Swift

Russell Punter: Moses ​in the Basket - Értékelés



Russell Punter Moses ​in the Basket c. tündéri lapozójának megjelenését az egész tavalyi év folyamán izgatottan vártam. A gyönyörű borító és mintaképek alapján tudtam, hogy az Usborne egyik legújabb lapozója ugyanúgy el fog varázsolni, mint korábbi társai, amiket bátran ajánlok a legapróbb emberkék számára. A kötet idén márciusban érkezett meg hozzám, s ahogy vártam, rabul is ejtett...

"Please care for this baby. 
His name is Moses."

Mózes - a továbbiakban Moses - történetét azt hiszem, nem kell bemutatnom. 

A zsidók "hercege", akit édesanyja ment meg és ereszt szabadjára a Níluson egy kosárkában a fáraó palotájának kertjébe sodródik, ahol Egyiptom uralkodójának felesége talál rá. Mózes így megmenekül a haláltól, melyet a fáraó szór a zsidók összes újszülöttjére és biztonságban nő fel, hogy majdan kivezesse népét Egyiptomból...


Moses in the Basket ezt a gyönyörű történetet meséli el a legapróbbak számára. A keresztény mitológia varázslatos történetei ugyanúgy megérinthetnek minket, mint egyéb népek mitológiája, így nem kell ahhoz vallásosnak lenni, hogy kézbe vegyük a kötetet. 

Én magam sem vagyok hívő, ám a kereszténység ószövetségi történeteit szívből szeretem. Annak ellenére, hogy nem hiszek azok valóságtartalmában... Mitológiaként azonban bármikor jöhet! 

Moses történetét számtalan formában feldolgozták már, s most Barbara Bongini lenyűgöző illusztrációi keltik azt életre. A történet a kosárbéli utazásra és Moses megmenekülésére koncentrál, ám nem kíséri figyelemmel felnőttkorának történéseit. Egy rövid lapozó, ami egy különleges, titokzatos és sokszor kegyetlen világba kalauzolja el az olvasót, ami rabul ejti felnőtt és gyermek olvasóját egyaránt.

Sajnos ezek a gyönyörű kötetek magyar nyelven nem látnak napvilágot, így az angolul tudó szülők előnyben vannak, mivel azonban a szöveg szégyentelenül kevés, az könnyen és gyorsan magyarra ültethető. A gyönyörű illusztrációk pedig már önmagukban is mesélnek, így a kreatív szülő akár saját kútfőből is mesélheti a történetet.


Értékelés: 5/5 mózeskosár
Kedvenc kötet

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images