Swift

Bendl Vera: Sanel ​Amerikába megy - Értékelés



Bendl Vera Sanel ​Amerikába megy c. kötete az egyik legfrissebb megjelenés a Most én olvasok! kiadói sorozatban. 
Az időgyurma történetéből megismert Józsi lánya, Sanel, immár harmadik nagy kalandján vesz részt, mely minden korábbinál grandiózusabb méreteket ölt.
Természetesen, ahogy haladunk előre a szintek során, úgy kapunk egyre hosszabb és összetettebb történeteket, melyeknek egyre több helye és lehetősége van kiforrni a lapokon. Noha Sanel kalandjai eddig a pillanatig is bájosak és humorosak voltak, úgy gondolom, a Sanel Amerikába megy mind közül a legjobb!
Itt - ahogy a Mihályi Csongor és az időgyurmában is - az írónőnek lehetősége volt bővebben kifejteni a történetet és egy izgalmakkal és nagy utazással teli, konfliktusokkal és veszélyekkel átitatott mesét szőni, amiben gyermek és felnőtt egyaránt jobban elmélyedhet.
Nézzük meg, hová is megy pontosan Sanel, s most mi fűti a vérét a kalandvágyó galamblánynak...

"Sanel egyre topogott apró lábain. Csak nem fért a 
bőrébe. Úgy gondolta, már az sem baj, ha nincs cél, 
elindul magától, hát tarthatatlan ez a mehetnék."

Sanel, a kalandokra éhes galamblány nem találja a helyét. A vére messzire hajtja, azaz, dúl benne a tettvágy és a kalandvágy, melyet már nem elégít ki a Fender utcai iskola és Rákospalota környéke...
Sanel messzebbre vágyik, utazni szeretne, s csaknem kiugrik a bőréből, mikor meghallja, hogy a galambok világtalálkozót szerveznek!!! Lelkesedése mindaddig tart, míg ki nem derül, hogy a találkozó Jászberényben kerül megrendezésre, ami csak egy köpésre található mostani lakóhelyétől...

A galamblány nem is lehetne ennél elkeseredettebb, ám ekkor valami váratlan történik... Sanel két levelet kap postán, melyből az egyik a Galambtanácstól érkezik, akik egy felettébb veszélyes küldetésre küldenék főhősnőnket. A tanács arra kéri Sanelt, hogy a jászberényi galamb-világtalálkozóra ő maga vigye el a rézgalambot, ami nélkül nincs találkozó 1901 óta!!! A rézgalamb az összetartozás jelképe, mely jelenleg New York-ban, a Szabadság-szobor lábánál (hátul balra) található. 
Sanel majd kiugrik a bőréből! New York már elég messze van, ám amikor kibontja a második levelet, melyben apja, József megtiltja neki, hogy vállalja a feladatot...

Nem, nem jól gondoljátok! Sanel nem esik gondolkodóba, bevágja apja levelét a hátizsákjába, elemózsiát készít és elindul New York és a kaland ígérete felé!
Igen ám, de merre van New York???

"- ...nagyon mérges, mégis szeret, 
imádja a lekvárt, ki az?..."

A Sanel Amerikába megy egy rendkívül szórakoztató, bájos mese egy kalandra éhes galamblányról, akit sem távolság, sem a viszontagságos körülmények és a veszély nem riaszt el attól, hogy próbára tegye magát és végre megvalósítsa az álmát.

Sanel mindig is egy bátor, ám kissé forrófejű és túlontúl vakmerő galamblány volt, aki utazni szeretne. Világot látni, kalandokat átélni. Benne azonban meg is van a bátorság és az elszántság mindehhez, ami pozitív példával szolgálhat a gyermekeknek arra nézve, hogy merjék megvalósítani az álmaikat és leküzdeni az előttük álló akadályokat! A felesleges kockázatvállalásról és a túlzott veszélyforrásról inkább már ne beszéljük, de a mese nem lenne mese mindenféle hátráltató tényező és kissé őrült elszántság nélkül, nem igaz?


Bendl Vera meséje mellett Remsey Dávid képi világa ismét remekül sikerült, s ahogy a bevezetőben már említettem, véleményem szerint ez az eddig legjobban sikerült kötet.
A történet pillanatok alatt beszippant, kalandra hív, s végre megvan benne a hosszabb, bővebb cselekmény, a konfliktus, a vészhelyzet, a tetőpont és a csattanós megoldás. Természetesen a mese az ismét egy picit gyorsan ér véget, mert elfogynak a meghatározott oldalszámok, ám sikerül egy olyan befejezést eszközölni, ami kellőképpen frappáns és szórakoztató. 
Külön tetszett a holló találós kérdése, aminek a megfejtését rögtön kitaláltam, majd némi somolygással nyugtáztam a jó választ a történet végén leleplezett megfejtés láttán. 
Kíváncsian várom, hová jut még el Sanel a következő kötetek folyamán.

"Az volt csak a kérdés, hogy szőjön-e tervet vagy 
sem. Jobb elindulni a világba cél nélkül, vagy kell 
találni valami rendes okot is rá meg célt is?"

Most én olvasok! 2. szint
  • A Pagony 5-8 éves gyerekeknek ajánlja, tehát a történet esti meseként felolvasásra is megfelel.
  • Sokkal összetettebb mesét tartalmaz. A történet még mindig rövidnek és egyszerűnek mondható, a cselekményt könnyű követni.
  • A szöveg  nagyobb betűkkel szedett és könnyen olvasható, így a kezdő olvasók számára könnyen befogadható.
  • Noha az illusztrációk még mindig látványosak és sokszor teljes oldalasak, a képek és az illusztrációk már együtt uralják a teret, annak ellenére, hogy
  • A kötet oldalanként mindössze 2-6 sor szöveget tartalmaz. 
  • A szavak továbbra is könnyen kiolvashatók. 
  • A kötet kiválóan alkalmas a kezdő olvasók számára gyakorlás céljából.

A sorozat további tagjai:


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 Szabadság-szobor

















Idézetek

"Az volt csak a kérdés, hogy szőjön-e tervet vagy sem. Jobb elindulni a világba cél nélkül, vagy kell találni valami rendes okot is rá meg célt is?"

"Sanel egyre topogott apró lábain. Csak nem fért a bőrébe. Úgy gondolta, már az sem baj, ha nincs cél, elindul magától, hát tarthatatlan ez a mehetnék."

"Vajon gondolt Sanel a leselkedő veszélyekre? A ragadozó madarakra például? Az éhínségre sivatagi környezetben? A nagy szélre? A komoly viharra? Dehogy gondolt! Sanelnek egyedül csak az utazás járt a fejében. Aludni is alig bírt."

"- ...nagyon mérges, mégis szeret, imádja a lekvárt, ki az?..."

"De most már azt is tudta, hogy az apja akkor is szeretni fogja. Szóval majd igyekszik jobban vigyázni magára, hogy ne kelljen újra megmenteni."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images