Swift

M. Kácsor Zoltán: Bizsúr ​király csapdájában (Berci és a koboldok 2.) - Értékelés



M. Kácsor Zoltán Bizsúr ​király csapdájában c. kötete szeptember közepén látott napvilágot a Móra kiadó gondozásában. A Berci és a koboldok második kötetében folytatódnak az első részben megismert szereplők kalandjai, s bizony el kell árulnom egy nagy titkot - a kötet durva függővéggel zárul!
Az, hogy ez a tény mennyire szerencsés abban az esetben, hogy a kötet a Már tudok olvasni kiadói sorozat tagja, azt nem tudom, ám ha nem telik el túlságosan sok idő a folytatás megjelenése és a jelenleg kapható kötetek között, talán az apró olvasó sem öregedik majd ki ebből a történetből, mire a kezébe veheti a folytatást...
Berci második kalandja mindenesetre hozta az első rész után elvárt színvonalat és izgalmakat, sőt, ha szabad ezt mondani, véleményem szerint még izgalmasabb és minőségibb írás is lett, mint a mesét felvezető kötet, A varázsajtó.

"- De hiszen neked írás-olvasás órád lesz!
(...)
- Nagy tévedés: ma kalandórája lesz!"

Főszereplőnk, Berci, miután varázslatos kalandokat élt át Borkával, immár a leghamarabb érkező gyermek az iskolában.
Berci ha csak teheti, koboldok nyoma után kutat az iskolában és a portás bácsi idegeire megy a kérdéseivel. Ám egy napon, történetünk kezdetén, Berci megtalálja a kalandot, avagy a kaland talál rá, ugyanis egy Borka álruhában érkező kobold bukkan fel a folyosón, akiről kiderül, hogy nem más, mint Frici, a kislány öccse.
Frici azért jött, hogy Borka ne kerüljön még nagyobb bajba, aki a Bercivel töltött idő után nem ment haza! A lány Bizsúr király csapdájába esett, aki nem szereti, ha az emberek megtudják a koboldok létezésének titkát, s mivel Borka felfedte magát főhősünk előtt, most a börtönben senyved... Ahogy az őt megmenteni induló szülei is.
Berci - Frici varázslatának hála - koboldméretűre zsugorodik és Fricivel az oldalán Borka megmentésére indul!

De vajon mi vár rájuk Bizsur király palotájában? 

"- De hisz ez rettenetes! Mit fogsz csinálni?
- Hogyhogy mit? - értetlenkedett Frici. - Természetesen azt, 
ami egy hős kobold kötelessége: kiszabadítom őket!"

A Bizsúr király csapdájában egy remek folytatás, ami bővelkedik a kalandban, izgalmakban és titokban, valamint több új szereplő is felbukkan benne, akik közül újabb és újabb kedvenceket lehet avatni!

M. Kácsor Zoltán történetén érződik, hogy szépen, komótosan építi fel a világot, nem siet sehová és nem kapkodja el a történet lezárását, ami egyfelől remek, hisz van idő újabb és újabb részletek és érdekességek feltárására, amik lenyűgözik az olvasót és a titkokról sem kerül le olyan gyorsan a lepel, mivel azonban a történet a már fentebb is említett Már tudok olvasni sorozat tagja, nem valószínű, hogy érdemes túl hosszúra elnyújtani azt.
Egy kötet megjelenése jelen esetben még mielőbbi megjelenésért kiált, de véleményem szerint sokkal több van ebben a világban, minthogy még egy hatvan oldal elég legyen mindazt kifejteni.


A címszereplő, Bizsur királyról már az első kötetben is szó esett, s az író ebben a részben még tovább fokozza az olvasó kíváncsiságát. A varázsajtóban történő megemlítésen túl, a király szobrok formájában itt már testet ölt, azonban ténylegesen meg még nem jelenik... Mindezek után egy igazán grandiózus belépőre számítok majd, ami remélem, ennyi felvezető után nem fog csalódást okozni.
Új szereplőink mindazonáltal igencsak színes és szerethető alakok, különösen Frici, de ahogy már az író úrtól megszokhattuk, a szárnyaló fantázia és a kreatív ötletek ebben a történetben is megtöltik a lapokat, elég ha csak a gondolatvonatra vagy a Bizsur király palotáját őrző portársra gondolok.

A hely szűkössége miatt mondhatnám, gyorsan szaladunk, azaz, pillanatok alatt rengeteg új információ birtokába kerülünk a koboldok lakta különleges világról, a cselekmény mégis lassan halad előre, míg az izgalmak egyre csak fokozódnak az oldalak előrehaladtával. Ne feledjétek! Ez a kötet pillanatok alatt magába szippant és bizony nem ad teljes megoldást és végkifejletet, ezért nem árt, ha felkészültök, hogy a falat fogjátok kaparni a folytatásért! ;)

"- Ezt a városrészt Kalandföldnek hívják...
- Na, ez már tetszik! Most mondd meg, hogy az emberek 
miért nem tudnak ilyen szuper városneveket adni?"

Móra kiadó Már tudok olvasni címet viselő kiadói sorozatának legújabb kötetét tarthatja kezében a kedves olvasó.
A Bizsúr király csapdájában 3. nehézségi szintű. A 3. szint már a gyakorlottabb olvasóknak szól, akik már nem elégednek meg az egyszerűbb, rövidebb történetekkel. Itt a történet, vagyis a betűkszavak és mondatok átveszik a teret és háttérbe szorítják az illusztrációt, ami csupán a történet megszínezése és kiegészítése miatt van jelen. Az illusztráció segít fenntartani a figyelmet és apró részleteket rejthet magában, melyekre érdemes figyelni, de már korántsem tölti be a vezető szerepet.
A kis olvasó itt már egy egészen hosszú, "bonyolult" történettel találja szembe magát, ahol már nincsenek kötőjelezett szavak, csupán szómagyarázat a legvégén, ha valamit nem értett. A mesék után azonban itt is megtaláljuk a nehézségi szintnek megfelelő feladatlapot, valamint az oklevelet és a hat matricát.
A szöveg 17 sorosra is duzzadhat oldalanként, s az összetett történet mellett megjelennek az összetett, bonyolult szavak is, de ne féljetek, biztosak lehettek benne, hogy nem egy kibogozhatatlanul összetett szöveget kaptok majd, ha a gyermeketek kezébe adjátok a kötetet!

A beleolvasót itt találjátok!

A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 5/5 labirintus









Idézetek

"KOBOLDOK NEM LÉTEZNEK, VILÁGOS?"
Sejtelmes, köddel teli hétfő reggelre ébredt a város.

"Hőn vágyakozz rá, sőt akard,
kezedbe pattan majd a kard!"

"Berci egyik ámulatból a másikba esett. Igaz, hogy szerette a meséket, sőt hitt is bennük. Ám azt még ő sem gondolta, hogy egyszer egy óvodás koboldfiú fog varázskarddal hadonászni az orra előtt."

"- De hisz ez rettenetes! Mit fogsz csinálni?
- Hogyhogy mit? - értetlenkedett Frici. - Természetesen azt, ami egy hős kobold kötelessége: kiszabadítom őket!"

"A helyzetből nincs más kiút,
tedd pöttömmé a hős fiút!"

"- De hiszen neked írás-olvasás órád lesz!
(...)
- Nagy tévedés: ma kalandórája lesz!"

"- Ezt a városrészt Kalandföldnek hívják...
- Na, ez már tetszik! Most mondd meg, hogy az emberek miért nem tudnak ilyen szuper városneveket adni?"

"- Semmit nem értek. Minek nekünk a pincelejáró?
(...)
- Mert Bizsúr pincéjének mélyén található egy labirintus, a labirintus végén egy ajtó, az ajtó mögött egy tömlöc, a tömlöcben pedig Borka..."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images