Swift

Matt Haig: Az ​egér, akit Mikának hívnak - Értékelés



Matt Haig Az ​egér, akit Mikának hívnak c. kötete A fiú, akit Karácsonynak hívnak univerzumának kiegészítő darabja. 
A kötet idén tavasszal látott napvilágot a Kolibri kiadó gondozásában, ám én csak most, a karácsony közeledtével vettem le a polcomról és merültem el a történetben.
A tavalyi év folyamán A fiú, akit Karácsonynak hívnak filmes adaptációja rabul ejtett, s Mika is a szívemhez nőtt, így kétség sem fért hozzá, hogy az önálló történetére is vevő leszek.
Noha a történet nem kifejezetten karácsonyi, mégis a Messzi Északon játszódik, a koboldok falucskájában, ahol immár Nicholas és Mika is él... A történet most teljes egészében a kisegérre koncentrál, aki a mese főhősévé válva rengeteg mindent megtud magáról, s őrült kalandja hatására végre megtalálja a válaszokat is, amiket oly régóta keres... 

"- Úgy értem - ... -, gondolj csak az éjszakai égboltra. A 
csillagok nem ragyognának, ha nem lenne 
körülöttünk sötétség, ugye?"

Történetünk Koboldfalván veszi kezdetét, azaz egy picit távolabb a falu határától, a Messzi Északon, ahol Mika és lomposabb, ziláltabb "barátja", Bátor Britta üldögél...
A helyszín és az időpont azonban villámgyorsan változik, s mi bepillantást nyerhetünk Mika gyermekkorába, mikor még az anyukájával és annak milliónyi gyermekével, azaz nagyobb testvéreivel élt, akik mindig csúnyán bántak vele...
Mika, a legkisebb testvér szerepében élte az életét, s jól tudjuk, ez sokszor mivel jár... A legfinomabb falatokért mindig küzdeni kell, ahogy a szeretetért és a figyelemért is, ámbár ha az emberről, akarom mondani egérről tudomást sem vesz a családja, miként is lehetne valaki boldog...?
Mika örökké korgó gyomorral és fájdalmas magánnyal tér nyugovóra, mígnem egy éjjel történik valami, aminek a vége egy kínzó egérlelkiismeret, majd a szökés lesz.

A jelenben Mika próbálja megtalálni önmagát, beilleszkedni és megtalálni a régóta foglalkoztató kérdéseire a válaszokat, ám a nagyszájú, pofátlan Britta minduntalan főhősünk orra alá dorgálja, hogy nem igazi egér. Hisz milyen egér él egy Igazmondó Glimpi házában, a koboldok között?
Mika mostanában igencsak magányos. Nicholast lekötik a falu ügyei, s egymaga indul kalandozni, ám az egyik ilyen vakmerő kaland majdnem szörnyű véget ér, mikor Mika lezuhan az égből... 
Mikor főhősünk magához tér, döbbenten tapasztalja, hogy életben maradt, ám igen különösen érzi magát...

Vajon mi történt Mikával és mibe sodorja őt Bátor Britta? Merülj el Matt Haig legújabb meséjében és te is megtudod! 

"- Juj, karácsony! Annyira izgi! És már csak 
száznyolcvannyolcat kell aludni addig!"*

Az egér, akit Mikának hívnak egy ízig-vérig szívet melengető történet, melyben kalandok és visszaemlékezések egész hada sorakozik fel előttünk. Egy útkeresés története ez, melyben egy magányos, elveszett lélek végre megtalálja az őt foglalkoztató kérdésekre a választ, elfogadja önmagát és végre békére lel...


Mika története rabul ejti az ember szívét. Maga a kötet bár önállóan is olvasható, mégis úgy ad ki egy teljes egészet, ha elolvassuk legalább A fiú, akit Karácsonynak hívnak és Az Igazmondó Glimpi történetét is.
Mika egy egészen különleges egér, akinek csodálatos mély érzései és gondolatai vannak, melyekbe ebben a kötetben bepillantást is enged. Láthatjuk a kisegér fájdalmas gyermekkorát, az örökké bűntudattal harcoló kis lelkét, a benne viaskodó kétségeket, melyek minduntalan filozofikus méreteket öltött gondolkodásra és elmélkedésre késztetik őt...
Mika barátokat szeretne, élni, érzeni, s megtudni, ki is ő valójában. Szeretne beilleszkedni, de sajnos a lehető legrosszabb személy társaságába keveredik, aki folyton-folyvást igyekszik őt a mélybe taszítani és elnyomni benne az igazság és a józanság hangját.
Mika barátokat szeretne, azt szeretné, ha elfogadnák, s emiatt olyan dolgokat is megtesz, amik bűntudatot ébresztenek benne, s amiket önmagától eszébe sem jutna megtenni...
Ismerős érzés, ugye? Biztos vagyok benne, hogy mindenki volt már ilyen helyzetben az élete során, hogy valaki másnak kellett mutatnia magát ahhoz, hogy elfogadják. Cefetül rossz érzés...
Szerencsére Mikának remek barátai vannak, akiknek igazságtól csengő szavai elgondolkodtatják és az egyébiránt is helyes ösvényen maradva terelgetik főhősünket, aki bár néha-néha rossz útra téved, végül sikerül megértenie önmagát és a világot...
Mika a történet végére önmagáért és másokért kiálló egér lesz, aki megtalálja magában a bátorságot és megtanulja szeretni önmagát.
Karaktere rendkívüli mélységeket rejt, s példaként szolgálhat minden ember számára, aki valaha harcban állt önmagával... Mika példájából tanulva nekünk magunknak is rá kell jönnünk, hogy el kell fogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, ahogy azt is, hogy nem szabad azért máshogy viselkednünk, mert valaki barátságát, esetleg szimpátiáját el szeretnénk nyerni. Nem mindenki szerethet minket, s ez így lesz, míg világ a világ. Emiatt soha - SOHA - nem szabad alábecsülni magunkat, neadjisten utálni magunkat...
Hallgassátok figyelmesen és kövessétek Mika és Igazmondó Glimpi mély gondolatait, érzéseit és tanácsait, s ti is elfogadjátok önmagatokat olyannak, amilyennek teremtettetek... 

"- Az az igazság, hogy soha nem leszel elégedett magaddal, 
ha folyton azon aggódsz, hogy mások mit gondolnak rólad."

*Szerencsére nekünk már nem kell ilyen sokat aludni karácsonyig, s ha még nem tettétek meg, állítsatok össze egy karácsonyi olvasmánylistát az idén még elolvasandó könyvekről, amiket szeretnétek még behabzsolni 2022-ben. Az egyik legyen Mika különleges, gyönyörű története, ami ezernyi mély gondolattal gazdagít majd titeket, őrült kalandokat tartogat számotokra, s a hasizmaitokat is megdolgoztatja humoros pillanataival!


Értékelés: 5/5 urga-burga sajt













Idézetek

"Egy doboznak támaszkodva ült két egér az erdőben. Barátok voltak. Teljesen szokványos egereknek tűntek szokványos sötét szemükkel, szokványos rózsaszín orrukkal és szokványos farkincájukkal. Egyikük kicsit lomposabb volt, mint a másik.
Azonban a hely, ahol éltek, egyáltalán nem volt szokványos. Ez a hely ugyanis a Messzi Észak volt."

"Az apukája - Rágcsa - azért nem tudott Mika létezéséről, mert felfalta egy nagy szakállas bagoly, éppen mielőtt Mika megszületett volna. Elég nehéz jó szülőnek lenni, amikor az ember azzal van elfoglalva, hogy emésztik."

"Soha életében nem aludt ilyen jól, mert most először aludt el teli hassal. És nincs annál jobb, mint teli hassal végigaludni egy éjszakát."

"Úgy érezte: apró darabokra szedték a testét, majd minden egyes pici egércsontját újra összerakták, de rossz a sorrendben."

"Ekkor tűnt fel neki.
Nem fájt semmije.
Teljesen jól érezte magát szétroncsolódott testében, amely olyan nagyot reccsent a tetőn és az utcán."

"- Azt gondolom, kis egérbarátom, hogy rajtad óhajtósóhajtást csináltak."

"- Egy pillanat - mondta az Igazmondó Glimpi a könyvére mutatva -, már csak egy mondat van hátra. Sosem szabad akkor félbehagyni egy történetet, amikor már csak egy mondat van hátra. Balszerencsét hoz. Ismertem valakit, aki nem sokkal a vége előtt hagyta félbe egy történet olvasását.
- És mi lett vele?
- Meghalt. Igaz, hogy tizenhét évvel később, de az ember nem lehet elég óvatos."

"Az a valami egyszerre volt ősi, gyönyörű és rettenetes."

"A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz."

"- Az az igazság, hogy soha nem leszel elégedett magaddal, ha folyton azon aggódsz, hogy mások mit gondolnak rólad."

"- ...Nem mi kérjük azt, hogy kik legyünk. De ha már azok vagyunk, akik vagyunk, nem sok értelme van utálni azt, akik vagyunk. Mert egyszerűen csak azok vagyunk, AKIK VAGYUNK. Érted?"

"A barátság jobbfajta varázslat, mint az óhajtósóhajtás."

A TESTÜNK BŰZLENI
AZ AGYUNK NEM MŰKÖDNI
DE A TŰZNÉL MI INNI
TROLLSÖRREL KOCCINTNI
VILÁG ÖSSZEMENNI
MI MEG CSAK PISLOGNI
A NAP MEG LEMENNI...

A VILÁG NEM IJESZTŐ NEKÜNK
MERT SZŐRÖS NAGY A TERMETÜNK
GONDTALAN NEVETÜK
KOBOLD, TÜNDÉR NEM KÖLL NEKÜNK
KÖNYVHÖZ, FÚJ, NEM ÉRNI KEZÜNK
DE TEJÜNK AZ VAN NEKÜNK,
MER A MARI KECSKÉT MEGFEJÜNK
Ő ADJA MINDENÜÜÜÜÜÜÜNK.

MA AZ IDŐ NEM LENNI NAPOS
A SZÉL LENNI ZABOS
A TROLL-LÁBUJJ MEG FAGYOS
DE A KEDVÜNK LENNI DALOS.
BUNKÓ KEZÜNK KAPDOS
A POFÁNK MEG NYALDOS
ÜNNEPÜNK MA SAJTOS
URGA-BURGA, TE SZAFTOS!
TE ANNYIRA CSODÁLATOOOOS!

"- Rettenetes dolgok mindig történnek.
- Köszi.
- De jó dolgok is történnek. Mert ilyen az élet. Szükség van a rosszra, hogy tudd, mi a jó. Szükség van a sötétségre, hogy tudd, mi a fény."

"- Úgy értem - ... -, gondolj csak az éjszakai égboltra. A csillagok nem ragyognának, ha nem lenne körülöttünk sötétség, ugye?"

"- Így hát rossz és jó dolgok is történnek. De a jó dolgoknak a rossz dolgok miatt örülünk jobban. És néha rossz dolgokból nő ki valami jó."

"- Tehát az a tanulság, kedves kis egérbarátom, hogy ez az egész nem arról szól, hogy mi történik veled. Hanem arról, hogy hogyan állsz ahhoz, ami veled történik. És te nem vagy olyan, mint én. Téged nem átkoztak meg, nem kell, hogy ugyanolyan maradj egész életedben. De bármikor megváltozhatsz. Igazat mondhatsz és aztán hazudhatsz és aztán megint igazat mondhatsz. Aggódhatsz, de aztán megnyugodhatsz. A félénkséged bátorságra válthatod. Az önzést nagylelkűségre. Nem kell annak lenned, aminek az emberek gondolnak téged..."

"A nővérének nem volt igaza akkor régen. Nem lehet úgy élni, hogy az ember csak magával törődik. Önmagunkkal is együtt kell élnünk."

"A bátorságnak semmi köze a félelemhez, gondolta. A bátorság azt jelenti, hogy az ember fél, de mégis továbbmegy, mígnem ott áll valaki előtt, aki ezerszer nagyobb, mint ő maga."

"Mikát tehát alaposan beletaposták a hóba. Laposabb volt, mint egy lepréselt falevél. Laposabb, mint egy palacsinta. Laposabb, mint egy könyvjelző vagy az az oldal, amit épp olvasol."

"- Bátor egér vagy, Mika. Jó és hősies. Mindig is tudtam. Még ha te nem is gondoltad volna magadról. Tudod, a bátorsággal az a helyzet, hogy az ember sokszor nem is sejti, hogy megvan benne, egészen addig, amíg igazán szüksége nem lesz rá."

"De semmilyen sajt sem olyan jó, mint kedvesnek lenni. Igen, én ilyen akarok lenni. Egy kedves lény. És sokszor épp ahhoz kell a legtöbb bátorság, hogy az légy, ami lenni akarsz."

"- Juj, karácsony! Annyira izgi! És már csak száznyolcvannyolcat kell aludni addig!"

"- ...de valóban az az igazság, hogy nem szerethet minket mindenki. Nem akarja mindenki a legjobbat nekünk. És nem mindenki ismeri a mi igazságunkat. Ha az emberek utálni akarnak minket, sokkal egyszerűbb, ha hagyjuk nekik. Tudod, jobb, ha azért utalnak, ami vagy, mint ha azért szeretnének, ami nem vagy. Kimerítő annak lenni, ami nem vagy.
(...)
- Légy önmagad - ... - Légy teljesen önmagad! Ne kicsinyítsd le magad csak azért, mert akkor jobban összeillesz valakivel. Persze jó dolog a beilleszkedés is. De nem olyan jó, mint kiemelkedni..."

"Igen, gondolta magában, nincs senki, aki szívesebben lennék, mint én magam.
Egy átmelegedett egér.
Egy álmos egér.
Egy boldog egér.
Egy egér, akit Mikának hívnak."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images