Swift

Jeanne Willis: Micimackó ​meg én - Értékelés



Jeanne Willis Micimackó ​meg én c. kötete a Móra kiadó egyik legropogósabb újdonsága. A régies, eredeti korabelire rendkívül hasonlító illusztrációkat tartalmazó kötetet az írónő II. Erzsébet királynő emlékének ajánlotta, s Milne klasszikusát nagy becsben tartva alkotta meg nyúlfarknyi meséjét.

"- És ha elefántcsorda támad,
majd előhúzzuk a nótánkat,
hogy "Hé, ne bántsd, ez az én mézem!",
ezt a fülükbe döngicsélem,
s mind elfut! - szól Mici."

A történet elbeszélője Róbert Gida, míg helyszínünk természetesen a Százholdas Pagony, ahol a két jó barát új közös kalandra indul. 

Róbert Gida és Micimackó kettesben indul útnak, ám valaki a nyomukban jár... Valaki, akiről nem tudják, ki lehet az, de sem Zsebibaba, se nem Nyuszi az. Lehetséges, hogy a vérszomjas elefántok szegődtek a nyomukba? 

Ha fellapozod a kötetet, kiderül!

"Reggeltől estig így leszünk,
Micimackó meg én...
Egymás nélkül nem élhetünk,
csak együtt, bármi vén
leszek: ő az enyém."


Micimackó meg én egy újabb bájos történet a Százholdas Pagony lakóiról, melynek legnagyobb erőssége a tündérien suta kaland és a Mark Burgess által megteremtett gyönyörű képi világ.


A kötet egy Milne versikével indít, s csupán ezt követően kezdődik maga a verses mese, melynek folyamán ismét bebarangolhatjuk a Százholdas Pagony lakóinak otthonát, s újra láthatjuk kedvenceinket. 
A történet két főhősünkre, Micimackóra és Róbert Gidára koncentrál, mellettük nagyobb szerep Bagolynak és Fülesnek jut.

A történet eleinte éppolyan homályos, mint ahogyan főhőseink próbálnak meg rájönni arra, ki is követi őket. A találgatás számos aranyos vagy épp komikus percet okoz az olvasónak, míg végül...

Spoiler!
...a bölcsességet és megoldást Füles kínálja tálcán csacsi öreg medvénknek:
"- Mici, hadd magyarázzam el - szól Füles. - Már ha érdekel.
- Az árnyékotok követett, mint legjobb barát, titeket."
Spoiler vége!


Sajnos a magyar fordítás számomra sok helyen döcög, nem tudom, hogy a rímek ennyire hiányoznak-e a külföldi kiadásból is, de az én szemem rettentően bántotta - tudjátok, a világból ki lehet kergetni, ha egy vers/es mese nem rímel, ezért maximális csillagot nem tudok rá adni... :(

Aranyos, szerethető, szeleburdi - mint minden Micimackó-történet, ami a legkisebb rajongóknak, avagy kezdő Micimackó-érdeklődőknek ajánlott leginkább!


A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 4/5 árnyék

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images