Swift

Czernák Eszter: Boldog ​Karácsonyt, Diótörő! /Panka és az Advent/ - Értékelés



Czernák Eszter Boldog ​Karácsonyt, Diótörő! /Panka és az Advent/ c. kötete az idei karácsonyvárás egyik legkedvesebb könyve lesz a családok körében! A kötet a Pagony kiadó Könyvfesztiválos és egyben téli újdonsága, a Panka könyvsorozat immár 5. része, mely egy az egyben az örömteli várakozásra, a téli szabadidős programokra, a Mikulásra és a karácsonyra fókuszál.

"- Jó ez a karácsony - nevet Panka. - Összeragasztja a családot!"

A kötet 24 rövid mesét rejt magában, így tökéletes az adventi időszakra. Pankáék idei ünnepi készülődése az adventi koszorú elkészítésével kezdődik, míg történetük Szenteste ér véget.

Az írónő olyan klasszikus karácsonyi és téli elfoglaltságokról ír a kötetben, mely mindenki számára ismerős lesz. Van itt minden, mi szem szájnak ingere, s a karácsonyért és a télért őrülten rajongók számára ez a gyűjteményes adventi kötet valóban maga lesz a mennyország!

Az adventi koszorú elkészítésén túl a terítékre kerül a mézeskalács sütés és mézeskalácsházikó építés, a korcsolyázás, csizmatakarítás, a lakás feldíszítése, a közös, kreatív családi programok, a régi játékok kiválogatása és adományozása, a várakozás a hóra, s annak hiányában ötletes benti hócsata és hóangyalka készítés, a képeslap választás és küldés a külföldön élő rokonnak, a karácsonyfadísz készítés, de olvashatunk karácsonyi szokásokról a nagyvilágban és természetesen az ünneptől elválaszthatatlan és elengedhetetlen diótörő figura és történet is megjelenik a kötetben, mely mesék mindegyike szívet melengető és pillanatok alatt az ünnepre hangol... 


Tartalomjegyzék

  • December 1. Adventi koszorú
  • December 2. Adventi kirakózás
  • December 3. Panka kedvenc könyve
  • December 4. A szivárvány
  • December 5. Téli díszbe öltözik a lakás
  • December 6. Mikulás
  • December 7. A korcsolyázás
  • December 8. Hócsata a nappaliban
  • December 9. Markolós leves
  • December 10. Karácsony a világban
  • December 11. A képeslap
  • December 12. Cipősdoboz
  • December 13. A krumplinyomda
  • December 14. A diótörő
  • December 15. A karácsonyi vásár
  • December 16. Girland és pókháló
  • December 17. A névtáblák
  • December 18. A fenyővásár
  • December 19. Mézeskalácssütés
  • December 20. Mézeskalácsház
  • December 21. Az új bögrék
  • December 22. A nappali-bunki és az elolvadó hóemberbögre
  • December 23. Karácsonyfa-díszítés
  • December 24. A legnagyobb ajándék

Panka és családja igazi téli varázsvilágot teremt az olvasó otthonában saját adventi készülődésükkel! Az apró főhősnőnkkel egykorú gyerekek és azok szülei számára pedig ismerős lesz a türelmetlenség, az "azonnal akarok-valamit" pillanatok, a "nem-e hozhatna a Jézuska korábban egy ajándékot?" és hasonló kérdések, időszakok, melyek ugyanúgy jelen vannak a képzeletbeli karakterek életében is, mint a családosok mindennapjaiban.

Ám ezek mellett a nehezebb időszakok mellett, mint például mikor már tényleg alig bírunk magunkkal, hisz milyen már az, hogy ennyit kell várni a Szentestére; hogy miért nem esik már az a fránya hó és a többi, természetesen jelen van többek között a várakozás békessége, a közös családi programok igazi télies-varázsos hangulata, a közös sütögetés öröme, a lakásdekoráció elkészítése közbeni ötletelgetés és a fenyőfa kiválasztásának gondos, sorsdöntő pillanatai...

"- Mama, mama, megtaláltam a kincset! - kiált 
fel izgatottan.
- Igen? - nevet nagymama - Mutasd csak! Igen-igen, ez valóban nagy 
kincs. Ez a Diótörő, egy csoda szép karácsonyi mese, és éppen neked való."


Boldog Karácsonyt, Diótörő! egy ízig-vérig karácsonyi kötet a legkisebbek számára, amit a felnőttek éppúgy élvezni fognak, mint a célközönség! A 24 történetet magában foglaló könyv az idei választék egyik legaranyosabb darabja, mely engem pillanatok alatt karácsonyi hangulatba és lázba hozott, s miután befejeztem, úgy kellett kényszeríteni magam, hogy visszatérjek még az őszbe és a közelgő Halloweenre koncentráljak... ^^ 
Tökéletes kötet az adventi várakozás időszakára, s bár tudom, nehéz lesz megállni és nem egymás után falni az oldalakat, de olvassátok az egy nap/egy mese felosztásban, s az ünnepvárás igazán különleges lesz! 

"- Szegény Jézuska! - csóválja a fejét sajnálkozva. - Rossz lehet, hogy 
ilyen időben kell ajándékokért meg csomagolópapírért szaladgálnia."

A kötet természetesen végtelenül idilli és bűbájos - egy valódi karácsony és várakozás soha nem lesz ilyen. Mese révén a történetből természetesen kimarad az utolsó utáni hajsza, az odaégett sütik, a rakoncátlan gyerekek után maradt káosz - de felejtsük is el ezeket erre az időszakra és éljük meg a készülődés boldog, nyugodt perceit! Ne szakadjunk halálra a rokonság miatt, próbáljuk meg mi magunk is kreatív ötletekkel lefoglalni a csemetéket és még ha az élet nem is efféle habostorta, jó érzés elmerülni egy világban, ami szinte tökéletes...

Felnőtt szemmel nézve vannak itt azért érdekes dolgok. Például a december 11-én feladott képeslap a Magyar Postával kizárt, hogy időben odaérjen a címzetthez és hasonlók, de ezen én nagyon kacagok, s elképzelem, milyen lenne, ha... :D 
Következzen azonban inkább egy olyan érdekesség, amit mindenképpen szerettem volna kiemelni, hogy lássátok, mennyire odafigyelt az írónő, miközben készítette a kötetet.
A történet az adventi koszorú elkészítésével kezdődik, december elsején, ami először bennem azt a gondolatot indította el, hogy bizony ez egy kissé kései időpont, hisz több évben is előfordul, hogy már novemberben kezdődik advent. Igen, ám, de idén advent első vasárnapja pontosan december elsejére esik, mikor is délelőtt még igencsak összedobható ám az a koszorú, ha addig nem is volt rá ideje a családnak... Imádom, hogy az írónő ennyire figyelt erre írás közben!

A történet mellett a Monszport Vivien által készített illusztrációk is kiemelkedő minőségűek! Ugyan ez az illusztrátortól nem meglepő, mégis ki kell emelnem, hisz a képek kiegészítik a történetet és megjelenítik az olvasottakat. Hangulatos, igazi téli világ fogad, ha belelapozunk a kötetbe!

Panka egyre növekszik, eszméletlen aranyos - továbbra is -, ahogy az anyukája is egyre kreatívabb és ötletesebb. A történetben természetesen szerepet kap a Diótörő is, ami Panka kedvenc karácsonyi mesekönyve lesz és végig is kíséri a cselekményt, hol itt, hol ott bukkanva fel valamilyen módon.
Egyedüli szívfájdalmam a kötet rövidsége, az utolsó mese számomra picit kurtán-furcsán ért véget és véleményem szerint elbírt volna még egy-két oldalt, de emiatt természetesen nem vonok le csillagot, hisz a végtelenségig sem lehet nyújtani egy ovisoknak készült kötetet.

Száz szónak is egy a vége! Szívből ajánlom a kötetet karácsonymániásoknak, a Diótörő szerelmeseinek és természetesen magának a Panka könyvsorozat rajongóinak! Csapjátok fel a kötetet december elsején és adjátok át magatok a karácsony szellemének! Előre is szeretetteljes, boldog várakozást és készülődést kívánok!


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 Diótörő

Idézetek

"Már csak azt a hódolgot kéne megoldani. Pankának támad is egy ötlete. Mire anya megmossa a kezét, már gyönyörű fehér a koszorú teteje.
- Ó, megtaláltad a hóspray-t? - kérdezi anya meglepődve.
- Nem - nevet Panka. - Csak a porcukrot."

"A harmadik polcon egy csoda szép képeskönyvet talál a hátsó sorban. A borítóján egerek és katonák küzdenek egymással a karácsonyfa alatt.
- Mama, mama, megtaláltam a kincset! - kiált fel izgatottan.
- Igen? - nevet nagymama - Mutasd csak! Igen-igen, ez valóban nagy kincs. Ez a Diótörő, egy csoda szép karácsonyi mese, és éppen neked való."

"- Anya, szerinted a szivárványon hova kerülnek a szivárványszínű ruhák?"

"- Azt hiszem, a lábaim elfelejtették, hogyan kell járni. Már csak korcsolyázni tudnak."

"- Máshol is vannak ilyen fura szokások?
- Persze - mosolyog anya. - Lengyelországban például eggyel több tányért tesznek a karácsonyi asztalra, hátha érkezik egy váratlan vendég - (...) - ...De nekem az izlandiak szokása tetszik a legjobban: ők karácsonykor könyveket cserélnek, meg ajándékoznak egymásnak, aztán bevackolják magukat egy fotelbe, és egész este olvasgatnak meg süteményt eszegetnek!"

"- Nem hozhatna a Jézuska néhány játékot kicsit korábban?
Na, erre már elneveti magát anya."

"Nagyon várja az ünnepeket, csak azt nem szereti, hogy napról napra hamarabb sötétedik, és egyre hidegebb szél fúj odakint.
- Szegény Jézuska! - csóválja a fejét sajnálkozva. - Rossz lehet, hogy ilyen időben kell ajándékokért meg csomagolópapírért szaladgálnia."

"- Legalább a csomagolópapíron essen a hó! - vigyorog Panka."

"Onnantól Panka nem is tud másra figyelni, csak a táncoló alakokra: a gonosz egerekre, a bátor Marikára, és az életre kelt Diótörőre.
- Na, hogy tetszett, Panka? - kérdezi nagymama, amikor a diótörő végül visszaváltozik játékká, és a függöny újra bezárul.
- Nagyon jó esti mese volt - válaszolja Panka ásítva. - Egészen elálmosodtam."

"- Ne aggódj, anya, majd én segítek apának a legnagyobb és legszebb fát kiválasztani! - nyugtatja meg Panka.
- Rendben, kicsim - mosolyog anya. - Kérlek, arról is győződj meg, hogy nem rejtőzik egyetlen mókus- vagy bagolycsalád sem a fán!
Pankának elkerekednek a szemei, de azért megígéri, hogy feltétlenül ellenőrzi, mókus- és bagolymentes-e a fa."

"Mire mindent sikerül biztonságosan tartani, teljesen összegabalyodnak anya, apa és Panka végtagjai.
- Jó ez a karácsony - nevet Panka. - Összeragasztja a családot!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images