Swift

Julia Donaldson: Patrik, ​a pingvin - Értékelés




Julia Donaldson Patrik, ​a pingvin c. meséje a Pagony kiadó Könyvfesztiválos újdonsága. Aki éppolyan hatalmas rajongója Donaldson könyveinek, mint jómagam, az pontosan tudja, mennyire izgatottan lehet várni az újabb és újabb köteteket az írónő tollából, melyek képi világáért a szintén nagyszerű Axel Scheffler "felelős". 
A Pagony kiadó idén is elhalmozott minket rengeteg újdonsággal és régen várt utánnyomással, s most itt az új valóban gyöngyszem, ami beállhat szépen a kedvencek sorába. A rengeteg, jobbnál jobb mesékből lassan listát lehetne írni, bár a Donaldson-életmű olyannyira gazdag, hogy ez a lista gyanítom minden háztartásban máshogy nézne ki. :P
Látogassuk most meg az Északi-sarkot és a Déli-sarkot Patrik pingvin társaságában, s legyünk részesei egy új kalandos utazásnak!

"Egyik nap, amikor levegőért ment fel...
- Tudtam, hogy ez a nap el fog jönni egyszer!
Akármerre nézett, jéghegyeket látott.
- Mindjárt megtalálom szép Pingvinországot!"

Főhősünk Patrik, a szamárpingvin egy állatkertben éli mindennapjait családjával, ahol naponta ezrek és ezrek látják őt. Ez a nap azonban más, mint a többi, ugyanis a nagynénikéi elárulnak számára egy hatalmas titkot - rokonaik szabadon élnek a Déli-sarkon, ahol mindig világos van, valamint hó és jég takarja a tájat, ameddig a szem ellát!

Patrik úgy dönt, megnézi magának ezt a varázslatos helyet és éjjel megszökik az állatkertből, hogy aztán olyan hatalmas utazásra induljon mint például kedves kis csigánk a kék bálna hátán...

Patrikot az ösztönei vezérlik, s el is jut egy gyönyörű, jeges vidékre, ám sajnos a Föld ellentétes pontján köt ki, mint ahová indult... az Északi-sarkon!

Vajon ki segít Patriknak eljutni az Északi-sarkra? 

"- Úgy tűnik, sikerült napszúrást is kapnom:
Mit keres egy pingvin az Északi-sarkon?"


Patrik, a pingvin egy éppoly szívet melengető, bájos és kalandos utazás története, mint amilyet A csiga és a bálna c. kötetben is olvashattunk. Egy nagy, sorsfordító utazás, melynek során Patrik felfedezi a világot, új állatokkal ismerkedik meg, barátságokat köt és "hazatalál"... 
Papp Gábor Zsigmond zseniális fordításának köszönhetően a mese sziporkázó, humoros és visz magával megállíthatatlanul. 

Új földrészek, érdekes állatok, életre szóló kaland, s rengeteg hasznos információ - ez mind a Patrik, a pingvin és még ennél is több!

"Beköszöntött a tél, nappal is sötét lett, 
Patrik úgy érezte, rémisztő az élet."

A kötet különlegessége, hogy a történet végén olvashatunk az Északi-sark és a Déli-sark állatvilágáról, a mesében is felbukkanó jegesmedvéről, pingvinekről, sirályról és a többi. Ezáltal az apró olvasó hasznos információkkal is gazdagodik a varázslatos kaland mellett, s még a felnőtt olvasó is felfrissítheti tudását, avagy egészen új tudásanyag birtokába is juthat.

A mese erőssége, hogy érdekes, nem mindennapi állatokat állít a középpontba, s végre nem egy cica, kutya, boci, ló kalandjairól olvashatunk. Ezekből már rengeteg van a piacon, a túlkínálat idén szembeötlőbb, mint valaha... 
A pingvinek, jegesmedvék, sirályok, valamint a tengeri élőlények színes, érdekes világa tárul a szemünk elé, mely által a célközönség szélesebb körben ismerkedhet lenyűgöző élővilágunkkal. Megjelennek benne régi "ismerősök", új barátokat adhat, s észrevétlenül tanít az Északi-, és Déli-sarkról. 

Patrik szerethető, kedves főhős, mint minden Donaldson-mesehős, s az első perctől kezdve szurkolhatunk neki, hogy álma teljesüljön. Az pedig, hogy milyen kalandos úton jut el a "csodálatos Pingvinországba", milyen buktatók kerülnek az útjába, nem csupán színesíti a történetet, de feszült pillanatokat is okozhat, s nagyobb katarzist eredményez, miután Patrik eléri célját.
Ezt a vándorlást festi ismételten tökéletesen papírra Scheffler, akinek munkáiban kivetnivalót nem találni. Én magma örömmel találkoztam újra bálnákkal és fedeztem fel a jeges-havas "sarkokat", vagy épp fedeztem fel és "láttam bele" korábbi helyszíneket a megjelenített képekbe.

Száz szónak is egy a vége - a Patrik, a pingvin Donaldson-Scheffler-rajongóknak kötelező darab, ám ha "csupán" nem mindennapi, klisémentes mesét keresel, akkor rá is találtál a megfelelőre!


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 jégtábla

Idézetek

"Volt egy szamárpingvin, Patrik volt a neve,
Egy állatkert volt az állandó lakhelye.
A nagynénikéi sok furcsát meséltek:
- Van egy hely: Déli-sark! Ott csodás az élet!
Éjjel is süt a nap! Jéghegyek és hó van!
És több ezer pingvin vándorol a hóban!"

"Mikor a járástól égett már a talpa,
Odaért egy magas, füves sziklafalra.
A csillogó, hűs víz hívogatta egyre,
Úgyhogy bevetette magát a tengerbe."

"Egyik nap, amikor levegőért ment fel...
- Tudtam, hogy ez a nap el fog jönni egyszer!
Akármerre nézett, jéghegyeket látott.
- Mindjárt megtalálom szép Pingvinországot!"

"Beköszöntött a tél, nappal is sötét lett, 
Patrik úgy érezte, rémisztő az élet."

"Vége lett a télnek, nyári napok jöttek,
És egy sirály érte el a szárazföldet.
- Úgy tűnik, sikerült napszúrást is kapnom:
Mit keres egy pingvin az Északi-sarkon?"

"Kardhalak röpködtek, kék bálnák spricceltek.
- Ezek most harcolnak vagy csupán viccelnek?"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images