Swift

Rubintos ​mesekönyv /A legszebb magyar népmesék/ - Értékelés



A Rubintos ​mesekönyv /A legszebb magyar népmesék/ a harmadik dobogós helyezettem a Scolar sorozatában. Csakúgy, mint a Gyémánt mesekönyv, úgy jelen kötet is a magyar népmesékre fókuszál, s teljes figyelmet szentel legszebb meséinknek.
A Rubintos mesekönyv 24 mesét tartalmaz, amik között olyan klasszikusokat találhatunk, mint A kismalac és a farkasok, A kőleves, A pelikánmadár, A kígyóbőr, a Fehérlófia, s újra találkozhatunk a lapokon az igazságos Mátyás királlyal is, ám ezek mellett több "kevésbé ismert", azaz több válogatásból is kimaradt, gyönyörű történetünk helyet kapott.
Horváth Ildi természetesen ebben a kötetben is remekelt, így három kötet után már nem is tudnám a két kezemen megszámolni az összes kedvenc illusztrációt, ami abban a pillanatban rabul ejtett, amint megláttam. Szebbnél szebb illusztrációk és ugyanaz a gyönyörű, jól megszokott, minőségi látványvilág fogadja az olvasót, ha a kezébe veszi a kötetet. Igazság szerint én magam vevő lennék egy olyan meséskönyvre is, amiben alig akad néhány sor, s csupán végtelen oldalakon keresztül, meseszép illusztrációkban gyönyörködve pörgetném végig a történeteket. Horváth Ildi illusztrációihoz szinte a szöveg sem szükséges, olyannyira megelevenednek a mesék a lapokon...

"Bizonyosan valami ördöngös lélek viszi el őket.
Hitte is, nem is a király ezt a beszédet, de ami igaz, 
igaz, ami nem igaz, hazugság, és nem mondom, hogy láttam, 
amit nem láttam: a király hiába állított strázsákat, százat is 
egyszerre, a leányok szobája elé, soha egy sem látta őket 
sem elmenni, sem visszatérni, mert éjfélkor az álomszellő 
úgy fejbe csapta őket, hogy egyszeriben ledöndültek a földre, 
s föl sem keltek reggelig, aludtak, mint a fekete föld."

A Rubintos mesekönyv ismert és kevésbé ismert meséket gyűjt össze, ez az összeállítás pedig lehetővé teszi az olvasó számára a mélyebb rétegekben való elmerülést, valamint a ritkábban mesélt történetek köztudatban való maradását. Ez utóbbi pedig nem is lehetne csodálatosabb, hisz számos olyan magyar népmesénk van, aminek vétek volna a feledés homályába veszni...


Nagy meseimádóként a mesék számomra mind ismeretesek voltak, mégis, minden olvasás újabb és újabb boldogságforrást adott számomra, régi emlékképeket elevenített fel, ahogy a megkopott képkockákról is lesöpörte a port.
Személyes kedvenceim jelen kötetben A kígyóbőr, Az egyszeri asszony meg az ördög, a Fehérlófia, A kismalac és a farkasok, a Kacor király, a Többsincs királyfiA kőleves, A csókalányok valamint A táltos királyleány c. mesék voltak.
Hatalmas szerelmem A kígyóbőr, ami - véleményem szerint - az egyik leggyönyörűbb mesénk, ezeken a lapokon, Horváth Ildi keze által valósággal rabul ejtett. Nem győztem csodálni a meséhez készült illusztrációt, ahogy ki kell emelnem Az egyszeri asszony meg az ördöghöz készült, valamint a Kapanyányimonyók illusztrációt is, amik mind-mind igazi remekművek!!! ❤❤❤
Párom hatalmas kedvence és talán a magyar meseirodalomban is az első számú kedvence a Fehérlófia, akinek szintén lelkesen csillant fel a szeme az illusztráció láttán.

A Rubintos mesekönyvben szintén mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. Mind a mesékről, mind az illusztrációról meséltem már nektek, de hadd emeljem ki így, ezen a harmadik napon a kötetek rendkívüli minőségi nyomását is. A habkönnyű keményborító, a masszív, selymes lapok, amik hála az égnek nem csillognak-villognak, mint sok mesekönyv esetében, szintén kiemeli társaik közül a gyermekkönyvpiacon ezeket a mesegyűjteményeket, amiknek minden fillérje megéri az árát!

A kötet tartalma
  • Ugorjunk árkot!
  • A kismalac és a farkasok
  • A varrótű
  • A róka, a medve és a szegény ember
  • Farkas-barkas
  • Kacor király
  • A kőleves
  • Gagyi gazda
  • A rest leány
  • A pelikánmadár
  • Egyszer volt Budán kutyavásár
  • Többsincs királyfi
  • Róka fogta csuka, csuka fogta róka, varga fogta mind a kettő
  • Furulyás Palkó
  • Százat egy csapásra
  • Erős János
  • A táltos királyleány
  • A kígyóbőr
  • A csókalányok
  • A papucsszaggató királykisasszonyok
  • Az egyszeri asszony meg az ördög
  • A veres tehén
  • A csudakard
  • Fehérlófia

"- Későre jár az idő, vetkőzz le, s feküdjél le!
- Előbb vetkőzz le te! - mondta a leány.
- Ezt még senki se mondta nekem - csudálkozott a kígyó."

A Rubintos mesekönyv a magyar népmesék és régi történeteink legnagyobb szerelmeseinek való leginkább, de kifejezetten ajánlott azok számára is, akik minőségi formában szeretnék csemetéjüket megismertetni gyönyörű mesevilágunkkal!

Higgyétek el, ha kezetekbe veszitek akár ezt a kötetet, akár a sorozat többi darabját, további határtalan késztetést fogtok érezni arra, hogy még többet és többet akarjatok ebből a csodából, amit a Scolar kiadó régi meseíróink munkásságából merítve és Horváth Ildivel együtt dolgozva közösen megalkotott! 


Értékelés: 4,5/5 kígyó













Idézetek

"Ezt mondá Nimród, és homlokon csókolá Hunort és Magyart. Még egyszer megpihent rajtuk tekintete, aztán behunyta szemét, s Hunor és Magyar karjai közt nemes lelkét kilehelé."

"- De olyan nevet találjátok - mondja a király -, amilyen több nincs a világon."

"Aközben meg gondolkozik a király, gondolja, mégis lemegy a leányához s a kígyó vejéhez, hadd lám, mit csinálnak.
Bemegy a kicsi házba, s hát uram, teremtőm, ott ül a leánya az asztalnál, s szemben ül vele a kígyó - akarom mondani, az a királyfi, aki galamb képében kirepült volt a palotából."

"Bizonyosan valami ördöngös lélek viszi el őket.
Hitte is, nem is a király ezt a beszédet, de ami igaz, igaz, ami nem igaz, hazugság, és nem mondom, hogy láttam, amit nem láttam: a király hiába állított strázsákat, százat is egyszerre, a leányok szobája elé, soha egy sem látta őket sem elmenni, sem visszatérni, mert éjfélkor az álomszellő úgy fejbe csapta őket, hogy egyszeriben ledöndültek a földre, s föl sem keltek reggelig, aludtak, mint a fekete föld."

"Még estére sem telt az idő, megérkeznek a király palotájába, ottan mindjárt kiöltöztetik a fiút, de olyan szép is volt az aranyos gúnyában, hogy amikor meglátta a három királykisasszony - mert három leánya volt a királynak -, nem győzték eléggé csudálni. Bizony mondom, hogy erősen megakadott rajta a szemük."

"- Jaj, lelkem, édesapám, honnét hoztad ezt a szép fiút? Talán bizony Tündérországból?
- Hoztam biz én nem Tündérországból, hanem az akasztófa alól - mondotta a király.
Fölmennek a palotába, de amíg felmentek, s azután is a királykisasszony le nem tudta venni szemét a kardos fiúról. Észrevette ezt a király, s mondta a leányának:
- Csak ne nézd olyan erősen, mert nem lehet tudni, hogy még nálam is nem kerül-e az akasztófa alá."

"Mindjárt be is vezették egy kicsi szobába. Ott egy nagy könyvet elejébe tett a király, hogy abból olvasgasson. Aztán küldött neki ételt-italt, mindent a javából."

"- Későre jár az idő, vetkőzz le, s feküdjél le!
- Előbb vetkőzz le te! - mondta a leány.
- Ezt még senki se mondta nekem - csudálkozott a kígyó."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images