Swift

Matricás Laci - Kapj el! - Társasjáték - Értékelés



Vadadi Adrienn Matricás Laci könyvsorozata a tavalyi év folyamán egy kártyajáték megszületésével egészült ki. 
A Matricás Laci - Kapj el! c. kártyajáték a Pagony kiadó gondozásában látott napvilágot, míg a játék megtervezése Kruppa Gergely nevéhez fűződik. 
Az illusztrátor, Mayer Tamás egyben a kötetek illusztrátora is, aki ismét egy lenyűgöző, élénk, élettel teli képi világot hozott létre.
A kártyajáték 3-8 fővel játszható, míg a játékidő mindössze 20 percre datálható.
A Kapj el! élvezhetőségéhez természetesen hozzátesz, ha valaki ismeri az alapjául szolgáló mesekönyveket, ám a játék élvezhetőségéből semmit sem von le az, ha mégsem.
Én magam nagy Matricás Laci-rajongó vagyok, ám játékos társaimnak fogalmuk sem volt róla, ki ez a matricákat osztogató bűnöző, vagy éppen az őt jó útra téríteni akaró Sárika. Éppen ezért a játékot némi bemutatóval kezdtem, majd kezdődött a szórakozás.


A doboz tartalma

Nézzük meg első körben közelebbről, mit is tartalmaz a doboz.
Jelen esetben már maga a kártyajáték doboza is a játék tartozéka, s nem csupán egy gyönyörű külsővel rendelkező "tasak", ami magában rejti a kártyalapokat, melyekből több félét is találunk a dobozban.
A Kapj el! tartozéka 1 db kezdőjátékos kártya, 10 db titkos karakterkártya, melyből az alap játékhoz 4 db Laci és 4 db Sárika tartozik, míg az igazán gyakorlott játékosok további egy Laci és egy cukrász kártyával is játszhatnak.
A karakterkártyákon túl fontos, lényegi rész a 81 darabos húzópakli kártyák összessége is, melyek összetétele a következők szerint alakul: 28 db Laci, 18 db rendőr, 19 db édesség és 18 db matrica, mely utóbbiak közül van olyan, amelyen különböző feladatleírások is szerepelnek.
A játékhoz természetesen tartozik még egy széthajtogatható, minden információt tartalmazó játékszabályzat is, melynek kivitele szintén szemet gyönyörködtető.


A játék menete

Következő napirendi pontunk a játék menete, melyből jelen értékelésben csupán az alapjáték leírását mondom el, s megpróbálok a lehető legegyszerűbben fogalmazni, ugyanis a játék megértése elsőre nem bizonyult túlságosan könnyűnek számunkra...
A játék leírását négy fő résztvevőre nézve adom meg.

A játék célja: édességekhez juttatni Lacit és Sárikát, melyek közül az nyer, aki a legtöbb édességet bezsebeli. Azt azonban, hogy a játékosok melyik csapatot képviselik - senki sem tudja!

A titkos szerepkártyák, valamint a húzópakli összeállítása 4 fő esetén az alábbiak szerint néz ki:
  • szükségünk lesz 2 db Matricás Laci és 2 db Sárika karakterkártyára, valamint
  • 15 db Matricás Laci, 8 db rendőr, 9 db édesség és 8 db matrica kártyára, amiből húzópaklit képezünk.

A karakterkártyák megkeverését követően minden játékos húz egyet, melyből kiderül, hogy ő Matricás Laci, avagy Sárika csapatát erősíti-e, ám ezt megtekinteni csupán szigorúan csak titkos módon lehet, s senkinek sem szabad elárulni, kinek a bőrébe is bújunk, avagy kinek a csapatát erősítjük. A karakterkártyákat (miután felfedték nekünk, kik vagyunk), lefordítva magunk elé tesszük.

A húzópakli összeállítása és megkeverése után minden játékos 3 lapot kap, melyek közül köteles lapot cserélni bárki abban az esetben, ha három egyforma "szimbólumot" húzott volna. Példának okáért 3 db Laci vagy 3 db matrica esetén egy kártyát a pakliba kell rakni és húzni egy másikat, míg az pl. egy édesség vagy egy rendőr nem lesz.

Ezt követően kezdődhet a játék.
Egy kör elején minden játékos kezében 3 db kártya található. A játékot az kezdi, aki legutoljára evett tortát a játékosok közül.


S innenstől kezdődik a "hazudozás"... avagy, a játékosok célja, hogy minél több édességet gyűjtsenek saját maguk csapatának, de ezt furfangos módon kell megoldaniuk. Minden játékos a kezéből egy lapot "színnel" lefelé középre helyez, s mond róla valamit. Például én Matricás Laci csapatában vagyok, ezért leteszek egy Lacit vagy egy matricát középre, és azt mondom, hogy rabolni indulok. Ez esetben igazat szóltam, de mondhatom azt is, hogy rendőr vagyok, és el fogom kapni azt a nyomorult betörőt. Nyilván ebben az esetben hazudtam, de lehetséges, hogy sikerült összezavarnom a társaimat, akiknek fogalmuk sincs, milyen kártyalapot is tettem le középre.
A kör végén a 4 db középre helyezett titokzatos lapot megkeverjük, majd egyszerre felcsapjuk, így már nem tudjuk, hogy ki mit helyezett az asztal közepére, de jöhet a kör kiértékelése.
Például egy Matricás Laci és egy rendőr kártya kiüti egymást, tehát ha egy matrica és egy édesség van még középen, az édesség Sárikához kerül. Ám ha az asztal közepén 2 db Laci, 1 db rendőr és 1 db édesség van, a kiütést követően marad még egy Laci kártyánk, ezért az édesség Lacit illeti.

Ehhez hasonlóan a játékszabályzat több kitételt is bemutat, melynek figyelembevételével kell játszanunk a játékot, ám ezeket most képtelenség lenne mind felsorolni, s értelme sem lenne, ha nincs előttetek a játék...

Az édességeket a kártyajáték dobozába gyűjtjük, ami két felé van osztva. Egy citromsárga Sárika és egy türkiz színű Matricás Laci félre, akiknek arca ott vigyorog ránk a dobozban, s várják a jutalomédességeket.
Hogy ki nyer, az leginkább az agyafúrtságunknak, de véleményünk szerint még inkább a vak véletlennek köszönhető... S hogy miért? 


Vélemény

A kiadó és a tervező a játékot 8+ éves kortól ajánlja, s mivel a Matricás Laci történetek ennek és a tőlük pár évvel kisebb korosztály kedvence, ez a meghatározás érthető is, azonban véleményünk szerint ez a játék túlságosan is "bonyolult" egy gyerek számára. 
Noha a játékszabályok megértését követően a kártyajáték már gördülékenyen játszható, néhány dolog megakasztott minket, s a jövőben itt-ott egy kis módosítással fogjuk játszani Matricás Laci és Sárika édességgyűjtő játékát...

Miért mondom, hogy bonyolult? Talán nem is ez a legmegfelelőbb szó rá, hisz a játékszabályok, a pakli összeállítása és a cél is egészen kristálytiszta, ám az, hogy mit mondunk, mit "hazudunk" a játék közben már tényleg csak az egyéni játékosok kreativitásán és ötletességén múlik. Noha én magam a játék végére egészen belemelegedtem a hazugságokba, feleslegesen állítanám azt, hogy bármelyik játékosom tudta volna, kivel lehet egy csapatban, ahogy azt sem, hogy teljes mértékben tudta volna, mit csinál... Az ide-oda röpködő mondatoknak nem volt se fülük, sem farkuk, bár az egyszer biztos, hogy egy-egy kört a gyorsan kitalált hazugságok végett villámgyorsan lejátszottunk. Természetesen felnőtt fejjel lehetséges, hogy mi túlbonyolítottuk az egészet, s ahogy az egyik játékosom mondta, a gyerekek tudnak csak igazán hazudni, ezért nekik ez gyerekjáték lesz, abban mindnyájan egyet értettünk, hogy a célközönség ezt a kártyajátékot önállóan, egymaga nem fogja tudni játszani, s értelmezni, ezért mindenképpen szükséges hozzá egy felnőtt. Amivel szintén nincs probléma, ha a játékot családi kikapcsolódásként használjuk, de a gyerkőcök imádnak ám a szülők nélkül is játszani, hasonló korú gyerekekkel...
A másik problémánk a játékkal az volt, hogy 4 fő játékos esetén hihetetlenül kevés az a 9 db édesség kártya, ami a pakliban található. Az állandó Matricás Laci és rendőr tumultus felfedése az asztal közepén számunkra teljesen elvette a kedvünket egy-egy kör után, s csak az itt-ott felbukkanó, cselekvést is igénylő matrica kártyák tudtak egy kis vidámságot csempészni a játékba, amiknek köszönhetően a monoton játék néha kicsit izgalmasabbá vált. Az, hogy ki kivel volt egy csapatban, s ki nyert, csupán a legvégén derült ki, de nekünk még egyáltalán tippünk sem volt, kikkel is lehetünk egy csapatban a játék közben.
Éppen ezért a következő alkalommal biztosan több édességkártyát csempészünk a pakliba, s kipróbáljuk, milyen arányban lenne még jó a játék, mert az utolsó körök végén sajnos csak egyszerűen tudomásul vettük, ki nyert, s hiába szórakoztunk jól egymás vicces mondatain, ha a vége nem adott katarzis érzést.

A kártyajáték célja véleményünk szerint remek, ahogy a matricakártyákon található instrukciók is, amikből lehetne azért több, s a Kapj el! arra is remek lehetőséget nyújt, hogy egy fél órácskára kikapcsolódjunk, de sajnos nem aratott osztatlan sikert körünkben. Mindazonáltal bízom benne, hogy a Matricás Laci-rajongó gyerkőcök szívét meghódítja majd a játék, amit biztosan mi is elő fogunk még venni, csak módosítunk egy picit a pakli összetételén.


A játékot köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 4/5 matrica

Amennyiben a játék felkeltette az érdeklődésed, az alábbi linken tudod beszerezni: 

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images