Swift

Vibók Ildi: A ​szuperdió /Mire jó az agy?/ - Értékelés



Vibók Ildi A ​szuperdió /Mire jó az agy?/ c. kötete az Emma-sorozat harmadik darabja. 
A könyv ősz elején látott napvilágot a Pagony kiadó gondozásában. 
Az első kötet, A szupercsapat /Mire jó az oltás?/ még 2020-ban jelent meg, s azt hiszem, nem is kell nagyon magyaráznom a kötet létjogosultságát és létrejöttének miértjét. 2021-ben érkezett meg a második rész, A szuperlétra /Mire jó a DNS?/, ami a genetika világába kalauzolta el érthető nyelven a célközönséget és a felnőtteket is.
Vibók Ildi idén, ebben a kötetben az aggyal foglalkozik, mely véleményem szerint a sorozat eddigi legjobb és legizgalmasabb darabja lett!  
Mondom ezt úgy, hogy mindkét előző kötet öt csillagos értékelést kapott nálam, A szuperdió azonban még így is kiemelkedik közülük! Amint kinyitottam a könyvet, s megláttam Mayer Tamás gyönyörű illusztrációt, azonnal beleszerettem az "apró kis fickókba", akik az agyunkban dolgoznak fáradhatatlanul, míg az első mondat, az első bekezdés után nem volt megállás. Olyannyira magával ragadott a szöveg, hogy faltam a sorokat...

"- Azt hiszem, az agyam a legkacifántosabb 
dolog a világon..."

Apró kis hercegnőnk, Emma életében beköszönt az őszi szünet, ám az íróasztala tengernyi könyv alatt rogyadozik... Minden jel arra mutat, hogy Márta néni bizony igencsak elvetette a sulykot, mikor a szünidőre feladta ezt a rengeteg házit!
Képtelenség! Emma szerint az őszi szünet a pihenésre, kirándulásra és kikapcsolódásra való, ám ennyi házi feladat mellett kizárt dolog, hogy bármire is jusson idő! Itt semmi más nem segíthet, csupán egy szuperagy!
S a szuperagy beszerzésében ki más segíthetne, mint Doki???

Doki szombat reggele azonban nem indul felhőtlenül, s még az egerei is megszöktek! Mikor azonban egy teljesen feldúlt, kétségbeesett kiskirálylány viharzik be az ajtaján, nem tehet mást, meg kell mutatnia, milyen csodálatos is az emberi agy...

Vajon a tanulás végére Emma még mindig el akarja dobni mostani agyát egy szuperagyért?

Kalandozz Dokival és Emmával, egerekkel, Tivadarral, Somával, Gusztival, Dumással, Kuksival, Lazával és még oly sok "igazgyönggyel", s megtudod!

"De a képen nem a várva várt szuperagy tűnt fel, hanem 
egy sziluett. Pontosabban Emma sziluettje, de valahogy 
nagyon furcsa volt.
- Hiszen ez én vagyok! - kiáltott fel a királylány. - Csak mintha egy 
csapat pók összevissza szőtte volna bennem a hálóját."

A szuperdió /Mire jó az agy?/ engem teljesen rabul ejtett! Régi biológiai tanulmányaim köszöntek vissza az emlékeimből a sorokat olvasva, amikről nem is gondoltam volna, hogy még valahol benn szunnyadnak. No, de pontosan erre a meglepő tényre és még rengeteg minden másra világít rá ez a kötet, s enged bepillantást az egyik legcsodálatosabb emberi részünkbe, az agyba...

Vibók Ildi és Mayer Tamás ismét meséset alkotott! Míg az írónő "meséje" és tudományos magyarázatai soha, egyetlen pillanatra sem válnak unalmassá, s eszméletlen kreatív módokon keresztül fenntartja a figyelmet, addig Mayer Tamás illusztrációi tökéletesen kiegészítik és megjelenítik az olvasottakat, s ennek a képi világnak köszönhetőn még közelebb kerül hozzánk mindaz, amiről olvasunk!


A szuperdió szuper olvasmány! Nem csupán szórakoztat, de észrevétlen módon tanítja meg a legapróbb érdekességeket is az olvasóval, legyen az akár gyermek vagy felnőtt.
Vibók Ildi Emma-sorozatában azt szeretem, hogy rendkívül élvezetes, szórakoztató módon tanítja biológiára az olvasót, s beszél rendkívül fontos dolgokról, melyekkel az ember fia és lánya nem árt, ha tisztában van. Ahogy a védőoltások fontosságának kérdése és az immunrendszerünk megismerése, úgy a DNS és az agy szerteágazó működése is mind-mind nagyon fontos és lényeges tudomány, amivel bár részletesen soha nem foglalkozik az átlagember, ebben az olvasmányos formában vétek volna kihagyni akár egyetlen sorát is!

Emma ebben a kötetben bepillanthat agyának minden zegzugába, találkozik különböző neuronokkal, megismeri az agy felépítését, meglátja, miként szívja a tudást az agya magába pontosan úgy, akár vizet a szivacs, de megtudja azt is, mi a felelős a látásért, vagy épp a hallásért, s hogy minden apró részlet nagyon fontos, hisz összehangolt cselekvéssorozatra van ahhoz szükség, hogy minden megfelelően működjön.
A kötetben igazi egyéniségekkel találkozhatunk Dumás, Laza vagy épp Tivadar személyében, akik egy-egy területért felelősek, s akik három napon át tanítják és okítják Emmát, aki lassan ráébred, milyen szuper agy is van az ő fejecskéjében...
Külön kiemelném a Menzacsata kártyajáték rendkívül kreatív promotálását, aminek az illusztrációja szintén Mayer Tamás nevéhez köthető. Figyeljétek a képeket alaposan! ;)

Az Emma-sorozat rajongói ebben a kötetben sem fognak csalódni, ám aki még nem találkozott volna ezzel a bájos királylánnyal és kedves segítőjével, a tudományt képviselő Dokival, az ne halogassa tovább, vegye kezébe Vibók Ildi zseniálisan megírt, elképesztően érdekes köteteit!


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 agy
Kedvenc kötet














Idézetek

ELSŐ NAP
Amikor Emma úgy dönt, hogy Márta néni elvetette a sulykot, és itt már csak egy szuperagy segíthet

"Hét ágra sütött a reggeli nap. A madarak kánonban csicseregtek, a méhecskék döngicséltek, és Cirmos ringy-rongy macskát játszott a teraszon. Szóval elmondhatjuk, hogy általában mindenki nagyon elégedett volt."

"Sürgősen beszélnem kell a papával" - dünnyögte. "Talán egy királyi rendelettel el lehetne töröltetni a sulit." Ezen kicsit eltöprengett, mert amúgy bírta az iskolát. "Na jó!" - legyintett. "Lehet, hogy csak a házi feladatokat." Az íróasztalhoz lépett, és megpöccintette a legalsó könyvet. "Veletek aztán még a mama sem bírna el. Meg a papa se. De lehet, hogy még Doki se" - nyögött fel. "Minimum szuperagy kellene hozzátok... Egy villámgyors szuperszivacs! Ami minden tudást egyből felszív."

"- Te meg mostanában úgyis éppen okosítod az egereket, szóval nekem is intézhetnél egy agyfejlesztést, nem?
- Legalábbis utánanézhetünk az ügynek. De ha a helyedben lennék, azért átgondolnám a dolgot. - ... - Mert a te agyad így is úgy is az egyik legcsodálatosabb, legbonyolultabb dolog a világon...
- Az én agyam? - kérdezte hitetlenkedve a királylány.
- Pontosan. Már most is remekül működik. Hogy úgy mondjam - ... -, vág, mint a borotva. És micsoda lehetőségek vannak még benne!"

"De a képen nem a várva várt szuperagy tűnt fel, hanem egy sziluett. Pontosabban Emma sziluettje, de valahogy nagyon furcsa volt.
- Hiszen ez én vagyok! - kiáltott fel a királylány. - Csak mintha egy csapat pók összevissza szőtte volna bennem a hálóját."

"- ...Mi itt a halántéklebenyben vigyázzunk arra, hogy legyen értelme is annak, amit mondasz. Jókor, jó helyen és jót! Ez a jelszavunk. Mert legalább olyan fontos, hogy mit mondasz, mint az, hogy hogyan mondod!"

"- Azt hiszem, az agyam a legkacifántosabb dolog a világon..."

HARMADIK NAP
Amelyben végre kiderül, hogy tényleg létezik-e szuperagy, és Emma megtudja, milyen fontos, hogy egy idegsejt hasznosnak érezze magát

"- Doki, azt hiszem, legjobb lenne, ha idehívnád Tudort...
- Hófehérke törpéjét? - ragyogott fel hirtelen az összes szereplő Emma képén. Bírta azt a mesét.
- Dehogyis! - vigyorodott el Tivi. - Csak véletlen névegyezés! Ne említsd előtte ezt a törpeügyet!"

"- Időről időre rengeteg olyan dolgot megtanul az agyad, ami késő felesleges lesz."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images