Swift

Nancy Parent: Vár az ágy/ Kiesett a fogam (Disney Kicsi Judy)



A Disney Kicsi Judy sorozat első két kötete Vár az ágy és Kiesett a fogam címmel jelent meg a Manó Könyvek gondozásában.
A két tündéri lapozó a Zootopia rendőrnyuszijának, Judy Hoppsnak a gyermekkorába repíti el a kis olvasókat, akik így bepillantást nyerhetnek abba, milyen is volt kedvenc mesehősük kislányként, mikor még nem a rendőrségi ügyek kötötték le a mindennapjait. ^^
A Nancy Parent által írt és Vivien Wu által illusztrált lapozók látványvilága tökéletesen illik a minőségi Disney-kötetek sorába, panaszra semmi okunk sem lehet - a kivitelezés meseszép! Ám a látványvilág mellett a történetek is figyelemreméltóak, amik mosolyt csalnak az olvasó arcára.
Nézzük meg őket közelebbről!

"- Biztos álomba ringatta őt a mesém..."

A Vár az ágy értelemszerűen az "altatós" mesék sorába tartozik, amikor az anyuka minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a még aludni nem akaró csemetéjét ágyba dugja.

Kicsi Judy tartalmas napot tudhat maga mögött. Gondozza a kertet, növényeket ültet, s ez a tevékenység olyannyira leköti a figyelmét, hogy még az evésről is megfeledkezik. Ám a nap elszalad, vacsora után ideje volna ágyba bújni... Csakhogy Judy még egyáltalán nem álmos és rengeteg feladatot szeretne elvégezni lefekvés előtt...

Vajon az anyukájának sikerül elaltatnia a kisnyuszit? Vagy valaki más alszik el?


A Kiesett a fogam egy, a tejfogak és a fogtündérek világába kalauzoló mese, melyben bepillantást nyerhetünk több állatka "kiesett fog rituáléjába". ^^

Judy Nyúlüreg tavaszi fesztiváljának forgatagába indul a barátaival, ahol rengeteg répás finomságot szeretne megkóstolni, ám egyszeriben Judy tejfoga hirtelen a nyalókán marad. Most mitévő legyen? 

Rakja kiesett fogacskáját a párnája alá a fogtündérnek, vagy inkább ássa el, ahogy Marty, a vakond?Rakja be egy fa odvába, mint Suzy, a mókuslány vagy inkább rakja a hódok által épített gátra, mint Brandon?
Lehet, hogy a fogtündér egyszer elfelejtette a testvére fogát, de Judy akkor is hisz benne, hogy eljön hozzá éjjel!

Vajon hogy dönt végül a kis Judy Hopps?

"- Otthagyom a fogtündérnek, ahogy a tesóim szokták - mondja 
a többieknek. - Ha a párna alá teszed a fogad, a fogtündér mindig 
eljön érte, és kicseréli kis ajándékra. Kivéve, amikor 
megfeledkezett a bátyám fogáról...
- Hoppá! - kiáltja Marty. - Ez a fogtündér nem tűnik nagyon 
megbízhatónak. Van egy sokkal jobb ötletem!"

A Disney Kicsi Judy lapozók egy-egy bájos történetet rejtenek magukban. A legkisebbek számára mind a Vár az ágy, mind a Kiesett a fogam tökéletes választás lehet, természetesen a kötet témájának aktualitása szerint. 


A Kiesett a fogam rendkívül aranyos, ötletes megoldásokat mutat a kiesett tejfogakhoz kapcsolódóan, s a fogtündér legendája mellett több verzióval is megismerteti a gyerkőcöt, mit is tehet az ember fia-lánya, ha kiesett a tejfogacskája.
Bár talán a mesét követően a gyerkőc nem szeretne majd gátat építeni a folyóra, hogy oda rejtse a fogacskáját ^^, mindenesetre a mese remek szabadidős tevékenységek lehetőségeit adja a szülők és a csemetéjük számára, mert ha valaki mégis úgy döntene, hogy hagyja a csudába a fogtündért és inkább a fa odvába rejti a fogacskát, az egy remek gyermekkori emlék lehet, ha a szülő van olyan kreatív, hogy kitalálja, miként is kivitelezheti a fog-ajándék cserét.
Bár a folyóra - főleg, ha nincs is a közelünkben - kimenni nem tudnánk, az én fejemben máris megjelent egy, az udvaron, vagy a természetben ásott apró gödör, ami vízzel feltöltve, majd gallyakkal beépítve takaros kis hódfogacska rejtekhely lehet.
Természetesen ez a történet arra is jó, hogy az apró csemete lássa, mennyi de mennyi szép szokás rejtőzik a világban, s nem csupán egy legenda kötődhet valamihez.

A Vár az ágy a maga altatós bája mellett olyan fontos dolgokat is rejt, mint például kötelességeink teljesítse, a természet ápolása, a kertészkedés és a környezetmegóvás fontossága, melyekkel nem árt, ha a célközönség már ebben az egészen aprócska korban megismerkedik.
A mese számomra legtetszetősebb pontja az esti meseolvasás és annak végeredménye volt, ami mosolyt csalt az arcomra a váratlan fordulatával, s ami megmutatta, hogy nem kell minden altatós mesének ugyanolyan formában végződnie minden egyes alkalommal!!!

A lapozókat szívből ajánlom a picik számára, valamint Zootopia-rajongóknak is, míg a szülőknek azt üzenném, hogy vegyék bátran a kezükbe ezeket a meséket, mert a rengeteg ilyen mese és lapozó sorában ez a két kötet bizony tud újat, tartalmasat és tanulságosat adni!


A könyveket köszönöm a Manó kiadónak!

Értékelés: 5/5 répa









Idézetek

"- Most pedig szaladj, és mosd meg a szépséges nyuszifogad!"

"- Biztos álomba ringatta őt a mesém..."

"Olvasok még egy kicsit a takaró alatt, nehogy felébresszem anyát."

Kiesett a fogam

"- Érezd jól magad, kicsim, de ne egyél túl sokat - kéri az anyukája -, a kedvencedet készítem vacsorára.
- Rendben - bólint a kis nyuszilány. - De azért a pálcikás sült répát és a répás nyalókát megkóstolhatom, ugye? Ja, és talán még egy répás fagyikelyhet is kipróbálok."

"- Otthagyom a fogtündérnek, ahogy a tesóim szokták - mondja a többieknek. - Ha a párna alá teszed a fogad, a fogtündér mindig eljön érte, és kicseréli kis ajándékra. Kivéve, amikor megfeledkezett a bátyám fogáról...
- Hoppá! - kiáltja Marty. - Ez a fogtündér nem tűnik nagyon megbízhatónak. Van egy sokkal jobb ötletem!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images