Swift

Marék Veronika: Prémszakáll ​és Torzonborz - Értékelés



Itt a legújabb Marék Veronika mese, a Prémszakáll ​és Torzonborz mely a Pagony kiadó egyik Könyvfesztiválos újdonsága! A szívmelengető történetet átitatja a karácsony varázsa, noha a cselekmény konkrétan nem az ünnep körül forog. Egy igazi Marék Veronikás bűbáj, amit az írónő rajongói imádni fognak! 

"- ...Te vagy az én karácsonyi ajándékom!..."

Főhősünk, Prémszakáll egy idősödő úriember és tudós, aki gyakorta elfelejt dolgokat, ám ennek ellenére is a munkájának él. Bár ő nincs tisztában vele, de eléggé magányos, s az sem ártana, ha jobban odafigyelne magára...

Egy téli sétáján hirtelen megérzi, hogy valaki követi... 
Ez a nap más lesz mint a többi - érzi az olvasó. A láthatatlan követő az öregúr nyomában jár, mígnem az hirtelen kicselezi a titokzatos homályban lapulót, akinek a kilétére hamarost fény is derül. Ő pedig nem más, mint Torzonborz az elhagyott kutyus, aki csatlakozik Prémszakáll professzor sétájához és elmeséli szomorú történetét...

"- De hiszen a kutyák hazatalálnak!
(...)
- Igen, hazatalálnak. Csakhogy én nem akarok hazatalálni. Mondd, 
nincs szükséged egy NAGYON JÓ kutyára? Tudok házat őrizni.
- Nem kell nekem házőrző. Az eszemet nem lophatja el senki, az a legnagyobb kincsem."


Prémszakáll és Torzonborz egy bájos-kedves történet két magányos szív egymásra találásáról! Igazi karácsonyi csodával megfűszerezett téli történet, melynek mondanivalóját a karácsony szelleme járja át... Egyszerű, kedves történet, mint minden Marék Veronika-mese, amiben visszaköszön az írónő kedves, egyedi stílusa - le se tagadhatná, hogy az ő alkotása!


Főhőseink szerethető karakterek. Prémszakáll professzor csupán a gondolkodásra ösztönző sétáiról nem felejtkezik meg, egyébiránt fogalma sincs, hová teszi a szemüvegét, a vacsoráját, amit néha meg sem eszik, szőrén-szálán eltűnik a kabátja, vagy a sálja, s ezek mind-mind olyan apró jelek, melyekből az olvasó - még ha egészen pici is -, hamar rájön, hogy bizony a férfi igencsak öreg, egyedül van és jól jönne neki egy barát...

Ez a barát Torzonborz képében érkezik hozzá, talán magának a karácsony angyalának a közbenjárásával, aki maga is barátra, otthonra és szeretetre lel. 
Torzonborz éppúgy kezdte életét és pályafutását, mint talán a legtöbb kutyus. Örökbefogadta egy szerető család, egy aranyos gyerek, aki rengeteget játszott vele, sétáltak, a szabadban mókáztak és felhőtlenül boldogok voltak. Ám egy napon Bandi felnőtt, a videójátékok felé fordult, a barátaival töltött időt értékesebbnek ítélte és már nem volt kedve Torzonborzzal játszani, de megsétáltatni sem... Egy kutya számára ez felér egy halálos ítélettel, hát még ha hörcsögre cserélik, majd elhagyják... 
Torzonborz sorsa éppoly szomorú, mint a professzor magányossága, s a sétálni és szabad levegőre vágyó kutyus végre hasznossá teheti magát az életben.

"Micsoda szoba volt ez! Torzonborz álmélkodva járt körbe-körbe. Minden 
bútor könyvből volt. Könyvekből állt a fotel, az ágy, könyvhalom volt az 
asztal, a szekrény pedig könyvvel volt teli, mert a szekrény is csupa könyv volt."

Egy gyönyörű barátság kezdetét és egy karácsonyi csoda megtestesülését láthatjuk, ha kézbe vesszük a kötetet, mely gyönyörű története mellett a Baranyai (b) András által készített és megálmodott képi világával varázsol el! A professzor könyvektől roskadozó háza, a havas téli táj, a szereplők kedves vonásai mind-mind belopták magukat a szívembe, s hálás vagyok, amiért egy újabb téli mesét olvashattam az írónő tollából! 
Marék Veronika-könyveket minden háztartásba!

Ha egy igazán bájos mesére vágytok a téli napokban, a Prémszakáll és Torzonborz nem hiányozhat a Mikulás csizmájából vagy épp a karácsonyfa alól!


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 tudós

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images