Swift

Nyúl ​Péter világa - Milyen az idő? - Értékelés



A Nyúl ​Péter világa - Milyen az idő? c. óóóriási lapozókönyv a Manó Könyvek gondozásában jelent meg nálunk. Naiv olvasóként egy aprócska, a sorozatba illő kötetet vártam volna, ám amikor megláttam a könyv méretét, majdnem dobtam egy hátast! 
A kötet gyönyörű, hatalmas alakú, masszív kemény lapokkal, ami egyenesen áldás lesz, ha a kötet célközönsége, az 1+ éves korosztály kezébe adjuk! Igazán minőségi munka, elképesztően gyönyörű illusztrációkkal és 5*12 db puzzle-lal.

"Amikor zuhog az eső, mindenki otthon marad 
a jó meleg szobában."

A könyv nem egy összefüggő történetet tartalmaz - az évszakokról mesél.

A tavaszról, mikor susognak a fák, virágzanak a tavirózsák és a tó vizén megcsillannak a napsugarak. A tavaszi esőzésről, mikor a gyerekek (és az erdei állatok is) szeretnek a pocsolyákban ugrándozni. A nyári napsütésről, mikor ezernyi színben pompázik a világ. A komor, bús őszről, mikor köd száll a fák közé, homály kúszik be az állatok lakhelyeire és élelmet kell találni. S a gyönyörű, hófedte télről, mikor a havat a levegőben is érezni és lehet hógolyózni, korcsolyázni! 

"Micsoda csend! Érezni a közeledő hófellegek 
illatát a fagyos levegőben."


Milyen az idő? egy bűbájos, gyönyörű kötet Nyúl Péter világáról, melyben az évszakos életképek mellett némi információval is ellátják a legkisebbeket a tavaszról, a nyárról, az őszről és a télről. 


Mivel a kötet 1+ éveseknek ajánlott, ezért nem is tartalmaz sok szöveget, a hangsúly az illusztrációkon van. A rövid szövegek mellett kisebb illusztrációk kapnak helyet, amik ugyanúgy harmonizálnak az adott évszakkal, mint a mellette helyet kapó "puzzles életkép". A látványvilág szó szerint pazar, a színek élénkek, vibrálnak, a Nyúl Péter-rajongókat bizonyos, hogy pillanatok alatt leveszi majd a lábáról! Én magam azonnal elvarázsolódtam, amint kézbe vettem a könyvecskét, ami szó szerint jó néhány percig arra sarkall, hogy forgasd és csodáld, miközben a szemed mohón falja be a gyönyörű színeket!

A kötet egy bájos narancssárga szalaggal is el van látva, melynek segítségével biztonságosan össze lehet zárni, így a kiszedett puzzle darabok nem potyognak majd ki a helyükről! 

A megadott életkor végett azonban a kötet túlságosan is nagy, s a 12 darabból álló puzzlek is csupán a gyönyörködés célját szolgálhatják. Éppen ezért ajánlom a kötetet a nagyobb ovisoknak is, akiknek bár a szöveg már édeskevés lesz, a kirakó részével ők lesznek azok, akik játszani tudnak. Picit ellentmondásos az életkori ajánlás - és annak a korosztálynak az életkora, amelyik valóban használni tudja azt - a kötet kivitelével, ám ezt külföldön álmodták meg, nem a magyar kiadás hibája. Én magam pedig a jó oldalát szemlélem ennek az ellentmondásnak - megvételével hosszú évekre választunk egy remek kiadást, ami ismeretterjesztő és foglalkoztató is egyben.


Nyúl Péter-rajongóknak kötelező vétel, s bár nem egy olcsó mulatság, rendkívül igényes kivitel, ezért én magam csak szívből ajánlani tudom! 


Értékelés: 5/5 puzzle

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images