Swift

Czernák Eszter: Boldog ​szülinapot, elefánt! /Panka és az állatkert/ - Értékelés



Czernák Eszter Boldog ​szülinapot, elefánt! /Panka és az állatkert/ c. kötete a Pagony kiadó gondozásában látott napvilágot. A Panka könyvsorozat immár negyedik kötete az állatkertbe kalauzolja az olvasót, s egy csodás születésnap felejthetetlen pillanataiba enged bepillantást.
Véleményem szerint ez az eddigi legjobban sikerült Panka-kötet, ami nem csupán a kislány rajongóit varázsolja majd el, de állatbolond gyerkőcöknek is kifejezetten ajánlott!

"- Színváltós? (...)
- Igen. Így udvarol. Mintha 
csinosabban öltözne fel.
- Hát neked még gyakorolnod kell! - mondja Panka 
a kaméleonnak. - Mert így észre sem fognak venni!"

Pankának születésnapja van! A kislány rendkívül izgatott, hisz szüleivel az egész napot az állatkertben töltik. Indulás előtt Panka segít anyának, aki az állatkert térképével bütyköl, s hogy izgalmasabbá tegye lányának a napot, "elrejt" bizonyos állomásokat Panka elől, akinek így majd ki kell találnia, vajon melyik állat is következik majd, amit megnéznek...


A kötet a bevezetőn túl négy nagy témakörre osztott: 
Afrikai állatok, 
Akvárium-Terrárium, 
Állatok testközelből, valamint 
A cumifa, 
melyek sok kis fejezetet foglalnak magukban.

Panka és szülei első megállója a páviánok lakhelye lesz, de az olvasó láthat vízilóetetést, gyönyörű flamingókat, bújócskát játszó kaméleonokat (ha elég szemfüles ^^), hatalmas szirticápát, kígyót, gyönyörű lepkéket és pávát, míg az utolsó állomásnál, az elefántoknál Pankát hatalmas meglepetés várja! Hisz születésnapja van! S a napnak még mindig nincs vége...

"- Tudod, anya - suttogja Panka -, lehet, hogy néha a majmok 
úgy viselkednek, mint az emberek. De néha meg az emberek 
viselkednek úgy, mint a majmok."


Boldog szülinapot, elefánt! egy remek állatkerti kalandtúra, melyben a célközönség sokféle állattal találkozhat, míg az állatkerti gondozóknak, a prospektusoknak és Panka szüleinek hála rengeteg információval is gazdagodhatnak azok életmódjáról, élőhelyeikről. Az írónő az állatok és természetes, avagy mesterséges közegük bemutatásán túl számos kalandot és humoros szituációt is tartogat főhősei és olvasói számára.

A kötet tökéletes választás az állatok iránt érdeklődő apró olvasók számára. Ezenkívül a Panka-rajongóknak tovább szövi a család életét, ám most egy különleges eseményre koncentrálva. Illetve, mondhatnám azt is, hogy két különleges esemény is helyet kap ebben a kötetben, hisz a szülinapon túl Panka búcsút mond a cuminak is, ami rendkívül kreatív módon történik.
Gondolkodtam, leírjam-e az értékelésben ezt a tulajdonképpeni spoilert, miszerint a szülinap végén Panka nagykislány lesz és maga mögött hagyja a cumiját, ám úgy döntöttem, mivel ez egy fontos lépés, amiben sokszor a szülő segítségre szorul, segítséget kér, miként is válassza el a gyereket és a cumit, s ez a kötet egy tökéletes megoldást és lehetőséget tartogat a számukra, nem titkolom e különleges eseményt sem. Az esemény körülményeiről azonban nem rántom le a leplet... ;) 

"- Hát, azért kár, hogy semmiben sem vagyunk különlegesek - sóhajt 
apa. - Nem vagyunk a legnagyobbak, a legnagyobbat ugrók, de még 
a leggyorsabban úszók vagy futók sem a világon.
Panka elgondolkodva ráncolja a homlokát. Aztán felderül a arca:
- Dehogynem! Ti vagytok azok, akiket a legjobban szeretek a világon!"

Panka egy bátor kislány, igazi fejlődést mutató főhősnő, akivel a vele egykorú lányok azonosulhatnak. Humoros és jólelkű, kedves lány, aki attól sem riad vissza, ha egy kígyót kell megfognia, viccelődik a kaméleonokkal, de elszomorodik, ha egy gyönyörű pillangó elrepül előle. Bájos és okos gyerek, ugyanolyan tulajdonságokkal mint a célközönség. Remek példakép lehet belőle. 

A kiváló sztorin túl a kötet illusztrátora, Monszport Vivien is remekelt. Mind az érzelmekkel teli, mind a humoros képek a helyükön vannak, a fekete bőrű anyuka hajkoronájáért továbbra is odáig vagyok, míg a kedvenc illusztrációm minden kétséget kizáróan a cumifa lett a számtalan mókás és aranyos cumival az ágain.

Panka-rajongóknak és állatbolondoknak a kötet kifejezetten ajánlott! 


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 cumi

Idézetek

"- Tudod, anya - suttogja Panka -, lehet, hogy néha a majmok úgy viselkednek, mint az emberek. De néha meg az emberek viselkednek úgy, mint a majmok."

"Az egyik víziló mókásan megpörgeti a fülét.
- De cuki! - kiált fel Panka.
- Igen, tényleg cuki - bólogat anya. - Nem is gondolnád, hogy ő az egyik legveszélyesebb afrikai állat.  Nem szabad a közelébe menni, mert még az embert is megtámadja. Ha valaki a területére lép, azt megfenyegeti vagy elüldözi.
- Hm. Akkor biztos ő is távoli rokona az embernek. Vagy legalábbis a szomszéd bácsinak - suttogja Panka vigyorogva."

"- Csoda szépek! - sóhajtja.
De nicsak! Annak itt mintha hiányozna az egyik lába. Most, hogy jobban megnézi, egy csomó flamingónak hiányzik az egyik lába. És annak a másiknak hová lett a feje?"

"- Apa, apa, nézd, az az ág pislog! - mutatja Panka meglepetten.
(...)
- Színváltós? (...)
- Igen. Így udvarol. Mintha csinosabban öltözne fel.
- Hát neked még gyakorolnod kell! - mondja Panka a kaméleonnak. - Mert így észre sem fognak venni!"

"- Ez egy szirticápa - ... - Nézd csak, mennyi foga van! ...a fogai több sorban helyezkednek el a szájában. Ha az egyik megsérül vagy kitörik, rögtön nő új a helyére. Jó lehet, mi?
- Hát, az attól függ - morfondírozik Panka, miközben kipipálja a fogsort is a térképen. - Neki is meg kell mosnia este az összes fogát?"

"- Hát, azért kár, hogy semmiben sem vagyunk különlegesek - sóhajt apa. - Nem vagyunk a legnagyobbak, a legnagyobbat ugrók, de még a leggyorsabban úszók vagy futók sem a világon.
Panka elgondolkodva ráncolja a homlokát. Aztán felderül a arca:
- Dehogynem! Ti vagytok azok, akiket a legjobban szeretek a világon!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images