Swift

Ughy Szabina: Bingó ​és az évszakok - Értékelés



Ughy Szabina Bingó ​és az évszakok c. kemény lapos leporellója a Móra kiadó gondozásában jelent meg. A 12 oldalas kötetet Megyeri Annamária bájos, hangulatos illusztrációi díszítik.

A leporelló kevés szöveget tartalmaz, s a hangsúlyt a képekre helyezi. Ez nem is meglepő, ha az életkori ajánlásra pillantunk, ugyanis a kötet 1+ éves kortól ajánlott. Az oldalakon 2-4 sornyi mondatok kaptak helyet, amik az évszakok egy-egy jeles ünnepére, lakójára, sajátosságára koncentrálnak. Egy egy éves gyermek számára nem is kell ennél több.

A nagyméretű, figyelemfelhívó illusztrációk már sokkalta lényegesebbek, a bájos karakterek vonzzák a szemet: a lédús eper elindítja a nyáltermelést a szánkban, a napozós életkép hatására - én magam legalábbis - visszasírjuk a meleg nyári napokat, a gyönyörű, őszi levélhullás vágyat ébreszt, hogy végre sétálhassunk a bokáig érő, lehullott falevélrengetegben, míg az esőt az ablakon át szemlélő, vagy épp a lenyűgöző karácsonyfát csodáló hősök előrevetítik mindazt, ami az évből még hátravan.

"(Bingó) Közeleg a karácsony! Te mit kérsz ajándékba, Kókusz?
(Kókusz) Te vagy a legszebb ajándék!"


A kötet legnagyobb erőssége a képi világa, ami a szövegre reflektáló életképen túl még számtalan apró utalást rejt, amiket öröm böngészni, mesét költeni hozzá és csak úgy egész egyszerűen nézegetni, barátkozni a karakterekkel.

Főhősünk Bingó kutyus és legjobb barátja, Kókusz, a macska - remek párost alkotnak. Kedvencem kettejük közül Kókusz, s az apró csiga, mely egy őszi képen tűnik föl, s egész egyszerűen elragadó.


A kötet a legkisebbek számára ajánlott, nagyobb gyerkőcök számára sajnos már keveset nyújthat, ám egy picikét több szöveggel nekik is érdemes lehetne mesét készíteni ezzel a képi világgal és ezekkel a karakterekkel.


A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 4/5 kutya-cica barátság

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images