Swift

Mészöly Ágnes: A ​jövőbe látó gömb - Értékelés



Mészöly Ágnes A ​jövőbe látó gömb c. kötete júliusban jelent meg a Pagony kiadó gondozásában. A kötet a Levendula könyvsorozat immáron negyedik kötete, s egyben a Most én olvasok! kiadói sorozat egyik legújabb darabja is.
Mészöly Ági sorozata 2021-ben indult útjára a Levendula és a varázsmacska c. kötettel, ahol megismerhettük a főszereplőt, és az apró varázscicát, Majdnemet, aki mára már felnőttkorba lépett.
Az Uborkából szalámi, valamint A sütimentő akció után itt a felnőtt Majdnem első története, ami egy igazi varázslatos kalandot tartogat az olvasó számára, s ezzel egy időben a Levendula-történetek egyik legkidolgozottabb darabja is.

"- Nemcsak a boszorkánynak lehet macskája, hanem... egy 
jósnőnek is! És egy modern jósnőnek nincs szüksége vasorra 
vagy csillagos köpenyre! Lehet farmerben és a kedvenc 
pulcsijában! Csak egy vagány fekete macska kell neki, 
meg egy jövőbe látó gömb!
- A vagány fekete macska itt áll előtted! - ugrott le az ágyról 
Majdnem. - Jövőbe látó varázsgömböt pedig egy pillanat 
alatt csinálok! Hol a focilabda?"

Főhősünk, Majdnem cica immár felnőtt korba lépett! Legalábbis, úgy tűnik, ugyanis a cica varázslatai egyre tartósabbak és sokkal jobban sikerülnek, mint kezdetben. Mióta Majdnem Levendulához és a családjához költözött, a cica nagyot nőtt és komolyodott, noha még ma is sok galibát okoz furcsa varázserejével, aminek köszönhetően számtalan kalandban volt már része, s nem egyszer sodorta bajba Levendulát és családját.
A kislány és a cica elválaszthatatlan barátok, noha Papó néha zsörtölődik a sok varázslás miatt, ám senki sem tud huzamosabb ideig haragudni a bájos cicára.

Majdnem élete egyik legjólsikerültebb varázslata előtt áll, mikor Levendula közli, hogy az iskolában jelmezbál - avagy farsang - lesz. A kislánynak és a macskának is rengeteg ötlete van, ám a sok ötlet végül óriási zűrzavarhoz vezet, s Levendula képtelen eldönteni, minek is öltözzön.
A kislány végül a jósnő szerepe mellett dönt, amihez anyának sem kell annyit dolgoznia, míg Majdnem készségesen jelentkezik mellé varázslómacskának, majd a focilabdából egy tökéletesen működő jósgömböt varázsol!

Az iskolában hemzsegnek a hétköznapi, sablonos jelmezek, így Levendula és Majdnem kitűnik a társaik közül, ám egy kislány, aki szintén jósnőnek öltözött, ám az ő jósgömbje elég ócskának tűnik főhőseinkéhez képest, rendkívül elkeseredik...

"- Délután el kellett mennem dolgozni, mert másodállásban 
villamost vezetek. A jövőbe látás nem túl jövedelmező hivatás..."

A jövőbe látó gömb egy újabb, végtelenül aranyos "Majdnem-mese", a leghosszabb és legösszetettebb az eddigiek közül, ami a cicus rajongóinak bizton nem fog csalódást okozni.

Mészöly Ági ismét egy érdekes történetet vetett papírra, ami bővelkedik a humorban, ami jelen esetben nem csupán főhős cicánkhoz, de a farsangi bál jelmezeihez is köthető, ahol néhány Marvel-hős is tiszteletét teszi a klasszikus darabok mellett. Mindezt Takács Viktória élettel teli, szép illusztrációi teszik teljessé, amik elengedhetetlen tartozékai Majdnem történeteinek.


A kötet olvasásán túl azt kell mondjam, hogy Majdnem valóban sokkal "felnőttesebb", komolyabb lett, látszik, hogy sokkal érettebb, mint eddig, s már nem csinál annyi zűrt, mint kezdetben. Mellette Levendula még majdnem ugyanaz a kislány, akit a korábbi történetekben is megismertünk, de természetesen rajta is mutatkoznak az érés jelei. 
Mivel a kötet a 3. szinthez tartozik, a történet szépen kidolgozott, konfliktusnak helyet adó, bár azt talán egy picit gyorsan megoldó rész lett, aminek a végén ott rejlik a folytatás ígérete, hisz Majdnem előtt még ott áll az egész élet, s csupán most kezdett el igazán ügyesen bánni a képességeivel.
Mivel ezzel a résszel egy teljes Most én olvasok! "széria" elkészült, fogalmam sincs, várható-e még, hogy újra Majdnem oldalán kalandozzunk, de remélem Mészöly Ági még tartogat a tarsolyában pár cicus sztorit, ugyanis én rendkívül kíváncsi lennék arra, hogy milyen zűrzavarokat is okoz majd Majdnem Zenóbia jósnő mellett a jósda falai között... 

"A tornateremben egymás sarkát taposták a lovagok, puha 
macskatalpakon osontak a tigrisek, falkában üvöltöttek a 
farkasok,rémülten hüledeztek a Piroskák és óvatosan tipegtek 
a királykisasszonyok. A bordásfalon négy Pókember mászkált, 
a büfé előtt három Szupermen méregette az izmait. Egy 
Vasember megpróbált inni az álarcán keresztül, de nem sikerült 
neki. Beleöntötte a kóláját a páncéljába..."

A jövőbe látó gömb Most én olvasok! kiadói sorozat 3. nehézségi szintjébe tartozik.
A 3. szintet a Pagony szintén 5-8 éves gyerekeknek ajánlja, tehát a történet esti meseként felolvasásra is megfelel, ám legfontosabb célja a kezdő olvasók gyakorlásában való segítségnyújtás.
A 3. szint már egy több szereplőt felvonultató, összetett mesét tartalmaz, ahol az írónak van ideje és lehetősége szépen kifejteni mindent, közelebbről bemutatni a hősöket és szépen kibontakoztatni a cselekményt. A történet már nem mondható rövidnek és egyszerűnek, de a cselekményt könnyű követni. A szöveg még szintén nagyobb betűkkel szedett és könnyen olvasható, így a kezdő olvasók számára könnyen befogadható. Noha az illusztrációk még mindig látványosak és sokszor teljes oldalasak, a képek és az illusztrációk már együtt uralják a teret, s a színes képi világ segít abban, hogy a rengeteg betű ne vegye el a kedvet az olvasástól.
A 3. szint oldalanként 8-10 mondatot tartalmaz, bonyolultabb szavakkal, a cselekmény több helyszínen, de még egy idősíkon fut, megjelenik benne a konfliktus és annak megoldására is bőven van elegendő idő, így a történet vége sem okoz csalódást a felnőttek számára sem.
A kötet kiválóan alkalmas az olvasásgyakorlás szempontjából, míg ezek a frappáns, élettel teli és bájos történetek kiváltképp tökéletesek arra, hogy megszerettessék az apró olvasókkal a könyveket és az olvasást!

A jövőbe látó gömb Mészöly Ági-rajongóknak és a Majdnem-történetek szerelmeseink kifejezetten ajánlott, de bátran ajánlom minden apró kezdő olvasónak is! :)


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 jósgömb









Idézetek

"Elmúlt az ősz, elérkezett a tél. Egyre hosszabbak és hidegebbek voltak az esték."

"Az apró gyerekszoba határtalan mesebirodalommá változott Levendula fantáziája és Majdnem varázstudománya segítségével."

"Közben Majdnem, a varázslómacska egyre nagyobb lett. Előbb Levendula tenyerét nőtte ki, aztán már anya térdére telepedve is lelógott hol az egyik, hol a másik oldalon."

"Majdnem, ahogy az egy jólnevelt macskához illik, a kosarában szundikált."

"- Maholnap igazi nagy, felnőtt macska leszel - simogatta meg anya a cica fényes fekete bundáját.
- Ahhoz nem ártana megkomolyodnia! - dohogott Papó. - Tegnap este Levendulával elvitték a konyhából az összes fazekamat, és a gyerekszobában dobfelszereléssé változtatták őket! Én meg nem tudtam megfőzni a karfiollevest!"

"- ...Egyre tartósabbak a varázslataim. Talán ez is a felnőttség jele! Lehet, hogy nemsokára igazi varázsló leszek! És akkor nem csak olyasmiket tudok majd varázsolni, amik hasonlítanak egymásra. Mit szólnátok, ha kipróbálnám?"

"- Legyél inkább űrlény! Azokról senki sem tudja, hogy néznek ki, tehát bármilyen jelmez megfelel - mondta anya."

"...amikor Levendula rájött, hogy képtelen választani a sok lehetőség közül, kétségbeesett. Úgy érezte magát, mint amikor a nagy szupermarketben keresgél a negyvenféle müzliszelet között. Szerette volna megtalálni a legjobb megoldást, de fogalma sem volt, melyik lehetne az."

"- Nemcsak a boszorkánynak lehet macskája, hanem... egy jósnőnek is! És egy modern jósnőnek nincs szüksége vasorra vagy csillagos köpenyre! Lehet farmerben és a kedvenc pulcsijában! Csak egy vagány fekete macska kell neki, meg egy jövőbe látó gömb!
- A vagány fekete macska itt áll előtted! - ugrott le az ágyról Majdnem. - Jövőbe látó varázsgömböt pedig egy pillanat alatt csinálok! Hol a focilabda?"

"A tornateremben egymás sarkát taposták a lovagok, puha macskatalpakon osontak a tigrisek, falkában üvöltöttek a farkasok,rémülten hüledeztek a Piroskák és óvatosan tipegtek a királykisasszonyok. A bordásfalon négy Pókember mászkált, a büfé előtt három Szupermen méregette az izmait. Egy Vasember megpróbált inni az álarcán keresztül, de nem sikerült neki. Beleöntötte a kóláját a páncéljába..."

"- A varázsgömb már negyedszer meséli el a jövőmet, és mindig mást mutat. Először azt mondta, hogy hosszú, boldog életem lesz, aztán hogy csalódás ér, aztán meg... na, azt inkább el sem mondom."

"- Na, hogy ment? - kérdezte kíváncsian.
- Hatalmas sikerünk volt - mondta Majdnem.
- De a siker rettentően kimerítő - ásított Levendula."

"- Délután el kellett mennem dolgozni, mert másodállásban villamost vezetek. A jövőbe látás nem túl jövedelmező hivatás..."

"Levendula büszkén nézte a macskát, és közben arra gondolt, hogy hétfőn az iskolában mindenképpen megkeresi Kamillát, hogy megbeszélhesse vele a dolgokat. Mert nem kizárt, hogy mostantól sokszor fognak találkozni - ha máshol nem, Kávalaki Zenóbia jósdájában, ahol Majdnem macska ezentúl hetente egyszer varázslást fog tanulni."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images