Swift

Giovanna Alessio: Hogyan ​öltözködik a világ? - Értékelés



Giovanna Alessio Hogyan ​öltözködik a világ? c. kötete a Kolibri kiadó gondozásában látott napvilágot. A gyönyörű, teljes oldalas illusztrációkkal teli, rendkívül minőségi kiadvány különböző népviseletek rejtelmeibe, történelmébe és múltjába enged bepillantást, melynek során nem csupán azt tudhatjuk meg, mit viselnek más nemzetek emberei, de a kultúrájukról is rengeteget megtudhatunk.
A kötet 6 kontinens 30 népviseletéről rántja le a leplet, s ami igazán különleges benne - több más mellett - az, hogy Magyarország is helyet kapott ezen a listán...
Chaaya Prabhat által készített illusztrációk egész egyszerűen lenyűgözőek - szemkápráztató képi világ kerül az olvasó szeme elé, ha kezébe veszi a kötetet...
Kukkantsunk is be a lapok közé!

"Ebben a könyvben óceánokon és kontinenseken átívelő 
utazáson vehetsz részt, hogy közelebbről is megnézz pár 
kifejezetten lenyűgöző népviseletet. Fedezd fel, egyes népek 
hogyan ünneplik kulturális identitásukat a viseletük segítségével..."

A Hogyan öltözködik a világ? első nagy fejezete Ázsia lenyűgöző vidékére kalauzolja el az olvasót. Ebben a részben megismerkedhetünk például Kína, Japán és Dél-Korea egy-egy hagyományos ruhájával, s olvashatunk a rjúszó színészek által viselt kimonóról, valamint a hagyományos hanbokról.
Az Észak-Amerikába kalauzoló fejezetben szemtanúi lehetünk a sziú fűtáncos ruhájának és annak felépítésének, s megtudhatjuk, melyik elem, mit szimbolizál a ruhán. Ezt követően Dél-Amerika vidékére utazunk, ahol Argentína földjén olvashatunk a gaucho cowboyok ruhájáról és életmódjáról, de Brazíliába, Peruba és Panamába is bekukkanthatunk.
A következő nagy állomás Európa, ahol Spanyolország, Németország és Franciaország mellett saját matyó ruházatunkat is láthatjuk, ahogy az eredetét is megismerhetjük, ha még nem hallottunk volna róla. Az illusztráción egy cuki puli is helyet kapott, s magyar szívünk örülhet, milyen gyönyörűen is került ábrázolásra egyik régi népviseletünk. A földrészi utazás Skócia tájaira is elvisz minket, ahol olvashatunk a kiltről és a klánok ruhatörténelméről, de Csehországba és Norvégiába is bekukkanthatunk picit.
A következő állomás Afrika, ahol többek között Kenyába, Namíbiába és Nigériába látogathatunk el, míg az utazást Óceániában fejezzük be, ahol olvashatunk például az új-zélandi maori harcosokról is.

Számtalan lenyűgöző civilizáció, rengeteg gyönyörű népviselet - micsoda történelmek és mély, rejtett jelentések!

"A legendák szerint réges-régen az ördög elrabolta egy 
matyó leány szerelmét - csak úgy kaphatta vissza a fiút, 
ha elhozza a rétek leggyönyörűbb virágait. Ám mivel tél volt, 
a leány egyetlen virágot sem talált. Egy ravasz ötlete támadt: 
a falu asszonyaitól mindenféle színű fonalat kért, és azzal 
hímzett kis csokrokat a kötényére. Az ördög örömmel 
visszaadta a férfit a gyönyörű váltságdíjért cserébe."

A Hogyan öltözködik a világ? apró bepillantást enged egy-egy kultúra népviseletébe, mely kellően alkalmas arra, hogy több tudásra éhezzünk... Egy-egy népviselet és kialakulásának körülményei, esetleg a ruhán található apróbb darabok jelentése mind-mind felhívhatja az olvasó figyelmét, s több utána olvasásra késztetheti - ki-ki a szerint választva kultúrát, amely leginkább megfogta e kötet olvasása közben.


Az én személyes kedvenceim a már egyébként is kedvenc országaim és kultúráim voltak, így a sziú, argentín, kínai, japán, dél-koreai, skóciai, magyar és új-zélandi népviseletek és új információk, melyek mellett azonban több lenyűgöző népviseletben és kultúrában elmerülhettem.
Az az egyik csodálatos ebben a kötetben, hogy mindenki megtalálhatja benne a maga kedvencét és új kedvence(ke)t is avathat, hisz mindegyik népviseletről és népről tud újat mutatni, érdekes, izgalmas, információban és látványban gazdag formában.
Bár a leírt információk és különlegességek korántsem elhanyagolhatók, az igazi varázslat ebben a kötetben a rengeteg kultúra és hagyomány megtestesülése és a lenyűgözően megfestett képi világ, melyek tanulmányozása közben úgy érezhetjük, a megálmodott népcsoport képviselője mindjárt kilép a lapokról, hogy mellettünk táncoljon, lovagoljon, szórakoztasson vagy éppen azt tegye, ami hozzá és népviseletéhez kapcsolódik.

Valóban lenyűgöző, információban és képanyagban gazdag kötet, minőségi kiadásban. A Hogyan öltözködik a világ? a könyvespolcunk egyik legszebb dísze lehet, s mivel számtalan népviselet létezik meg a világban, a kötet megérdemelné a folytatást, melynek ígérete ott lóg a levegőben...
Szívből ajánlom mindenki számára, aki szeretne elvarázsolódni és többet megtudni a világ kultúráiról!
 

Értékelés: 5/5 népviselet
















Idézetek

"A világ népei a nemzeti viseletükkel ünneplik a kulturális identitásukat. Egyes országokban a népviseletet még ma is mindennap hordják. Máshol a hagyományos ruhákat csak különleges alkalmakra veszik fel, például ünnepeken vagy születésnapokon. A ruha stílusa, anyagai és színei rengeteget elárulhatnak a viselőjéről és az ő kultúrájáról - hogy honnan származik, mi a társadalomban betöltött szerepe, és miben hisz."

"Ebben a könyvben óceánokon és kontinenseken átívelő utazáson vehetsz részt, hogy közelebbről is megnézz pár kifejezetten lenyűgöző népviseletet. Fedezd fel, egyes népek hogyan ünneplik kulturális identitásukat a viseletük segítségével..."

"A hanbokra hímzett minták a viselő kívánságait és reményeit jelképezik. A gránátalma például a gyerekeket szimbolizálja."

"Ahogy a fűtáncos erősen megrázza a testét, suhognak és lengedeznek a ruhája sűrű rostjai, utánozva az Egyesült Államok északnyugati részén húzódó, Kanadába is átnyúló, tágas síkságok szélben ringó füvét. Ez a sziúk, az amerikai őslakosok törzsének az otthona."

"A Pampákon, az Atlanti-óceán partjától a nyugati Andoki húzódó, 750 ezer négyzetkilométernyi, dimbes-dombos pusztaságon élnek a gauchóknak nevezett cowboyok, akik marhákat terelnek. A gauchók Argentína nemzeti büszkeségei, nomád életmódjukkal dalokat és eposzi költeményeket inspiráltak."

"A gaucho név a dél-amerikai indiánok "számkivetett" kifejezésből ered, ám ezek az ügyes lovasok több száz éve maguk választják, hogy magányos életet éljenek a síkságon."

"A nevükhöz hűen a koronákat úgy tervezik, hogy a legkisebb mozdulatra is reszketni kezdjenek, és remegjenek, amikor megkezdődik az ünnepi tánc."

"A norvég folklór szerint a Norvégia alatti mély bányák felett legendás teremtmények, úgynevezett trollok uralkodtak, akik ezüstműves mesterek is voltak."

"A legendák szerint réges-régen az ördög elrabolta egy matyó leány szerelmét - csak úgy kaphatta vissza a fiút, ha elhozza a rétek leggyönyörűbb virágait. Ám mivel tél volt, a leány egyetlen virágot sem talált. Egy ravasz ötlete támadt: a falu asszonyaitól mindenféle színű fonalat kért, és azzal hímzett kis csokrokat a kötényére. Az ördög örömmel visszaadta a férfit a gyönyörű váltságdíjért cserébe."

"A hósipkás Alpoktól a hatalmas tavakig és erdőkig kevés egyenetlenebb táj létezik, mint Bajorország."

"Skócia ugyanazon a földrészen található, mint Anglia, ám ez a kis ország nagyon önérzetes, és sajátos kultúrával rendelkezik. Emellett az övék a világ egyik azonnal felismerhető nemzeti öltözéke: a skót szoknya, avagy kilt. A skótok számára rendkívül fontosak a családi kötelékek, és a hagyományok szerint a vezetéknevük utal a családjuk történelmére. A büszkeségük a nemzeti ruhájukon is megjelenik - és minden családnak megvan a saját, egyedi tartánmintája (színes, kockás minta), amely rákerül a szoknyájukra is."

"A maori harcos erőteljes dobogással magasra emeli a térdét, aztán egy akkorát dobbant, hogy abba beleremeg a föld."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images