Swift

Pamela Butchart: A ​démoni konyhás nénik (Izzy Könyvek 4.) - Értékelés



Pamela Butchart A ​démoni konyhás nénik c. meseregénye az Izzy Könyvek negyedik kötete, melyben ismét egy oltárian vicces, elképesztően elrugaszkodott gyermeki fantáziával megáldott történetet kapunk! 
A Móra kiadó könyvsorozat választása dicséretet érdemel - Izzy-könyveket minden 8+ éves gyerkőc kezébe!

"- Ha az űrbébikkel, kémekkel meg vámpírpatkányokkal 
megküzdöttünk, egy konyhás nénivel már csak elbírunk!"

Izzy őrült kalandjai folytatódnak!
Hőseink ezúttal démoni konyhás nénikkel és az iskolát ellepő sirályokkal veszik fel a versenyt, de haladjunk szépen sorban.

Izzyék élete nem folyik sokáig "normális" kerékvágásban... Tulajdonképpen náluk a "nem normális" a normális, s egy nap ismét történik valami rendkívüli... 

Pénteken a menzán nem kapnak pásztorpitét! 
Már ez is eléggé gyanús, ám a szemgolyós víz, a megváltozott külsejű konyhás nénik, a teljesen érthetetlen menü és az iskola kapuján tanyázó rengeteg sirály azt jelzi - itt valami nem stimmel... 
Mikor kiderül, hogy a sulinak új konyhafőnöke van - akinek a védőszemüvege mögött megcsillan démoni szeme fénye -, főhőseink már tudják, hogy az új dolgozó egy démoni konyhafőnök, aki az új, finom ételeibe kevert méreggel akarja átvenni az iskola fölött az uralmat!!! A sirályok rajzása pedig csak hab a tortán!

De vajon ki lehet az új lány, aki iránt Zach sem közömbös? És mit is akarhat pontosan az új konyhafőnök a sirályokkal? Talán a démonokról szóló könyvben találnak az új ellenség ellen valami gyenge pontot, vagy ellenszert a démoni kotyvalékoktól való megtisztulásra... S mi történik akkor, mikor Maisiet elrabolják a sirályok??? 
Ez az ügy még veszélyesebb, mint az eddigiek! Ki segít kinyomozni a megfejtést?

"Ekkor már rendesen láttuk, hogy TÉNYLEG Maisie cipője 
van a földön. De Maisie nem volt benne.
Döbbenten néztük az égen szálló sirályokat. És 
tudtuk, hogy Maisie is ott száll velük!"


A démoni konyhás nénik számomra a könyvsorozat eddig második legjobb darabja a vámpír-igazgató után! Sziporkázó, szellemes, az elvakult, túlkombinált gyermeki gondolkodás fellegvára, ami nem csupán a célközönséget szórakoztathatja, de a felnőtt olvasó is teljesen belemerülhet és remekül szórakozhat! Őrületes kombinálások, a gyermekek számára furcsának és/vagy gusztustalannak, értelmetlennek tűnő dolgokban és történésekben való magyarázatkeresés, ami mindig elmozdul a realitás talajától - garantált, hasfalszaggató szórakozás!

"- Zach, ne felejtsd el, hogy HÁBORÚBAN állunk! - meg hogy - Olykor 
fel kell áldozni valakit azért, hogy megmentsük a világot."

Pamela Butchart még mindig nem fáradt bele a sorozatba! Izzy és barátai történetei éppolyan érdekesek és érdekfeszítők, mint az első alkalommal, s talán kötetről kötetre egyre jobbak is! 
Thomas Flintham illusztrációi szintén, továbbra is humorosak és egyediek, tökéletesen kiegészítik a cselekményt. 

Kíváncsian várom, az egyre fejlődő főhőseink mikkel drukkolnak még elő a következő kötetekben! Mert bár a srácok személyisége kristálytisztán láthatóan fejlődik minden egyes történettel, még mindig piszkosul ártatlan gyerekek, akik nem akarnak elszakadni a mesevilágtól.

A legnagyobb jellemfejlődésen Maisie esik át, aki eleinte a szokásos mindenre elájulós, gyenge idegzetű gyerek, ám aki már sokkal hamarabb szedi össze magát, figyel, próbálja kontrollálni az érzelmeit, érdeklődik és oroszlánrészt vállal a feladatokból. A kötetben több információt is megtudunk róla, tulajdonképpen az ő háttere az, akiről talán a legtöbb kiderül, s ez jót is tesz a karakternek, aki ebben a részben egy igazán szerethető, bátor lány lesz, aki felelősséget vállal, levonja a nyilvánvaló következtetéseket, s kevésbé lesz ijedős. Hogy ez a fejlődése a következő részekben megmarad-e, nem tudom, de őszintén remélem. Kedvencem lett ezzel a kötettel! 

Zach tipikus fiúként érik, az ő életébe "A lány" köszönt be az új szereplő személyében, ám ő az a másik karakter, akinek változása kirívó. 

Izzy és Jodi egyelőre minimálisabb fejlődést mutat, azonban könnyebben hiszik el a reális magyarázatokat, kérnek bocsánatot és vállalnak felelősséget tetteikért. Ez utóbbi természetesen mindnyájukra igaz.

A démoni konyhás néni viselkedésére, a többi dolgozó külsejének megváltozására és az ételek finomságára természetesen mind-mind van kézzelfogható magyarázat, bár nem minden gyermeki szemnek furcsa, érdekesen körülírt jelenségre derül fény egyhamar a felnőtt olvasó számára sem, ami további izgalmakhoz és kérdésekhez vezet.

A történetben megjelenik az emberség, a kedvesség, az iskolai ételek minőségének javítása. A menza jobbá tétele, a törekvés és harc az egészségesebb és finomabb ételekért a gyerekek számára mind-mind üdvözítő és elismerésre méltó cselekedet, bár a valóságban is több helyen lennének ilyen konyhafőnökök!

Talán egyedül a sirályok azok, akiknek jelenlétét bővebben is kifejthették volna, mint az az egy mondat, mert ők csupán "rémisztő" és érdekes titkot rejtő mellékszereplőként, de állandó szereplőként voltak jelen, míg végül sajnos nem ütött akkorát a magyarázatuk, mint vártam.

"- Nem tudom pontosan, MI folyik itt, de jobb, ha AZONNAL mentek 
az igazgatóiba. Mind a hárman. Nekem valami azt súgja, 
hogy ti is benne vagytok az egészben. NYOMÁS!"

Bár a kötetek önállóan is olvashatók, ismerkedjetek meg az előzményekkel is, higgyétek el, nem fogjátok megbánni! De akármelyik résszel is kezdjétek az olvasást, az bizton nem fog csalódást okozni, hiszen mindegyik egy-egy különálló kalandot dolgoz fel, s maximum egy-két mondat erejéig találkozhattok majd visszautalással az előző részekre.
A kötet Izzy-rajongóknak természetesen kötelező vétel! 


A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 5/5 szemgolyós víz

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images