Swift

Mrena Julianna: Mese ​a kislajhárról, aki nem akart elaludni - Értékelés



Mrena Julianna Mese ​a kislajhárról, aki nem akart elaludni c. kötete a Pagony kiadó gondozásában látott napvilágot szeptember folyamán. A kötet a Könyvfesztiválon hatalmas sikert aratott és a kiadó hírlevele alapján a 3. legnépszerűbb és legjobban fogyó könyvecske lett, ami igazán szép teljesítmény!
Mrena Julianna verses meséje az amerikai dzsungelek mélyére kalauzolja el az olvasót, amit Szert-Szabó Dorottya rendkívül bájos és élénk, élettel teli illusztrációi keltenek életre.
Az írónő első kötete humorban és rímekben gazdag bájos mese, ami pillanatok alatt mosolyt csal az olvasó arcára és ezt a mosolyt nem is engedi eltűnni onnan - sőt! A mese csattanója rendkívül váratlan és gyönyörűen felépített, s nem csak katarzist okoz, de hatalmas hahotát is fakaszt az ajkakról!

"A szülők szeme most kipattan.
Mi tagadás, döbbenten néznek.
A gyerek. Nem. Akar. Aludni.
De... ez most megtörténik tényleg?"

Történetünk főhősei a lajhárok, akik a cecrópia fán élik az életüket, s alszanak reggel, délben és este. Lajhármama fiacskája azonban minden lajháron túltesz, s valódi hétalvó hírében áll, aki mindent képes átaludni. Ám egy napon, mikor beköszönt az est, s a lefekvés ideje, a kis lajhár kiszól édesanyja bundájából, s nyűgösen-rakoncátlanul közli - ő bizony még nem álmos!

Mit lehet ilyenkor tenni? Az egész lajhárcsalád összefog, hogy a kislajhárt - aki úgy tűnik, végre teljesen kialudta magát - végre elaltassák! Vajon sikerül nekik?

"A programjuk nem volt túl színes,
csak lógtak együtt kissé bambán,
hogy teljesen őszinte legyek,
moha nőtt már az egész bandán."

A Mese a kislajhárról, aki nem akart aludni egy üdítően friss, remekül összerakott, páratlan fordulatokban gazdag verses mese. Mrena Julianna zseniális fantáziáról és ötletességről tett tanúbizonyságot, s azt kell mondjam, nem véletlen, hogy a kötetet vették, mint a cukrot.

A sikerhez természetesen nagyban hozzájárul a Szert-Szabó Dorottya által álmodott képi világ is, ami hívogat, csalogat, s teljesen rabul ejt már abban a pillanatban, mikor kinyitod a könyvet. A szöveg és az illusztráció remekül működik együtt, s ha figyelmesen lapozgatod a könyvecskét, látni fogod, milyen remek melléktörténetek bontakoznak ki és rejtett kis gyöngyszemek tárulnak fel az illusztrátornak köszönhetően.


Mrena Julianna - ha minden igaz - első munkáját tarthatjuk a kezünkben a rakoncátlan kislajhárról szóló könyvecske személyében. A friss írónő remekül indít, s ha továbbra is ilyen frappáns történetekkel áll majd elő, szép jövő elé néz. Amit én magam köszönök, az a versek rímelése, ami nálam egy kardinális kérdés, de a vége csattanó és a humorban gazdag sorok által okozott nevetés és örömteli percek is a "köszönöm fül" alá tartoznak.
Nem is tudok mást mondani, minthogy a történet "páratlan", "gyönyörűen ívelt", "remek csattanóval záródó", "humorban gazdag" és "rendkívül bájos", míg maga a kötet gyönyörű kivitelű, gazdag látványvilágú, melyet öröm kézbe venni. :3

A kötetet szívből ajánlom, nem csupán esti meseként, de a nap minden időszakában való forgatásra is - garantáltan mosolyt csal majd gyermek és felnőtt arcára egyaránt!


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 kislajhár









Idézetek

"- Bocsi, tudom, hogy későre jár,
és remélem, nem túl meredek,
de nem láttatok errefelé
egy csibész kis majomgyereket?"

"- Zzz! Pityipű! Zzz! Pityipű! Zzz! -
Édesebb hang ennél nincs is tán.
Boldogan szunnyad a lajhárnép
A hatalmas cecrópiafán."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images