Swift

Julia Donaldson: Vakond ​szemüvege/Borz ​zenekara (Tölgyerdő meséi) - Értékelés



Julia Donaldson Tölgyerdő meséi c. sorozatának két legújabb kötetére már régóta vártam. 
A Vakond ​szemüvege és a Borz ​zenekara címet viselő lapozók végül a Könyvfesztiválra láttak napvilágot, s hasonlóan elődeikhez, rendkívül bájos, aranyos történeteket rejtenek magukban.
A Tölgyerdő meséi sorozatban Donaldson kedves állathőseinek mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást, s mindenki megtalálhatja a kedvenc állatkáját az erdő lakói között.
Jelen kötet Vakondot és Borzot teszi meg főszereplőnek, de természetesen nem maradhatnak ki a nyúlfarknyi mesékből kedves társaik sem.
Míg a Borz zenekarában a Tölgyerdő zenekarának megalakulását láthatjuk, addig a Vakond szemüvegében egy szemüveg utáni hajszának lehetünk szemtanúi. 
Kukkantsunk is be gyorsan a lapok közé!

"Vakondnak nincs szemüvege,
Elhagyta szegényke..."

Mivel mindössze 14 oldalas lapozókról beszélünk, melyek elsősorban 0-3 éves kor között ajánlottak, a mesék rendkívül egyszerűek és rövidek. Az oldalanként egy-két, rímekbe szedett sor mégis egy bájos apró mozzanatot tár elénk az erdő lakóinak életéből, melyek a mindennapok során tulajdonképpen bárkivel előfordulhatnak.

Vakond a szemüvegét keresi rendületlenül - sajnos elfelejtette, hová is tette. Ebben segítségére vannak az erdő lakói is, s természetesen a látóeszköz akkor kerül elő, mikor már Vakond régen lemondott arról, hogy megtalálja...

Borz szereti a zenét, nagybőgőn játszik. Sorban csatlakoznak is hozzá az állatok, s megalakul a zenekar, melyben többek között Nyúl hegedűzik, Teknős trombitál, Mackó bácsi zongorázik, Malac pedig dobol. De a sort még tovább folytathatnám - derítsd ki te magad, ki milyen hangszeren játszik!

"Kezdjétek el a koncertet,
a közönség várja!"

Donaldson Tölgyerdő-lapozóinak különlegessége, hogy a kinyitható ablakok (fülek) mögé kattintva tárulnak fel újabb és újabb részletek a meséből, amik elengedhetetlen részei a történetnek.


Bűbájos, verses mesék, melyeket Papp Gábor Zsigmond·zseniális fordításának köszönhetünk, s egy titkokkal teli képi világ, mely Axel Scheffer nevéhez fűződik. 
Nem vitás - Donaldson lapozói még mindig elbájolóak!

Talán a két új kötet némileg lemarad a Cicus főzni tanul és előző társai mögött, ám kétségtelenül, továbbra is működnek ezek a történetek.
Egy fél csillag levonást azonban mindenképpen eszközölnöm kellett, mert a Vakond szemüvege sajnos kurtán-furcsán ér véget a szemüveg megtalálását követően. Oda még egy oldalpárt elviseltem volna, hogy ne legyen ez a hiányérzet. Élvezetes szemüvegkereső kaland, amit a legkisebbek bizton élvezni fognak, ahogy rengeteget tanulhatnak majd a Borz zenekarában szereplő hangszerekről is. 
 
Ha Donaldson-rajongó vagy, azért, ha pedig még nem ismered a Tölgyerdő lakóit, akkor azért ajánlom számodra az új köteteket! 


A könyveket köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés (mindkét kötetre nézve): 4,5/5 vakond

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images