Swift

Frank Schwieger: Odüsszeusz ​és bandája /Trójai történetek újratöltve/ - Értékelés



Frank Schwieger Odüsszeusz ​és bandája /Trójai történetek újratöltve/ c. ifjúsági kötete a Kolibri kiadó gondozásában látott napvilágot. 
Én magam 2018 óta vagyok Schwieger rajongója, mikor a Zeusz és bandája megjelent piciny hazánkban. A német író első kötetét aztán követte a Caesar és bandája, az Odin és bandája, majd a Merlin és bandája, ám itt vége szakadt a sornak, holott az író termékeny volt az utóbbi évek során. Már lemondtam arról, hogy ezek a zseniális, humorban gazdag ifjúsági kötetek megjelennek nálunk, s remegett az ujjam a külföldi kiadások megrendelésének gombjai fölött, mikor derült égből a villámcsapásként megjelent az Odüsszeusz, mely újra a görög mitológia lenyűgöző világába kalauzolja el olvasóját.

Mitológia újratöltve könyvsorozat legújabb kötete Odüsszeusz tíz éves bolyongását meséli el nekünk lendületes, fiatalos formában, érintve a trójai háború eseményeit is.

"Már tíz éve nem láttuk a hazánkat, Ithakát. Úgy számoltuk, 
kábé tíz napig leszünk úton. Hogy ebből aztán tíz napból 
tíz év lesz, senki nem sejtette."

A kötet 12 mitológiai alak szemén keresztül meséli el nekünk a trójai háború előzményeit, a háborút kiváltó eseményeket, s gyönyörűen halad célja felé - hogy bemutassa nekünk Ithaka királyát, a leleményes Odüsszeuszt, kinek köszönhetőek a görögök tíz év elteltével végre bevették Trója városát...


Tartalomjegyzék

  • Thetisz
  • Briszéisz
  • A tengeren
  • Kasszandra
  • Laokoón
  • A trójai faló
  • Odüsszeusz
  • A te Odüsszeiád
  • Aszkaniosz
  • A hopliták fegyverzete
  • Elpénór
  • Kirké
  • Eurülokhosz
  • Kalüpszó
  • Télemakhosz
  • Nyelvi nyomok
  • Eurükleia

A felnőtteknek talán nem, de az ifjúság nagy részének be kell mutatni címszereplőnket, akinek az "odüsszeia" kifejezést is köszönhetjük.

Odüsszeusz egy parányi sziget, Ithaka királya volt és természetesen kénytelen volt Agamemnón seregeivel Trója városa alá vonulni. A férfi - többek között - újdonsült kisfiát és feleségét, Pénelopeiát (vagy Pénelopét) hagyta hátra, hogy a háborúban harcoljon, ami - mint köztudott - tíz évig tartott. Odüsszeusz kalandjai azonban nem értek véget Trója városának falai alatt. A férfi megsértvén Poszeidónt, a tenger urát arra kárhoztatott, hogy tíz éven át bolyongjon a tengereken, s megfizessen nagyképűségéért, amiért többre tartotta magát az isteneknél is...

Odüsszeusz kalandjait és viszontagságait Homérosz Odüsszeia műve őrzi, melynek történéseit láthatjuk viszont a lapokon.

"- Helené nem tehet semmiről - jelentette ki anyám. - Ő 
is csak az istenek játékszere, mint mi mind."

A mesét Thetisz, Akhilleusz édesanyja kezdi, aki a trójai háború előtti eseményeket meséli el nekünk. Miként kárhoztatta őt egy jóslat egy halandó férfi asszonyának, miként gurította Erisz, a viszály istennője az aranyalmát az istenek közé, mely végül odavezetett, hogy Aphrodité Parisznak ígérte a föld legszebb asszonyát...

A történetet Briszéisz szövi tovább, aki Akhilleusz rabszolgája volt, majd megismerhetjük a trójai hercegnő, Kasszandra szomorú sorsát, aki visszautasította Apollónt, s ezért az isten szörnyű átkot szórt rá... 

Ha Laokoón történetét nem is ismeritek, a Laokoón szoborcsoportról - ha másról nem is - biztosan hallottatok már. Ebben a fejezetben már a trójai faló megszületésénél tartunk, ahol láthatjuk, amint a trójaiak a vesztükbe rohannak.

Trója pusztulását maga Odüsszeusz meséli el nekünk, ám az éjszaka véres eseményeit Aineiasz fiának szemén keresztül láthatjuk.

Elpénór már a tíz évig tartó bolyongás kezdeti eseményeit meséli, majd megjelenik maga Kirké, a nagy hatalmú varázslónő is, aki állatokká változtatja főhősünk embereit, ám magát Odüsszeuszt nem tudja kelepcébe csalni, hála Hermész segítségének...

Eurülokhosz elmeséli nekünk a Szküllával és Kharübdisz-szel való tragikus találkozást, majd Kalüpszó szigetén töltünk el hét évet, ahol Odüsszeusz az istennő fogja. 

Az utolsó két fejezetben végre hazaérkezünk Ithaka földjére, s a kalandok végét, miként számolt le Odüsszeusz, felesége tivornyázó kérőivel és foglalta vissza trónját már fia, Télemakhosz és dadája, Eurükleia meséli el.

Húsz évet felölelő kaland bújik meg ebben a hihetetlenül humoros, frappáns és fiatalos nyelvezetű kötetben, melynek célja a görög mitológia megismertetése a fiatalokkal vérfrissítő formában.

"...minek létezik egyáltalán olyan, hogy háború?!"


Az Odüsszeusz és bandája egy éppoly szórakoztató, információanyagban gazdag kötet, mint Schwieger korábbi művei. Az eredeti történeteket tiszteletben tartva, de modern szavakkal, gördülékeny stílusban mesél, s próbálja meg felkelteni a fiatalság figyelmét egy hihetetlenül gazdag mitológia iránt.

A kötet abszolút gyerekbarát, az író, meséiből kihagyja példának okáért a házasságtörő viszonyokat, a durvább, felnőtteknek szóló részeket, mely által bár nem lesz 100%-ban hű az eredeti alapanyaghoz, s ez picit más megvilágításba helyez néhány eseményt, teszi mindezt a legjobb szándékkal, hisz a kötet elsősorban gyerekeknek és fiataloknak készült. Schwieger célja továbbra is a szórakoztatás, a célközönség ismereteinek bővítése, s az eredeti mitológiára való figyelemfelhívás. Ha bárki ezek miatt a kötetek miatt vesz kézbe egy komolyabb, hűbb kötetet, mely a görög istenekkel és hősökkel foglalkozik, már elérte a célját és hozzájárult ahhoz, hogy ezek az örök mítoszok ne kerüljenek a feledés homályába...

Schwieger írásait ismét Ramona Wultschner illusztrálta a már megszokott formában, humorban gazdagon, egyediséggel. A teljes oldalas illusztrációk bemutatják az adott fejezet főhősét, míg a következő oldalpáron található kisebb képek további vicces jellemzőket ábrázolnak a karakterről, vagy eseményeket jelenít meg azok életéből. Továbbá - ahogy már megszokhattuk - minden karakter kap egy egyedi azonosítót, ami minden oldal tetején látható, amíg "ő mesél".

A 12 mitológiai személyen túl a kötet további extrákat is tartalmaz. Ilyen a görög hajók felépítése, a trójai faló bemutatása, a katonák öltözete, ám a legérdekesebb mind közül a nyelvi nyomok oldala, amin keresztül a célközönség láthatja, mennyi mindent adott a világnak Odüsszeusz bolyongása és a görög mitológia, melyekből mindennapi szavainkat származtathatjuk; valamint a kétoldalas "játék", melyet pénzérmével játszhatunk végig, s megalkothatjuk saját "odüsszeiánkat", vagyis megnézhetjük, hogy döntéseinknek milyen következményei vannak, s milyen útvonalon jutunk haza mi magunk Ithaka földjére...

Ezeken túl azonban még további extrát is kapunk. Minden kötet tartalmaz egy két oldalas térképet is, mely hűen ábrázolja az adott rész tartalmát - jelen esetben Odüsszeusz útját és a görög földek, királyságok, városállamok egymáshoz való elhelyezkedését. Mindezt természetesen őrülten humoros formában.

"Menelaoszék elég jó sztorikat meséltek a trójai háborúról, 
egész könyvet meg lehetne tölteni velük. (Mondjuk, úgy 
hallottam, valami Homérosz nevű fazon tényleg megtöltött velük 
egy könyvet, amely elvileg még a te idődben is kapható.)"

Az egyes fejezetek talán picit hosszabbak, mint az előző részekben megszokottak, ám ez abból a szempontból egyáltalán nem furcsa, hogy több mint húsz évnyi történetet ölel fel, ami igencsak gazdag mind a szereplők számában, mind a világi történésekben.

Ahogy haladunk előre, úgy látható a "modern világ szele", mely elérte ezt a sorozatot is. A 2010-es évek végén, mikor a sorozat indult - német földön, s itthon is -, nem rajzolódtak olyan élesen ki egyes témák. Jelen kötetben már hangsúlyosan megjelenik a feminizmus, a női sorsok; a férfiakat okoló leírások, s lekezelő formák, amik bár szerencsére nem mennek el a rossz irányba, s válnak töménytelen mennyiségűvé, az előző négy kötet ismeretének fényében kirívó és szembeötlő változás. Schwieger egyedi, sziporkázó stílusa egy picit megfűszerezi ezt, ami által nem lesz bicskanyitogató annak sem, akinek már a könyökén jönnek ki ezek az arcunkba tolt törekvések.

Végezetül pedig hadd ajánljam a kiemelt idézeteket, melyek elolvasásával betekintést nyerhettek a kötet tartalmába, az író zseniális humorába - és a remek magyar fordításba, ami Veress Kata munkája.

A görög mitológia szerelmeseinek a kötet kifejezetten ajánlott, ha pedig a gyerkőcöd érdeklődni kezdett a görög istenek és hősök világa iránt, de nem tudod, mit adj a kezébe, szívből ajánlom nem csupán a legfrissebb kötetet, de a teljes Mitológia újratöltve könyvsorozatot! Olvashatjátok együtt is, a szórakozás garantált! /Nem is beszélve a tetemes méretű műveltségről, amit az író észrevétlenül pakol a "mitológia-szűz" olvasóra.../


A könyvet köszönöm a Kolibri kiadónak!

Értékelés: 5/5 bolyongás

Idézetek

"Tuti nem hallottál még az odüssziánusokról, igaz?"

"Pénelopénak vannak a legkirályabb ötletei."

"...minek létezik egyáltalán olyan, hogy háború?!"

"...azt mondta a jóslat, hogy ha fiút szülök, a fiam hatalmasabb és erősebb lesz, mint az apja. És híresebb. Képzelheted, ezek után kinek kellettem..."

"- Érdekel is engem! Nem akarok egy istenhez hozzámenni. Az istenek sosincsenek otthon, és szeretőket tartanak a világ legkülönbözőbb pontjain..."

"- Hát jó. Te akartad. A jóstehetséget nem tudom visszavenni. Azt viszont el tudom intézni, hogy senki ne higgyen neked. Minden jóslatod igaz lesz, de az emberek azt gondolják majd, hogy őrült vagy, és egyetlen szavadat sem fogják elhinni. Ez lesz a büntetésed, amiért elutasítottál."

"Szóval, ha találkozol egy vadidegennel, aki ajándékot akar neked adni, vigyázz vele! Lehet, hogy valami isten vagy istennő. Velük pedig nem jó ujjat húzni. Nekem elhiheted."

"Az összes trójai maga alatt volt Hektór halála miatt... Trója legerősebb bástyája, a legbátrabb harcos, aki egyfolytában visszaverte a görögöket. És most a sötét alvilágban mászkált, és nem segíthetett többé."

"...az istenek úgy döntöttek, a városnak pusztulnia kell."

"- ...Hiszen ismeritek a rafkós Odüsszeuszt. Valami nem okés ezzel a lóval, az egyszer tuti."

"- Athéné? - kérdeztem vissza. - De hiszen ő a ti oldalatokon áll a háborúban, Odüsszeusz a nagy kedvence."

"Elég szemetek tudnak lenni ezek az istenek, nem? Főleg Athéné, a ravasz némber."

"De hogy mi történt, azt majd elmondja neked Odüsszeusz, aki ezt az egészet összehozta nekünk - innen is köszi!"

"Odüsszeusz
Pénelopé a világ leghűségesebb felesége. 20 évig várta, hogy hazajöjjek.
Amit ki nem állhatok
A bolyongásomat, amit el is neveztek rólam: az Odüsszeiámat."

"Tíz év! Tíz évig szívtunk ezzel a várossal."

"Aztán mintha villámot küldött volna rám az istenek faterja, belém hasított az ötlet:
- Ló - motyogtam magamban. - Faló."

"Az istenek nem lacafacáztak. Simán eltakarítják az útból az ártatlanokat is, ha olyan a kedvük. Szóval jobb velük nem ujjat húzni."

"De az istenek mély álommal ajándékozták meg őket aznap éjjel, álommal, amely aztán a vesztüket okozta."

"- Az istenek velünk vannak ma éjjel."

"- Helené nem tehet semmiről - jelentette ki anyám. - Ő is csak az istenek játékszere, mint mi mind."

"Elég klafa ötlet volt az a ló, nem? A mai napig büszke vagyok miatta a főnökre."

"Már tíz éve nem láttuk a hazánkat, Ithakát. Úgy számoltuk, kábé tíz napig leszünk úton. Hogy ebből aztán tíz napból tíz év lesz, senki nem sejtette."

"...ha őszinte akarok lenni, még egy kicsit bele is zúgtam, olyan okos és erős pasi. Pedig egyfolytában a feleségéről mesélt, Pénelopéról és a fiukról, Télemakhoszról, akik otthon várták."

"- ...Kharübdiszt láthatatlan halálnak is nevezik."

"Szinte visszasírtam a szirének szigetét. Ott legalább valami szépet hallottunk volna, miközben meghalunk."

"Eurülokhosz
Nagyon reméltem, hogy ez volt az utolsó tengeri kalandunk, és legalább mi, páran, épségben visszajutunk Ithakára. Sikerülhetett is volna, ha nem vagyok mindig olyan rohadt éhes..."

"- Az istenek küldték rád azt az alvást, ebben szinte biztos vagyok, Odüsszeusz - mondtam. Mindennek úgy kellett történnie, ahogy történt.
- Lehet. Az istenek amúgy is úgy játszanak velünk, ahogy csak akarnak."

"- Mit akar otthon csinálni? Már rég elfelejtette mindenki. Majdnem húsz év telt el, amióta elindult Trójába. A fia még csecsemő volt, amikor otthagyta, nem is ismeri az apját. Az apja, Laertész, úgy hallottam, elvonult valahova vidékre. Az anyja meghalt. A felesége meg tutira újraházasodott.
- Nem. Azóta is várja."

"- ...hagyjuk ezt, nem vitázni jöttem, hanem hogy közöljem, az istenek tanácsa úgy döntött, hogy Odüsszeusz hazamehet. Eleget szenvedett már, és bőven megfizetett a bűneiért."

"- Ha egy isten a Sztüxre esküszik, muszáj betartania, amit ígért, különben vége."

"...amikor Poszeidón berág, jobb minél távolabb lenni a tengertől, főleg ha csak egy kis tutaja van az embernek..."

"Tíz év telt el Trója bukása óta, és ez alatt a tíz év alatt egyetlen hír jutott el hozzánk Odüsszeuszról... Keringett róluk egy csomó pletyka, de biztosan nem tudott senki.
Gondolhatod, ennyi idő alatt mennyire kikészült az egész család. Antikleia nagyanyám néhány éve bele is halt a bizonytalanságba, és azóta árnyként mászkál Hádész sötét birodalmában. Nagyapám, Laertész a nagy depibe vidékre költözött, egy viskóba, és a gyümölcsfáit gondozgatta. Egyetlen rabszolga segített csak neki. A városba vagy hozzánk a palotába nem is nagyon járt. De anyám szenvedett leginkább. Húsz éven át végig hűséges volt, úgy, hogy apámtól még egy levelet sem kapott. Húsz évig várta, hogy visszatérjen, nem ment hozzá senki máshoz. Nem hinném, hogy van még a világon ilyen hűséges nő."

"Menelaoszék elég jó sztorikat meséltek a trójai háborúról, egész könyvet meg lehetne tölteni velük. (Mondjuk, úgy hallottam, valami Homérosz nevű fazon tényleg megtöltött velük egy könyvet, amely elvileg még a te idődben is kapható.)"

"Aztán apám megölelt, és olyan hangosan nevettünk és sírtunk, sírtunk és nevettünk, hogy a disznók ütemre rázni kezdték a kunkori farkukat az istállóban."

"Eurükleia
Amit ki nem állhatok
Ezeket a szutyokmatyikat, akik évek óta megszállják a házat, és mindent összepiszkolnak."

"Úgyhogy biztos volt: Odüsszeusz visszatért. Ja, hogy szeretnéd tudni, hogy aztán mi történt? Jó, jó, már mondom is."

"Elképesztő, hogy ezek az istenek mire képesek."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images