Swift

Fekete András: Kuty ​Kutyi és a sárkányfa - Értékelés



Fekete András a Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit c. kötetével rabolta el a szívem, így nem is lehettem volna izgatottabb, mikor láttam, hogy a Most én olvasok! legújabb darabjainak egyik kötetét ő jegyzi.
A Kuty ​Kutyi és a sárkányfa néhány nappal ezelőtt látott napvilágot a sorozatban, s remélem, hogy András több további kötetet is tervez Vércirmos és Kutyi kalandjai köré felépítve.
András már a Tüsi és Loboncban is megcsillogtatta határtalan képzelőerejét és remek humorát, amiből jelen kötetben sincs hiány. A történet bár nyúlfarknyi, sem a képzelőerőnek, sem a humornak nincs híján...
Mivel a kötet a Nagybetűs szint táborát erősíti, sajnos nagyon hamar kiolvasható - no, de nem is én vagyok tulajdonképpen a célközönség, tehát nem róhatom fel a kötetnek a rövidségét, hacsak nem azért, hogy jelezzem Andrásnak, írjon nekünk többet és egyre többet! ;)

"Egyetlen remény maradt. Vércirmost és Kutyit kérték 
meg, hogy oldja meg a rejtélyt."

Történetünk főhősei Vércirmos és Kutyi, a két legnagyobb hős a nyugodtnak cseppet sem mondható kertvárosban. A vörös bundájáról híres cicus és az egyetlen kétfarkú kutya egymás szomszédságában laknak, s most rettentően unatkoznak, hisz mindenkit megmentettek már a bajtól...
Van azonban a történetnek még két másik főhőse is, közülük az egyik pedig nem más, mint a két házzal arrébb lakó Nemtom néni, aki semmi mást nem tud válaszolni a hozzá intézett kérdésekre mint azt, hogy "Nem tudom.". A néni határozatlanságát és kissé dilisségét ki is használják szomszédai, akik rendszerint jól kinevetik az öregasszonyt, akinek - mondhatni - egyetlen szenvedélye a kertben álló sárkányfája, ami szépen növekszik.
Ám a sárkányfának hirtelen nyoma vész, s bárhogy is próbálná a Nemtom néni segítségére érkező Karácsony úr kideríteni, mi történt, súlyos kudarc lesz a vége...
Az öreg nem tehet mást, riadóztatja a két legjobb nyomozót - Vércirmost és Kutyit - a rejtélyes esetet felgombolyítására! Ha ők sem találják meg az ellopott sárkányfát, akkor senki sem!
Vajon sikerül nekik?

"Karácsony úr mindenhol kereste a tettest. Lent és 
fent. Jobbra és balra. Elöl és hátul. Kereste a megállóban, 
a közértben, benézett az összes házban."

A Kuty Kutyi és a sárkányfa egy gazdag humorral átitatott, kedves mese, mely remek fantáziáról árulkodik. (Nézzetek utána a sárkányfáknak az interneten...)


András most sem okozott csalódást a történetével, aminek tényleg csupán azt tudom felróni, hogy túlságosan is rövid. ^^ Kérlek András, írj még a sorozatba további részeket, a 4. szint már egészen elfogadható hosszúságú lenne... ;)
Viccet félretéve - bár tényleg olvasnék még a két hős kalandjairól -, jelen kötet leginkább a vérbeli kis nyomozóknak, az állatbarátoknak és a különleges történetek kedvelőinek fog legjobban tetszeni. Ne hagyjátok ki, azt hiszem, ez egy olyan történet, ami gyermeknek és felnőttnek egyaránt tetszeni fog!
Bátor és hősies, no meg zakkant szereplők (a legjobb értelemben véve), jó szimatú kopók, sohasem fárasztó, frappáns humor, nyomozás és egy sárkányfa - kell ennél több hívószó? 
Á, hogyne... El ne feledjem megemlíteni a zseniális, élénk és egészen egyedi képi világot, amit Felvidéki Miklósnak köszönhetünk. A sárkányfa ábrázolása, no meg a szereplők ilyen karakteressé tétele igazán kiemelkedő, s a történet a mesés illusztrációkkal karöltve ad ki egy teljes egészet!

"- Ide ültette a sárkányfát! Valaki ellopta?
- Nem tudom - pityeredett el Nemtom néni.
- Ne aggódjon! - vigasztalta Karácsony Szilveszter, 
bajuszát pödörve. - Megtalálom a gazembert, és becsapom, lecsapom!"

Most én olvasok!
Nagybetűs szint

  • Célcsoportja az 5-8 éves korosztály, valamint a most olvasni tanuló és azt gyakorló elsősök.
  • Oldalanként 3-4, nagybetűvel szedett mondat.
  • Egyszerű történetvezetés.
  • Az olvasást megkönnyítendő - a négy szótagnál hosszabb szavak szótagolt szerepeltetése.


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 sárkányfa

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images