Swift

Czernák Eszter: Az ​első félév (Sárkánysuli 1.) - Értékelés



Czernák Eszter nagysikerű Sárkányovi-sorozata tavaly ért véget az Irány a nagycsoport! c. kötettel, melyben imádott kis ovisaink elbúcsúznak az óvodától. Az írónő azonban idén megörvendeztetett minket, és a Sárkányovi után megérkezett a Sárkánysuli! Az ​első félév címet viselő kötet ősz elején látott napvilágot és a már jól ismert, elballagott ovisaink első iskolai félévébe enged bepillantást. 
A régi karakterek mellett új szereplők is felbukkannak, akiket a szívünkbe zárhatunk, s bár egyik kedvenc óvónénink már nem teszi tiszteletét a lapokon, kapunk helyette egy klassz tanár bácsit, aki bölcs gondolataival és megjelenési formájával olyan, mint Dumbledore professzor és Dzsini keveréke. ^^
Noha nem állt szándékomban egy ültő helyemben elolvasni az új kötetet, bizony az nem hagyott nekem más választást... Amint belemerültem Zoé új kalandjába, a történet azonnal beszippantott és az utolsó betűig el sem eresztett. ^^ Miután az oldalak sajnos elfogytak, elképesztő jóleső érzéssel zártam be a kötetet, ami még sokáig velem maradt, de meg kell mondanom, szerettem volna még tovább ebben a világban kalandozni! ^^ Ismerős érzés, nem igaz? 

"A háromfejű kissárkány izgatottan szaladt vissza a házba, 
kezében a kék borítékkal. Anyasárkány sárkányfűteát öntött 
mindkettejüknek, lehelt rá egy kis tüzet, hogy felmelegedjen, 
aztán kényelmesen elhelyezkedtek a hatalmas konyhaasztalnál. Hiába, 
az ilyen fontos leveleket nem lehet csak úgy, koboldmacskafuttában elolvasni!"

Zoé, a háromfejű kissárkány az igazak álmát alussza, mikor bumm... bumm... bumm... megremeg a föld! Vajon mi lehet ez? 
Bár a középső fej szemecskéje kipattan, a másik két fej még szeretne lustizni egy percecskét, ám nincs idő! Érkezik, amire a sárkánycsalád oly régóta vár! Az "óriásposta" Zoé felvételi levelét hozza a Kincskereső Iskolából, ami minden teendőt és a beszereznivalók listáját is tartalmazza!

Zoé és édesanyja, annak rendje és módja szerint, friss sárkányfűteát kortyolgatva bontja fel a levelet, ami után következik az izgalmas bevásárlás, majd az első nap a tanév kezdete előtt, mikor a kis elsősök megismerkednek az iskolával!

Mikor megkezdődik a tanév, a kis elsősökre rengeteg új kaland, móka és tanulás vár, s bár itt-ott akadnak nehézségek, bosszúságok és megoldandó problémák, az okos kis gyerkőcök és Dzsinn tanár úr segítségével végül minden jóra fordul!

Zoé és társai megismerkednek az abc betűivel, különböző kultúrákat és nyelveket tanulnak, s a félév végén még vár rájuk a mazsolaavatás!

Kalandokban és újdonságokban most sincs hiány!
Vajon miként illeszkednek be az iskolába és új társaik közé a Szivárvány Óvoda volt ovisai?


"Véleményem szerint - ... - néha az egész ellenségeskedés oka egy 
csomó félreértés, amit el lehet kerülni, hogy jól ismerjük 
és tiszteljük egymást."

Az első félév gyönyörűen szövi tovább sárkányovisaink életét, akik immár beléptek az iskolába és elindultak egy új, hatalmas kaland kikövezett útján!

Czernák Eszter most sem okozott csalódást a történettel! A szereplőknek és kis elsőseink kalandjainak bája egyáltalán nem kopott meg, s ha lehet azt mondani, talán még szívet melengetőbb is, mint elődei... Bár kétségkívül minden időszaknak az életben megvan a maga varázsa, s bizony a Sárkányovi-kötetek elolvasásával rengeteg bölcs és szép gondolatot raktároztunk el, s lettünk ez által gazdagabbak, Az első félév véleményem szerint még több, mondhatni ezernyi érzelemmel átitatott történet lett, ami teljesen rabul ejtett.


Zoé és barátai bár hozzák a tőlük megszokott formájukat, érezhető rajtuk a fejlődés és a növekedés. A kis lurkók eddig is okosak voltak, de most még inkább itt az ideje, hogy megmutassák, mit tudnak - s ez bizony sikerül is nekik! Apró elsősök révén természetesen tele a szívük még naivitással és ártatlansággal, melyek olyan mondatokat szülnek, amik hatalmas mosolyt fakasztanak az arcunkra, de pont ez adja a történet legnagyobb báját.
Az új szereplők között találkozhatunk mindenféle lénnyel. Ebben a kiszélesedett világban felbukkannak sellők, dzsinnek és óriások, akik mind-mind elegendő szerephez jutnak, ám az én szívemnek legkedvesebb mozzanatok példának okáért az óriás postás által kézbesített levél és annak átadási rituáléja, valamint a "mi rosszat tett a "J" betű, hogy a várbörtönbe lóg a szára?"-jelenet voltak. Mindkét jelenetnél mondhatom, hogy fülig ért a szám, de megemlíthetném a köveket kereső Zoé képét, vagy a tanár úr alvási szokásait, vagy épp a beavatási ceremóniát, avagy a "mazsolaavatást" is. Biztos, hogy mindenki megtalálja benne a maga kedvencét!

A kötet 9 fejezetben meséli el Zoé és barátai új kalandját, bemutatja az iskolakezdés megkapó varázsát, a szükséges eszközök beszerzésének mókáját, az első órák szépségeit, az új barátokkal való megismerkedést, az első próbatételeket és a beilleszkedés folyamatát.

A Sárkánysuli első kötete bizton nem fog csalódást okozni a Sárkányovi rajongóinak, s biztos vagyok benne, hogy mindenki  jóleső, meleg érzéssel és boldogsággal eltelve fogja letenni olvasás végén a kötetet, hogy aztán újra és újra elővegye!
Czernák Eszter ismét rendkívül érzelmeset alkotott, s ne feledkezzünk meg a Rátkai Kornél által megteremtett világról sem, ami ugyanolyan ámulatba ejtő és élettel teli, mint mindig!

Az első félév gyönyör a szemnek, mosoly a szívnek! Szívből ajánlom mindenki számára!


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 hatfejű sárkány









Idézetek

"Hatalmas dörrenés hasított a reggeli csöndbe, fölverve Sárkányfölde békésen szunyókáló lakóit."

"Zoé, a háromfejű kissárkány is fölriadt a zajra. Nagyot nyújtózott az ágyában, és zavartan dörzsölgette a szemét a középső fején. A többi feje még szeretett volna pihenni - csak egy percet."

"- Ááááá, igen-igen, Zoé kisasszonyhoz van szerencsém?
(...)
- Igen, én vagyok az! - nevetett Zoé. - De nem vagyok kisasszony! Kissárkány vagyok."

"A háromfejű kissárkány izgatottan szaladt vissza a házba, kezében a kék borítékkal. Anyasárkány sárkányfűteát öntött mindkettejüknek, lehelt rá egy kis tüzet, hogy felmelegedjen, aztán kényelmesen elhelyezkedtek a hatalmas konyhaasztalnál. Hiába, az ilyen fontos leveleket nem lehet csak úgy, koboldmacskafuttában elolvasni!"

"Egy csoda szép, új ceruzakészlet is kapott Zoé. De nem ám akármilyet! Az éjfeketétől a hófehérig minden színben pompáztak a ceruzák. Csak rózsaszínből öt különbözőt talált köztük a kissárkány a halvány cseresznyevirág-árnyalattól egészen az élénk ciklámenig."

"A harmadik szünetben pedig, amikor mindenki lemegy az udvarra, be kell engedniük az Északi Szelet, hogy friss levegővel töltse meg a termet."

"Véleményem szerint - ... - néha az egész ellenségeskedés oka egy csomó félreértés, amit el lehet kerülni, hogy jól ismerjük és tiszteljük egymást."

"A gyerekek kinyitották az elsősöknek készült füzetet, amiben egy gyönyörű kastély képe díszelgett, mely elfoglalta az egész oldalt. A lap közepén helyezkedett el a hatalmas trónterem, fölötte egy keskeny torony nyújtózott a magasba, legalul pedig a várbörtön látszott. Persze mindennek csak a körvonala, mintha arra várt volna, hogy a kis elsősök kitöltsék valamivel.
- Figyeljétek meg alaposan ezt a kastélyt! Most képzeljétek el, hogy minden betű itt lakik benne. Van, aki elfér a trónteremben, van, aki felnyújtózik a toronyba, mások pedig lelógnak egész a pincéig. Nézzük meg az első betűt!"

"Így ment ez a következő napokban, sőt, hetekben is, újabb és újabb betűkkel ismerkedtek meg. Volt, amelyik a trónteremben lakott, de olyanok is, akik a toronyból is szerettek nézelődni. Egy nap aztán eljutottak a J betűhöz.
- Nézzétek, itt kezdjük a rajzolását a trónteremben, aztán lemegy a várbörtönbe - mutatta a dzsinn, és a J betű farkincáját lekanyarította a kastély pincéjébe.
Ezt viszont már a kis elsősök sem hagyhatták szó nélkül.
- Tanár bácsi, mi rosszat tett a J betű kérdezte? - kérdezte Igor, a jeti homlokráncolva.
- Nem tett semmi rosszat - rázta a fejét meglepetten a tanár bácsi.
- Akkor miért lakik a várbörtönben? - makacskodott Teofil, a kis troll is.
- Jó, akkor nem is lakik ott, csak látogatóba megy - mondta az öreg dzsinn.
- Szóval a barátja csinált valami rosszat? - vakarta meg a középső fejét Zoé, a háromfejű kissárkány."

"- Szerintem elaludt! - suttogta Bodza, a tündérlány.
- De akkor most honnan fogjuk tudni, hogy miért ment a J betű a várbörtönbe? - tárta szét a kezét tanácstalanul Dani, az óriás.
- Figyeljük meg alaposabban! - javasolta a kissárkány. - Nézzétek, az is lehet, hogy nem is látogatóba megy, csak szétnéz odalent. Látjátok, lent visszafordul és elindul vissza fölfelé! - jelentette ki Zoé diadalittasan mutogatva a füzetét.
Ebben aztán mint megállapodtak, elővették a színes ceruzáikat, és szépen átírták a börtönlátogató J betűt a nagy kastélyban, aztán a közepes kastélyban, aztán a kis kastélyban, végül a csíkos füzetbe is írtam belőle egy sort. Hagyták, hadd aludjon a tanár bácsi. Nem kellett, hogy elmondja, mi a feladatuk. Elvégre nem voltak már óvodások."

"Lassan elérkezett a félév vége a Kincskereső Iskolában. Ez pedig azt is jelentette, hogy a kis elsősökre izgalmas ünnepség várt: a mazsolaavatás."

"Zoé, a háromfejű kissárkány izgatottan készülődött a nagy napra. Vagyis inkább éjszakára. Merthogy a mazsolaavatást éjszaka tartották a Kincskereső Iskolában. Hogy miért is olyan fontos pont éjszaka tartani, arról már számtalan mendemonda látott napvilágot az elmúlt évszázadokban, de valójában már senki nem emlékezett rá. Ám a hagyományok nagy része már csak ilyen."

"Sajnos éjjel nem utazhattak az Unikornis vasút iskolai járatával, ilyenkor ugyanis a vonat egy másik útvonalon teljesített szolgálatot. Éjszaka az iskolajárat a vérfarkasokat, vámpírokat, szellemeket és más éjjeli lényeket szállította az Éjféli Iskolába. Ezért aztán Zoénak és barátainak más közlekedési eszközt kellett választaniuk. Persze mehettek volna felhőjárattal, de sajnos kiszámíthatatlan volt, vajon éppen a megfelelő irányból fog-e fújni a szél. Így hát csak egy megoldás maradt: a repülőszőnyeg."

"Pont időben, mert Zoé már hallotta is a távoli surrogást a levegőben. Mire az osztályteremből ismerős, ötfejű vörössárkánnyal díszített repülőszőnyeg megérkezett a Lapos rétre, a zizibizit lakmározó Jancsi-bogarak tökéletesen kivilágították a leszállópályát."

"- ...én teszek fel nektek egy kérdést, amit helyesen kell megválaszolnotok, ha bizonyítani akarjátok, hogy elég érettek és okosak vagytok ahhoz, hogy mazsolákká avassunk titeket. A kérdés tehát: mi a legnehezebb dolog a világon?
A kis elsősök ijedten néztek össze."

"De aztán szépen óvatosan ők is csatlakoztak a többiekhez, és hamarosan már lelkesen rázták a feneküket a ritmusra. Hiszen tudjátok, az első lépés a legnehezebb. A többi már megy magától."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images