Swift

Fekete István: Csigabiga - Értékelés


Fekete István Csigabiga c. übercuki lapozója a Móra kiadó gondozásában jelent meg nemrég. A Tüskevár és Téli berek írójának humoros verses meséje egy apró csiga nagy kalandjáról szól, melyet Kőszeghy Csilla illusztrált.

"Elindult egy csigabiga ország-világ' látni,
Ungot, berket, öregerdőt, nagy rónát bejárni.
Híres lenni, messze menni: ez volt minden vágya.
Hátán háza, tarisznyája, selyempárnás ágya."


Főhősünk a csiga, nagy útra indul... 
Kalapot, sapkát ölt és csinos kis házát is magával viszi. 
Vajon sikerül neki bejárnia az egész világot? 

"Ki a kertből, be a kertbe, hajh, de nagy a világ!
S nagy sokára el is érte egy ház magas falát!"


Fekete István versben és prózai szövegben egyaránt kiemelkedő alkotója volt a magyar irodalomnak. Csigabiga egy nyúlfarknyi vers, melyben egy kerek történet elevenedik meg, s rövidsége ellenére van bevezetése, tárgyalása és csattanója a végén. 

A verses mese 1940. február 11-én Az Én Újságom c. gyermeklapban jelent meg először, most pedig a legkisebb, 0-3 éves korosztály számára készült lapozó formájában lelhet új "olvasókra". 

A vers kétsoros szakaszokra került szétszedésre a lapozóban, melynek fontos pillanatait egy-egy oldalpáron láthatjuk. 
Kőszeghy Csilla illusztrációi a nyár és a friss, üde mezők, a napsütötte természet látványát és illatait csempészik be az otthonunkba, ami számomra különösen felderítő volt ebben a szomorkás, sötét, őszi időjárásban. Kedvencem a "felöltözött", díszes házú csiga rajza volt, ami azonnal levett a lábamról. 
Különösen tetszett továbbá a csigaházra festett magyar motívum, ami kicsiben és nagyban egyaránt mutatós, s igazi magyar kuriózumot hirdet.

"Itt a csiga feltekintett, fel a magas égre, 
S büszkén hitte, mindent bejárt, ez a világ vége.
Mert igaz, ment nem egy napig, de legalább százig,
És el is ért - szegény csiga -, el a szomszéd házig..."

A verses mese mosolyt csalt az arcomra, s bár villámgyorsan átpörgethető, olyan nyugalmat és meghittséget sugároz, ami jó pár percen keresztül velem maradt még. Rövid, ámde bájban gazdag szövege rendkívül humoros csattanóval zárul, mely azért sejthető, mégis teljesen elbájol.

Bátran ajánlom a legkisebbek számára a kemény, masszív lapokkal nyomott kötetet, minek ritmusossága és hívogató látványvilága magába szippantja majd a kicsiket és szüleiket egyaránt!


A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 5/5 csigaház

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images