Swift

Berg Judit: Rumini ​és az öt toll - Értékelés



A Rumini és a látóüveg és a Rumini kincsei után július végén végre megérkezett a "pici Rumini" kalandjainak folytatása! Nem vitás, Berg Judit egy igazi íróistennő, aki újra és újra megörvendezteti a rajongóit jobbnál jobb történetekkel, szélesíti és gazdagítja jól felépített, szeretett világait, s újabb és újabb varázslatos kalandokat sző! 
A Pagony kiadó Most én olvasok! sorozatának legújabb darabja, a Rumini ​és az öt toll mondhatni Rumini és Balikó első közös kalandját meséli el, amit a pelevári kalandok előtti idősíkra tehetünk.
Kedvenc hőseimet ezúttal egy különös szigetre sodorja a végzet, ahol annak rendje és módja szerint igazi kalamajkába keverednek...

"- Kik ezek, Csálé? - kérdezték mérgesen.
- A nagy Pocsunának hoztam őket - felelt Csálé.
- Nem megyünk tovább! Vezessetek a kikötőbe! - kérte Rumini.
A pockok felnevettek.
- Azt már nem! A nagy Pocsuna áldozati lakomája lesztek!"

Rumini első, Szélkirálynőn töltött útja során a hajó kiköt a Tukán-szigeten, ahol Bojtos Benedek kapitány pihenőt és kimenőt ad a legénységnek fáradtságos munkájukért.
Rumini és Balikó első útja természetesen a bazárba vezet, ahol utolsó aranytallérjukat mi másra költenék, mint édességre. A két haspók jóllakottan nézelődik a bazárban, ahol egy árus színes madártollakat kínál. Balikót teljesen rabul ejtik a tollak, s vásárolni szeretne, az eladó azonban nevetségesen magas árat kér az áruért, s főhőseinknek amúgy sem maradt semmi pénze.
Balikó teljesen elkedvtelenedik, ám Rumini megpróbálja tartani barátjában a lelket, s azt tanácsolja, nézzenek szét a parkban, hátha rátalálnak a vágyott, elhullajtott madártollakra...

Főhőseink a parkban csupán közönséges madár tollaira bukkannak, ám Balikó különleges tollakat szeretne. Hisz galamb és varjú Egérvárosban is van... Ekkor bukkan fel előttük Csálé, aki egy zöld madártollat ad Balikónak, barátsága és jó szándéka bizonyítékaként, majd azt mondja, ő tudja, hol lehet rábukkanni azokra a tollakra, amikre Balikó vágyik...
A dzsungel legmélyén gyönyörű papagájtollakat lehet találni, ezért a két hajósinas bemerészkedik az sűrű rengetegbe, ahol idegenvezetőjük Csálé lesz...

Vajon mi történik főhőseinkkel a dzsungel mélyén, ahol semmi és senki nem az, aminek látszik...?

"- Már tudom, hogy a színes tollaknak nincs varázserejük."

A Rumini és az öt toll egy vérbeli Rumini-kaland, melyben visszakapjuk szeretett főhőseinket, akik ismét hatalmas veszélybe kerülnek, s egy életre szóló kalanddal, s persze tanulsággal gazdagodnak!

A kötet a kiadói sorozat 2. szintjébe tartozik, ezért még hosszabb történetet mesél el, mint az első kettő "pici Rumini". Noha Rumini itt már annyi idős, mint az első regény idején, mégis szeretem ezen a néven hívni ezeket a köteteket, melyek szélesítik és gazdagítják a Rumini világát.

Ha a Rumini kincseinek történetét imádtam, akkor az öt toll köré felépített kalandért egyenesen megveszek! Soha nem lehet tudni (cáfoljatok meg), de úgy gondolom, nincs nálam nagyobb "felnőtt Rumini-rajongó", aki ugyanúgy várja a friss részek megjelenést, mint a célközönség. Az idei Könyvhéten, mikor megtudtam, hogy a harmadik kalandban a kedvenc szereplőmnek, Balikónak oroszlánrész és nagyobb szerep jut majd, majd kiugrottam a bőrömből! Kézbe venni a kötetet pedig maga volt a BOLDOGSÁG!


A legújabb történet Balikót állítja a középpontba, s teszi meg főhősnek. Természetesen Rumini éppen annyit van színen, mint barátja, ám a Tukán-szigeti események véleményem szerint ízig-vérig Balikó kalandjának mondhatók. Az eseményeket Balikó vágyai indítják el, s én rendkívül hálás vagyok, hogy végre nagyobb szerepet kapott az én kis haspókom. ❤
Ez a kaland, csakúgy mint a többi, rengeteg veszélyt rejt, hőseink slamasztikába kerülnek, melyből csak leleményességüknek és eszüknek köszönhetik, hogy megtalálják a kiutat. A kaland során természetesen új barátok és új ellenségek tűnnek fel, s az írónő zseniális humora sem maradhat el, aminek számos új, humoros jelenetet köszönhetünk.
Az új kaland egy lenyűgöző világba repít el minket, dzsungellel, inka/azték szobrokra hajazó áldozati hellyel, indián kenukkal, díszes papagájokkal, jaguárral és cuki gyíkkal találkozhatunk, ha fellapozzuk a kötetet. A nagy Pocsuna példának okáért kifejezetten zseniális, ahogy minden új, kreatív ötlet is, melyek kiemelkedő minőségét már megszokhattuk az írónőtől.
Természetesen a főfőhős Rumini rajongóknak sem kell aggódniuk, okos kisegerünk ebben a kötetben is megcsillogtatja fifikáját és kreativitását - őt a dzsungel mélyén sem kell féltenünk!

A történet nagyszerűsége mellett azonban hadd emeljem ki Rátkai Kornél munkásságát is, akinek jelentős szerepe van a "pici Rumini" sorozatban! Kornél már az első két kötetben is brillírozott, s véleményem szerint tökéletesen eltalálta a karakterek személyiségét és alkotta őket újra. 
A Rumini könyvsorozat harmadik látványvilágát köszönhetjük neki, ami véleményem szerint tökéletesen illeszkedik az előzőek sorába, s büszkén állhat is mellettük a maga egyediségével és élénkségével.
Én magam imádom az új képi világot, s nem győzök elveszni Kornél illusztrációiban. De hadd beszéljek egy picit többet a jelenlegi kötet dizájnjáról, ami még az első két részét is felülmúlta.


Kornél nekem soha nem tud csalódást okozni az illusztrációival, nagyon régóta szeretem a munkásságát. 
A Rumini és az öt toll esetében azonban külön köszönetet kell mondanom neki, két dolog kapcsán is.
Az egyik természetesen a kedvenc karakterem, Balikó megalkotása és ábrázolása, aki már az előző kötet végén is feltűnt, most azonban rengeteg illusztrációt kapott, amiért rendkívül hálás vagyok! 
Kornél Balikója azonnal kedvencem lett, mert sikerült elkapnia a karakter lényegét, s most is úgy álmodta őt a lapokra, mintha ezer éve ismerné, én pedig úgy lapozgattam a kötetet, mintha régóta ebben a Rumini-dizájnban bandukolnék. Igazság szerint rendkívül nehéz dolgom volt montázst készíteni a kötet illusztrációiból, mert nem tudtam, mi a csudát hagyjak ki belőle, annyira tetszett mindegyik rajz. ^^ Még a szokásos egy montázs helyett készített kettő képre sem fért fel az összes kedvencem, a nagy Pocsunát például direkt hagytam le, hadd találkozzon vele mindenki olvasás közben, annyira erőteljes lett az a kép!
A másik, amit kiemelnék, hogy a történet előrehaladtával elkerülhetetlen, hogy régi szereplőink is felbukkanjanak. Ebben a kötetben, név szerint Bojtos Benedek kapitány, aki Kornél illusztrációján olyan, mint egy jóságos nagyapa. Nem tudom, ki hogy látja majd, de szerintem sikerült remekül megfognia a kapitány karakterét, akire ránézve én magam egy pillanatig nem kételkedtem, hogy ez bizony a hőn szeretett hajóskapitányunk.
Rátkai Kornél egy zseni és pont! 
Ui. Szeretnék egy olyan cuki gyíkot otthonra, mint amit rajzoltál, Kornél! ^^ Hát hogy lehet valami ennyire édes. *-*

"- Jó, hogy lett ez az öt toll. Így mindenre 
fogunk emlékezni!"

A "pici Rumini"-kötetek tökéletesen alkalmasak arra, hogy előkészítsék a talajt a nagy regényekhez. Mivel a Rumini és az öt toll már 2. szintű, már egy jóval összetettebb, gazdagabb történetet rejt magában, mint az első két rész, azonban azt hiszem, a Rumini kincsei hosszúságára sem panaszkodhatunk. A 2. szint azonban már csak a terjedelme miatt is lehetővé teszi, hogy bővebben kibontásra kerüljenek a történetek, melyek hosszabb szöveget is eredményeznek.
Bátran ajánlom azonban ezeket a könyvecskéket azoknak is, akik már "kinőttek" az eredeti regényekből, mert ha szeretik Rumini világát, akkor ezekkel a történetekkel csak gazdagodni fognak, s ez mindent megér! Ahogy nem győzöm hangsúlyozni azt is, hogy tulajdonképpen ki sem lehet nőni Rumini történeteiből, hisz nézzetek csak rám. Itt vagyok én, a magam 33 éves fejével és rajongok értük!
Természetesen izgatottan várom a negyedik kötet megjelenését is a sorban, majd a távolabbi jövőben az ötödiket is, de addig is megyek és újraolvasom a Tukán-szigeti kalandot még vagy százszor... 

Addig is, míg ti is várakoztok, láttátok már, hogy szeptember elején érkezik a két utolsó kötet Nagy Zoltán illusztrációival? Kimondhatatlanul várom már azokat is! :3


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 toll
Kedvenc kötet

Idézetek

"- Három nap alatt annyi tollat találunk, amennyit csak akarsz! A végén unni fogod - ígérte Rumini.
- Csak ötöt szeretnék - felelt Balikó. - Zöldet, kéket, pirosat, sárgát, feketét."

"- Keressünk tollat! - lelkesedett Balikó.
- Ugyan! Lövök pár madarat - húzta elő az íját és a nyilát Csálé.
- Ne bántsd őket! - kérte Balikó. - Nekem jó az elhullajtott toll is!"

"- Kik ezek, Csálé? - kérdezték mérgesen.
- A nagy Pocsunának hoztam őket - felelt Csálé.
- Nem megyünk tovább! Vezessetek a kikötőbe! - kérte Rumini.
A pockok felnevettek.
- Azt már nem! A nagy Pocsuna áldozati lakomája lesztek!"

"- Hová megyünk? - (...)
- Vacsorázni! (...)
- Nem tetszik ez nekem - motyogott Balikó."

"- Jaj! Kellett nekem madártoll! Most aztán végünk! - szipogott Balikó.
- Nyugi! A nagy Pocsuna gyomra még nem korog. Ez átverés! - biztatta Rumini."

""Pockok! Elég volt a sok áldozati lakoma. Örökre jóllaktam. Holnaptól nem kérek enni! Üdv: a nagy Pocsuna.""

"- Már tudom, hogy a színes tollaknak nincs varázserejük."

"- Jó, hogy lett ez az öt toll. Így mindenre fogunk emlékezni!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images