Swift

Tea Stilton: Jeges ​fuvallat (Varázslatok földje 8.) - Értékelés



Tea Stilton Jeges ​fuvallat c. kötete augusztus közepén jelent meg a Kolibri kiadó gondozásában. A Varázslatok földje sorozat nyolcadik kötetét tarthatjuk most a kezükben, s mondhatom, hogy félidőnél tartunk, mivel az eredeti sorozat 17 kötetet számlál. Ahogy haladunk egyre előre, úgy válnak a harcok és a konfliktus egyre bonyolultabbá, komolyabbá főhőseink és az ellenség között, aki ebben a kötetben már személyesen is megjelenik a lapokon!
Bizony, Egor, a gonosz varázsló, aki romba akarja taszítani a Varázslatok Földjét, végre testet ölt!!! S bár arcát csuklya fedi, ami alá még csak bekandikálhatunk, eljött az idő, hogy színre lépjen, s megmutassa teljes valóját!
A Jeges fuvallat története talán az eddigi legkomolyabb, amit a sorozatban eddig olvashattunk, a lányokat fenyegető veszély egyre nagyobb méreteket ölt, ahogy a tét is szüntelen csak nő...

"- Egor... Egor itt van, az Akadémián... El 
akarja lopni a Talányok Könyvét."

A kaland ez egyszer nem a Királyi Akadémián és a Varázslatok Földjén indul el nagyobb hódító útjára, hisz a hercegnők hazatérnek szüleik otthonába, Arcandida földjére...
Megkezdődik a téli szünet, leesik az első hó, s a hercegnők boldogan szaladnak szüleik óvó karjaiba. A királyi palotában hőseink azonnal belevetik magukat a Királyi Télköszöntő Ünnepség szervezésébe, ám természetesen a gondtalan pillanatoknak villámgyorsan vége szakad, mikor egy fenséges sas jelenik meg az ablakban, aki a lábára kötözve Alden üzenetét hozza.

Egor megtámadta a Királyi Akadémiát, és a hercegnők csak az Ősök Jogarának segítségével menthetik meg a Varázslatok Földjét!
Alden szavai alapján azonban a legjobb helyen vannak ahhoz, hogy az öt darabból álló jogart teljessé tegyék, ám ehhez először fel kell kutatniuk a pálcát és a benne helyet foglaló négy kristályt is, amiknek holléte ismeretlen...

A Talányok Könyvének segítsége nélkül vajon a hercegnők rátalálnak a jogarra és időben érkeznek Alden és a Varázslatok Földjének megmentésére? Olvassátok el a 8. kötetet és minden kiderül! ;)

"Védelmezők!
Otthonunk szívébe tőrt akarnak mártani.
Induljatok hát, és keressétek meg az Ősök Jogarának valamennyi darabját!
E mágikus tárgy segíthet legyőzni ádáz ellenségünket.
Bár több időm lenne, hogy elmagyarázzam. De ő közeleg...
Jó helyen jártok. Kezdjétek ott a kutatást!"

A Jeges fuvallat hozza az elődeitől megszokott színvonalat. A történet tele van izgalmas kalandokkal és torokszorító pillanatokkal, s bár már az előző egy-két kötet esetében is, az árnyék még nagyobbra nőtt a Védelmezők feje felett, ebben a történetben mutatkozik csak meg igazán, milyen hatalmas ereje is van a sötétségnek, s milyen óriási próbatételek is várnak még harcos hercegnőinkre, hogy megmentsék szeretett otthonukat a Sötét Mágustól!


A 8. kötet minden szempontból rendhagyó. Nincs Talányok Könyve és nincs titkos versike, ellenben a tanítványok és segédek mellett megjelenik maga a "főgonosz", Egor is, akinek eddig csupán a hangját "hallhattuk", s szellemét érezhettük ártó fellegként a fejünk felett. Ám Egor most testet ölt, a Királyi Akadémiára megy, s szembeszáll Aldennel, akinek az élete csupán egy hajszálon függ. Természetesen, mivel a sorozatból még jó pár rész hátra van, nem láthatjuk a Sötét Mágust teljes valójában, akinek a testét lepel, arcát csuklya fedi (képzeljetek magatok elé egy titokzatos Gandalfot vagy Voldemortot), ám fenyegető, immár testet öltött veszedelemként már a színtérre lép, ezzel is erősítve a lányokra gyakorolt nyomást, valamint a tudatot, miszerint egyre erősebb és egyre közelebb jár céljai elérésben!
A történet legfőbb erőssége jelen esetben mindenképpen Egor felbukkanása, valamint a fordulatos csavar, miszerint a Talányok Könyvétől messze kell rájönnie hőseinknek a válaszokra, ám Védelmezőink - mint mindig - természetesen most is végtelenül könnyedén veszik az akadályokat, s kitartásuk és erejük segítségével győzedelmeskednek. 
Egyetlen problémám még továbbra is a kötetek rövidsége, valamint a lassú tempó.

Maga a magyar kiadás is változott, a lapok sokkal vékonyabbak, és bársonyosabb tapintásúak lettek, ami nekem bár kifejezetten tetszett, félek, hogy mit okoz majd a papírhiány és az egekbe szökő könyvárak a sorozat végére, de a remény hal meg utoljára.

A Varázslatok földje-rajongók bizton nem fognak csalódni ebben a részben sem!


Értékelés: 5/5 sas













Idézetek

"A halkan szállingózó fehér kristályok lassan belepték a parkot, az ablakpárkányokat és a tornyok cseréptetejét."

"A hercegnő és osztálytársa, Éjberek félénk hercege néhány pillanatig némán meredtek egymásra."

"A királyi család sokáig állt még ott. Szorosan átölelték egymást, a meghitt pillanat csöndjét csupán szívük boldog dobbanása törte meg."

Védelmezők!
Otthonunk szívébe tőrt akarnak mártani.
Induljatok hát, és keressétek meg az Ősök Jogarának valamennyi darabját!
E mágikus tárgy segíthet legyőzni ádáz ellenségünket.
Bár több időm lenne, hogy elmagyarázzam. De ő közeleg...
Jó helyen jártok. Kezdjétek ott a kutatást!

"Nagy erejű mágikus tárgy, mely képes szembeszállni mindenféle sötét rontással. A kormánypálca nyeléből négy díszes tartókar indul felfelé, melyek mindegyikén egy-egy gömb nyugszik. A négy gömb más és más színű drágakőből készült, és a természet négy elemét - az azúr a levegőt, a kék zafír a vizet, a zöld smaragd a földet, a vörös rubin pedig a tüzet jelképezi. Hatását akkor fejti ki, ha minden alkotórésze, drágaköve a helyére kerül."

"...ám ebben a pillanatban rémisztő sziszegés hangzott fel valahonnan, és egy hang azt mennydörögte:
- Raven!
Egor tanítványa leeresztette a pálcát, éjfekete hollóval változott, és köddé vált."

"- A KÖNYV... MEG KELL ÓVNUNK A KÖNYVET..."

"- Egor... Egor itt van, az Akadémián... El akarja lopni a Talányok Könyvét."

"A sötét varázsló arca nem látszott, csupán vakítóan kék szeme villant elő a csoki a alól.
Csontig hatoló, jeges fuvallat örvénylett körülötte. A hercegnők megborzongtak."

"- Nem győztük le még végleg.
- Készen állunk majd rá! - jelentette ki Nives eltökélten. - A Varázslatok Földjének Védelmezői vagyunk. Arra születtünk, hogy megóvjuk a jót!
Alden ismét elmosolyodott. A hercegnőkre pillantott. A törékeny külső bátor, harcos lelkeket rejtett."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images