Swift

Anja Fröhlich - Patrick Krause: Hogyan ​lett a zakkant tesómból osztályszóvivő... (A világ legszuperebb titkos naplója 1.) - Értékelés



Anja Fröhlich és Patrick Krause közös ifjúsági regénye, a Hogyan ​lett a zakkant tesómból osztályszóvivő... a Scolar kiadó gondozásában látott napvilágot július végén. 
A világ legszuperebb titkos naplója könyvsorozat első része egy mozaikcsalád otthonába kalauzolja el az olvasót, melyben két testvér vívja egymással párharcát.
Az ízig-vérig ifjúsági regényt a kiadó 10-14 éves kor között ajánlja, mely besorolással én magam is egyet értek, s szívből ajánlok is a fiatalság számára, hisz teljes mértékben az ő nyelvükön íródott!*

"- Senkinek sem kellene mások miatt szégyenkeznie..."

A Hogyan lett a zakkant tesómból osztályszóvivő... formáját tekintve tulajdonképpen naplóregény, melyben két, egymástól teljesen különböző stílusú naplóba nyerhetünk bepillantást.

Tulajdonképpeni pozitív főhősünk Katinka, a környezettudatos, egészséges életmódot élő hatodik osztályos lány, aki édesapjával, Vilmossal és újdonsült családjával él egy fedél alatt. Vilmos és felesége útjai külön váltak, ám a férfi újra szerelmes lett. Katinka új "anyukája" Móni szintén elvált, aki önmagán kívül egy szem fiát hozza ebbe a családba, s ezzel el is érkeztünk másik főszereplőnkhöz.

Az "antihős" (ez persze erősen nézőpont kérdése), Domi éppúgy próbál elevickélni új családjában, mint Katinka, ám kétségtelen, hogy a túlságosan is laza srácnak sokkal könnyebb dolga van, mint újdonsült hugicájának. Nem elég azonban, hogy ők ketten immár mostohatestvérek, de a történet elején Domi megbukik kémiából, így ahelyett, hogy 7. osztályba lépne, kénytelen osztályt ismételni. A baj az, hogy a hatodik osztályba bukás egyet jelent azzal, hogy a fiú Katinka osztálytársává válik, aki éppen az osztályszóvivő posztra pályázik az osztály szépe, Léna ellen...

Katinka, bátyja legféltettebb titkairól és világmegváltó terveiről - miszerint DJ lesz... - a srác titkos naplójának felfedezésével, s annak "titok megsértésével" szerez tudomást, akinek a bejegyzéseit napról napra lefényképezi és elolvassa. Domi persze erről mit sem sejt, így azt sem tudhatja, hogy hugicája mindig egy lépéssel előtte jár... Csakhogy úgy tűnik, az univerzum összeesküdött a lány ellen...

Katinka számára már az első iskolai nap pokollá változik, mikor osztályfőnöke, Rohling tanárnő azzal nyit, mi lenne, ha a lányok mellett egy fiú is megpályázná az osztályszóvivői posztot... Domi akarata ellenére kerül versenybe, amit aztán - mindenki legnagyobb döbbenetére - meg is nyer... Ezen a ponton pedig elkezdődik a nagy csata, melyben mindkét gyerek megpróbál túlélni...

"ÜDV  ŐLUSTASÁGA  BIRODALMÁBAN!"

A Hogyan lett a zakkant tesómból osztályszóvivő... két gyermek szemszögéből írt, végtelenül humoros naplóregény, mely minden olvasójának okozhat kellemes meglepetéseket. Mivel két főhősnek szurkolhatunk, akik ráadásul ellentétes oldalon állnak, így a kötet tökéletes lehet a lányok és a fiúk számára is. 

A kötet gyorsan olvasható, köszönhetően a naplóbejegyzés formájának, amit igyekeztek egy picit úgy dizájnolni, mintha valóban kézzel írták volna. Emellett rengeteg humoros illusztráció díszíti a szöveget, ami teljesen fel is dobja a hangulatát.

A történet számomra picit nehezen indult be, s az elején egyik főhős sem nyerte el nagyon a tetszésemet. Ez azonban gyorsan megváltozott, mikor végre igazán belecsaptunk a lecsóba, s a cselekmény elkezdett gördülékenyen haladni a gyászos osztályszóvivő szavazás után. Picit szoknom kellett a magyar neveket is, amik a legtöbbször még mindig zavarnak a magyar fordításokban külföldi könyvek esetén, s itt sem fogadtam az elején túl jól példának okáért Katinka nevét, de mivel a történet egy idő után beszippantott, már nem éreztem túlzottan problémának ezt sem.


A történet a fiatalokhoz szól. Ez minden kétséget kizáróan így van. Nyelvezete új, fiatalos, tele rengeteg mai szlengszóval, amik közül többnek a jelentésével néha tisztában sem voltam, de amiket minden nap hallani a tömegközlekedésen és az utcán. Bevallom, a mai gyerekek rengeteg olyan szót használnak, amik jelentésének nekem is utána kell néznem, de azt hiszem minden korra elmondható, hogy a felnőttek nem mindig értik a gyerekek beszédét. ^^
Éppen ezen okból kifolyólag tökéletes ez a kötet a célközönség számára, mert teljes mértékben az ő igényeikre és szókészletére szabva érkezett a magyar átültetés. 
*A remek fordítást Szabó Zsuzsának köszönhetjük!
Felnőttként ezek a szavak, ez a túlzottan laza nyelv természetes, hogy néha megakasztották az olvasást, ám ez az életkorból adódó "hiányosság" nem róható fel hibának, hisz a célközönség nem én vagyok, én csupán felnőtt szemmel próbálom szemlélni, s megítélni, mennyire lehet jó választás a fiatalok számára ez a kötet. Tehát Kedves Olvasó, ha te, mint anyuka keresel olvasnivalót/ajándékot a 10-14 éves korosztály számára, ez a friss kötet remek választás lehet a maga könnyed és habos stílusával, ami mellett pozitívumként szól még a terjedelme és a kiviteli formája is, minek köszönhetően egy olyan gyerek kezébe is bátran adható, aki a hosszabb és tömörebb könyveket messze elkerüli. Ha a gyerkőc nem bír el egy regénnyel, próbálkozzatok ezzel a könnyedebb olvasmánnyal!

Én magam rengeteg keleti könyvet olvasok, melyekben a mozaikcsaládok teljesen máshogy jelennek meg, így érdekes volt látni egy nyugati történetet, amiben minden teljesen más volt...
Főhőseink közül számomra egyértelműen Domi lett a "kedvenc". A srác valóban zakkant, ahogy a cím is hirdeti, de rengeteg megnyilvánulása volt sokkal szimpatikusabb számomra, mint húgáé. Ennek ellenére nem mondom, hogy nem szerettem volna képen törölni néhány húzásakor, amit rendkívül viccesnek hitt, s ezeken a pontokon nagyon sajnáltam Katinkát, akivel több jelenetben is együtt éreztem.
Mindkét főszereplőnek megvannak a maga erényei és hibái, egyikük sem fehér vagy fekete, ami kimondottan jót tesz, hisz hús-vér, esendő emberekként jelennek meg a lapokon. 

Felnőtt fejjel nézve a történet visszahozza a gyermek- és iskolaéveket, azok emlékeit, míg a célközönségnek, akik pont ugyanebben a környezetben élik a mindennapokat, segítség lehet... Átvészelni a hétköznapokat, az iskolai traumákat, vagy csak éppen jól szórakozni, s látni, hogy más is pont olyan dilis és hétköznapi, mint ő...
A regény egy humoros játékleírást is tartalmaz, ami bár nem újkeletű, de friss csomagban, szlenggel karöltve üdítően hathat a fiatalokra, akik sokszor megtréfálhatják a társaikat, ha találnak olyan bolondot, aki belemegy a szabályokba... ^^ De erről csak így, titokzatosan ennyit, ha érdekel, miről is beszélek, olvasd el a könyvet! :P 

A történetet átitatja a humor és a két testvér közötti ellentét és párharc, ami rengeteg helyzetkomikumot szül. Természetesen kettejükön kívül szerep jut szüleiknek és osztálytársaiknak is, mely utóbbiak közül páran jelentősebb szerepet is kapnak, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét és ellenségét a történetben.
Az iskolai jeleneteken túl a mozaikcsalád mindennapjaiba és felmerülő gondjaikba is bepillantást nyerhetünk: láthatjuk, milyen érzés lehet egy gyereknek az, ha a vér szerinti szülője a másik gyereket támogatja, vagy épp milyen érzés lehet szülőként mindkét gyerek szempontját nézni, s igazságot tenni, igazat adni annak, aki végülis nem a saját vére és így tovább, és így tovább... A humor mellett megjelennek tehát sokkalta komolyabb témák is, melyek szintén sokat adhatnak a mozaikcsaládban élő olvasók számára.

Végezetül pedig hadd ajánljam a kötetet a kiadó által is megjelölt célközönség számára; azoknak, akik mozaikcsaládban élnek, s azoknak is, akik szeretnének kikapcsolódni, megszökni a hétköznapokból és jókat derülni két tini csatározásán. 
A kötet egészen érdekes véget ért, így kíváncsian várom a folytatást, amit még a mai nap folyamán el is kezdek olvasni...


Figyelem! A 2. kötet értékelése hamarosan a blogon, ne szalaszd el!

A könyvet köszönöm a Scolar kiadónak!

Értékelés: 4/5 lemez

Idézetek

"Mondjuk, fogalmam sincs, mitől lenne magányos az, aki feljegyzi a dolgokat, amik történnek vele. Még mindig jobb, mintha csak simán elfelejtené őket."

"Ma mindenesetre úgy ült ott, mint a főmajom a legmagasabb sziklán az állatkertben, az ugyanis mindig a legjobb helyen ül, és senki sem teszi neki szóvá."

"- ...Tudtad, hogy a régi görögök meztelenül sportoltak? Ebből származik a GÜMNASZION kifejezés, mely az ókorban a testi, szellemi és jellemformáló nevelés helyszíne volt fiatal fiúk számára...
Ezt meséli neked egy tanár, miközben ott állsz ALSÓGATYÁBAN mellette!"

"A nagy PUCCSOKAT is jó előre megtervezik."

"Ám az árnyékok időközben egyre hosszabbak lettek, ahogy az indiánok mondják..."

"...és ROBERTA, aki olyan szép volt, mint Elza a Jégvarázsból"

"ÜDV ŐLUSTASÁGA BIRODALMÁBAN!"

"A híres képzőművész, ANDY WARHOL megmondta, hogy mindenkinek jár 15 perc HÍRNÉV. Én igyekszem, hogy 20 perc legyen belőle, amíg IZZIK a levegő."

"Miért akarják a fiúk a csajokat mindig hamis dolgokkal elkápráztatni?"

"Mivel egy ősi DJ-MONDÁS szerint, amit épp most találtam ki:
Ha Elza (Hókirálynő)
táncol, akkor a DJ elérte 
ÉLETE ÁLMÁT."

"- Senkinek sem kellene mások miatt szégyenkeznie..."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images