a bulimra... (A világ legszuperebb titkos naplója 2.) - Értékelés


Folytatódik tiniháború!


A Hogyan ​szambázott be a gáz bratyóm a bulimra... Anja Fröhlich és Patrick Krause közös könyvsorozatának folytatása, mely tovább szövi az első kötetben megismert szereplők életét, s nagyobb időkihagyás helyett, ott veszi fel a cselekmény fonalát, ahol az első részben abbahagytuk.
Az első kötettel ellentétben, a cím által hirdetett buli nem az első pár oldalon belül történik meg, több apróbb cselekményrész is szépen körbeöleli, míg végül tetőponttá és kulcsfontosságú helyszínné válik, melynek köszönhetően főhőseink élete és kapcsolatrendszere is gyökeres fordulatot vesz...

"Ott voltunk TÖK EGYEDÜL ebben az 
ŐRÜLT RENDETLENSÉGBEN."

A cselekmény ott folytatódik tehát, ahol az első kötetben abbamaradt. Bár mindkét kötet egy-egy lezártnak mondható történetet rejt magában, melyek egy-egy központi bonyodalom köré épülnek fel, a folytatás lehetőségét az írópáros nyitva hagyja (az eredeti kiadás jelenleg öt kötetnél tart) és a további kalandok ígérete a levegőben lóg.

Történetünk kezdetén visszatekintünk a balul sikerült klímatüntetésre, ahol Domi elhappolta hugicája elől a show-t és a résztvevők elcsábításával igazi táncmulatság kerekedett. Ezen a péntek délutánon történt, hogy Domi ismét közeledni próbált Roberta felé, ám társai gonoszkodásának céltáblájává vált és büntetésből "megstronzolták"... Ebből a bosszúból aztán egy érdekes kis bonyodalom kerekedik, mikor a bunyós bátyjaival kérkedő Kevin kihúzza a gyufát Dominál, akinek az élete ettől fogva rettegéssé változik, vajon mikor találnak rá a Tré tesók, hogy revansot vegyenek rajta az öccsüket ért sérelmekért...

A Tré testvérek fenyegetésén túl azonban minden zajlik a megszokott mederben, ahogy az már csak lenni szokott a tinik életében. 
Katinka hazugságot hazugságra halmoz, mikor barátnői azzal kezdik húzni a fejét, hogy tetszik neki Noel, míg Roberta úgy tűnik két vasat is tart a tűzben...

Barátnők kapnak hajba, szerelmek lobbannak fel, majd lesznek hamuvá, miközben Katinka édesanyja és Domi apja is lemondja a hétvégére tervezett gyerekfelügyeletet... Vilmos és Móni azonban már lefoglalta a szállását egy wellnes-ben, így a két gyerek úgy dönt, nem hozza szóba előttük, hogy egymaguk lesznek otthon az egész házban. A baj ott van, hogy míg Katinka azt hiszi, egyedül övé lesz a ház, addig Domi pontosan ugyan ebben a hitben van, hisz egymás előtt is titkolják a váratlanul érkező szabadságot... Katinka persze bátyja naplójából rájön a katasztrófára, miszerint a csajbuli és a Fun Csajok Nélkül klub első ülése üti egymást, ám ideje lemosni Domit a színről... Ennek a kalamajkának a vége egy irtó nagy rendetlenséggel járó házibuli lesz, melynek végén a rövidet mindkét főhősünk egyaránt húzza... 

Ellenségből váratlan szövetségesek, s egy csónakban evezők lesznek, ami mérföldkövet hoz a kapcsolatukba...

"Úgy rémlik, mintha ezt egy FILMBEN láttam volna, 
de csak maffiózós filmek jutnak az eszembe, amelyeken 
többnyire elaludtam, ha túl sokat beszéltek a 
CSALÁD BECSÜLETÉRŐL
ahelyett hogy kinyírták volna egymást."

Hogyan ​szambázott be a gáz bratyóm a bulimra... egy remek folytatás, mely véleményem szerint még humorosabb, összetettebb és izgalmasabb is, mint az első kötet.

Hogyan ​lett a zakkant tesómból osztályszóvivő... szépen felépítette az alapkonfliktust, bemutatta az újdonsült mozaikcsaládot, s elindította az iskolai tanévet. Megismertük a főbb szereplőket, akiknek a jellemét a folytatás tovább építette, s új karakterekkel bővült a paletta, akik rendre össze is kuszálják tinihőseink életét. 


A folytatásban minden megtalálható, ami az életben is megtörténik. Az egymással szemben álló tesók bandái szépen épülnek, s néha már-már képesek nem egymás ellen, hanem egymással együtt dolgozni. Domi és Katinka elismeri egymás jó tulajdonságait (még ha nagy duzzogva is... ^^), s erősödik annyira a kötelékük, hogy megtesznek egymásért olyan dolgokat, amivel kiküszöbölhetnek korábbi igazságtalanságokat, s melyekkel jobbá tehetik a másik életét.
Természetesen mindezek mellett továbbra is áll a harc, az apró kiszúrások egymás ellen, ám amikor igazán nagy a baj, akkor igazi testvérpárként képesek viselkedni.
Ebben a kettősségben is erős tehát a folytatás, amiben mind Domit, mind Katinkát jobban megismerjük, s ez által jobban rálátunk arra is, mit miért tesznek/tettek korábban.
A két főhős továbbra sem szent, hovatovább Katinka számomra továbbra is szürkébb és negatívabb szereplő, mint a bátyja.

Katinka ebben a kötetben többször hazudik, ami mindenképp elítélendő, de kizártnak tartom, hogy volt valaha olyan tini, aki ne hazudta volna a barátnőinek például, hogy melyik srác tetszik/nem tetszik neki. Ezért nem lehet pálcát törni felette, ahogy a Domi kicsinyességeiből és nagyzási mániájából következő ostoba lépések felett sem, amiken jót derülhetünk olvasás közben.

Ami már kevésbé szép, az Roberta viselkedése és játszadozása, de hát ilyen lány is nem egy, nem kettő szaladgál minden iskolában, mindenesetre Noel történeti íve volt az, ami igencsak meglepett... Helyette pedig már új fiú is kerül a képbe Félix személyében, szóval egy igazi tini szerelmi dráma folyik itt a lapokon, amit a célközönség biztos üdvözítően fog fogadni.

Én magam felnőtt fejjel hatalmasakat nevettem ezeken a bénázásokon és a rengeteg hülyeségen, amit a főhősök csináltak, így ki merem jelenteni, hogy a történet tökéletesen alkalmas, ha ki akarunk szakadni a hétköznapokból és szórakozni egy jót (felnőttebb fejjel)... A célközönség arcára bár szintén mosolyt csalhatnak majd ezek a komikus jelenetek és gondolatok, ők inkább azonosulni tudnak majd a főhősökkel, kiknek életét ők maguk most élik, láthatják, hogy ugyanolyan hibát követ el minden kortársuk, s esetleg még ötleteket is meríthetnek néhány tréfára a könyvből... ^^ (De utóbbit azért csak finoman! ;))

A kötet képi világa továbbra is fiatalos, mókás, ahogy a két nézőpont is hihető - mind a lány-, mind a fiúfejben kavargó gondolatok, éppen ezért szuper, hogy a két nézőpont két külön nemű írótól származik, akik ihletet meríthettek a saját gyermekkorukból, s hihetően le tudják írni az egy-egy szituációra adott fiú/lány reakciót.

Végezetül annyit tennék még hozzá, hogy érdemes a két megjelent kötetet egymás után olvasni, főleg azért, mert a folytatás - véleményem szerint - jobb is lett, mint a felvezetés, másrészt könnyen magába szippanthat ez a dilis történet, ami pillanatok alatt behabzsolható olvasmány.


A könyvet köszönöm a Scolar kiadónak!

Értékelés: 5/5 "kindertojás-gyűrű" ^^

Idézetek

"Ha tudná, hogy a naplójának mindössze egyetlen célja van, mégpedig az, hogy én titokban elolvassam, és próbáljam megvédeni önmagától, rögtön golyót röpítene a fejébe."

"Szóval az új fiús baromságot SZÁJRA SZÁLLÁSNAK hívják. Megáll az eszem! Nos az én számra a fiúk az osztályomból kábé annyiszor szállhatnak le, mint a Holdra! (Vagyis soha!)"

"(Hiszen tudjátok, VESZÉLY ESETÉN az állatok halottnak tettetik magukat, az emberek meg hülyének, mert ezzel IDŐT NYERNEK!)"

"Mert hogy is volt még nem is olyan régen?
A fiúk MENŐK.
A lányok FURÁK.
Ez a nagyon egyszerű VILÁGKÉP pedig működött.
Teljesen FÜGGETLENNEK kell maradni a csajoktól ahhoz, hogy az ember a SAJÁT ÚTJÁT járhassa!"

"Az FCSN-ben először is mindenki betartja a szabályokat, és vigyáz az FCSN-család becsületére.
Van egy GYŰRŰ, amit a legtutibb FCS DON viselhet. 
(Már beszereztem egy kindertojásból.)"

"De együtt ERŐSEK VAGYUNK!"

"Szó sincs róla, hogy nincs semmi helyes a hamisban!"

"A lányoknak egészen más ELKÉPZELÉSEIK vannak a TISZTASÁGRÓL. Mi, fiúk (ahogyan mama Vilmossal hív minket) ezt TÚLZÓNAK találjuk.
Nekünk mindabból, amit ezek összetakarítanak, kábé a FELE is elegendő volna. Mondjuk, LEGFELJEBB kéthetenként kiporszívózni és háromnaponta levinni a szemetet. Mindig marad még annyi hely a vödörben, amennyiben lejjebb lehet TAPOSNI, ami benne van..."

"Az FCSN esetében ugyanis nem a pénz a lényeg, hanem a TISZTELET!
Mint a maffiafilmekben. Az ember NEM vásárolhatja ki magát egyszerűen a "családjából"!"

"Az élet tele van BUKTATÓKKAL, de már közel a MEGVÁLTÁS!"

"Úgy rémlik, mintha ezt egy FILMBEN láttam volna, de csak maffiózós filmek jutnak az eszembe, amelyeken többnyire elaludtam, ha túl sokat beszéltek a CSALÁD BECSÜLETÉRŐL, ahelyett hogy kinyírták volna egymást."

"Én ott ülök a TÖK IDIÓTA szerepében egy trónon, papírkoronával a fejemen és szőnyegbe csavarva: 5 perc alatt DON-ból nevetséges IDIÓTÁ-vá válva."

"Ott voltunk TÖK EGYEDÜL ebben az ŐRÜLT RENDETLENSÉGBEN."

"Hogyan kell elaludni? Fogalmam sincs, egyik napról a másikra sikerült totál elfelejtenem."

"...csókolózni összevissza mindenkivel egyáltalán nem helyes! Ez egy egészen más kategória, olyan szint, amelyen mi még messze nem vagyunk."

"Nem hiszem el, hogy mi ketten, a bratyóm és én, most egy csónakban evezünk. Két leforrázott alak..."

"Egyébként elképesztő, hogy az igazságosság a világon nemcsak egyszerűen jelen van, hanem mindig keményen meg kell küzdeni érte!"

"Az ember vagy azért teszi ki a lábát a házból, hogy meghódítsa a VILÁGOT - vagy azért, hogy levigye a SZEMETET."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images