Swift

Berg Judit: Maszat, ​a tűzoltó - Értékelés



Berg Judit Maszat, ​a tűzoltó c. mesekönyve a legfrissebb része a könyvsorozatnak. A Maszat-könyvek így már összesen tizenhárom kötetet számlálnak, melyek közt biztos, hogy minden gyerkőc megtalálja a maga kedvencét. 
A tűzoltós téma égetően hiányzott már ebből a sorozatból, ám most végre itt van, s nagyszerűbb és informatívabb, mint eddig bármelyik kötet. Egy picit ugyan én magam is elfogult vagyok, ugyanis mindig is szerettem a tűzoltókat és a tűzoltós meséket, így természetesen ez az apró csoda is teljesen elvarázsolt.

Melyik fiúgyerek ne szeretné a tűzoltókat? (Igen, tudom, a lányok is szerethetik!) Legyen szó tűzoltókról, rendőrökről, mentősökről, vagy munkagépekről, a gyerekeknek van egy olyan korszaka, mikor rajong ezekért és minden is kevés, amit eléjük rakunk ezekben a témában. Most ezen könyvek táborát erősíti egy Berg Judit-Agócs Írisz-csoda, ami tűzoltó-bolondoknak kötelező!!!

"- Minden esetre találunk megoldást. Olyan 
nincs, hogy a tűzoltók ne oltsák el a tüzet!"

A kötetben - természetesen követve az eddigiek felépítését - két mesét olvashatunk. 

A tűzcsap c. első mesében apró hőseink felfedezik az utcán álló furcsa, piros oszlopot, aminek a kiléte rejtély számukra. Talán föld alatti manók házának kéménye lehet? Vagy netán egy morcos sárkány az, ami alatta rejtőzik? Maszat és kis barátai rácsodálkoznak a tűzcsapra - ami tüzet ont magábóóóól??? - és Hóchóc segítségével megismerkednek ezzel az életmentő és létfontosságú segédeszközzel.

Maszat, a tűzoltó részben főhősünk rendkívül izgatott, ugyanis gyereknap alkalmából meglátogathatja a tűzoltószertárt, ahol Kornél, a tűzoltó bemutatja Maszatnak a tűzoltóautót, a speciális védőruhát, a szerszámokat, melyekkel dolgoznak és még számtalan érdekességről rántja le a leplet...

"- De szeretnék én is tűzoltó 
lenni! - sóhajt Maszat."


Maszat, a tűzoltó egy bűbájos, információban gazdag és csodaszép mesekönyv, mely bemutatja a tűzoltók munkáját és életét, valamint tiszteleg is a hősök előtt!


Nem vitás, ki merem jelenteni, hogy megtaláltam a kedvenc kötetem a Maszat-sorozatból! Eddig egyetlen történet se szippantott be ennyire, mint jelen köteté, ám gyanítom ehhez köze van - mint fentebb említettem - a tűzoltók iránti rajongásomnak is... ^^

Maszat történetei mindig rövidek, de frappánsak, szórakoztatóak és megtanítanak valami nagyon fontosat, ezért is éppoly szerethető - és sikeres - ez a könyvsorozat gyermekek és felnőttek körében egyaránt. Népszerűsége töretlen, s már a Sári főszereplésével, kislányoknak készült "ikerpár-kötetek" is olvashatók, amik még jobban szélesítik ezt az univerzumot, közelebb hozva Maszatékat a kislányokhoz is.

A kötetek rajzolója Agócs Írisz minden kötetet megtölt szebbnél szebb illusztrációkkal, amik tele vannak bájjal és felettébb hangulatosak. Ezt a részt lapozgatva az első, ami megfogalmazódott bennem a képi világot tekintve az volt: "Ejha! Agócs írisz nagyon tud sárkányt rajzolni!". ^^ Eszméletlen fantasztikus sárkányok kerültek már ki a kezei közül és bizony, itt is megbújik egy a lapok között, keressétek meg ti is - én imádtam!
A szöveg és a képek remekül működnek együtt, Berg Judit ismét szerethető mesét írt, Agócs Írisz pedig hangulatos látványvilágot teremtett hozzá!

"A tűz is olyan, mint az ember. Szüksége van levegőre. Ha 
lefújjuk porral, nem kap levegőt és elalszik."

Ha szereted a tűzoltókat, a tűzoltókocsit; szívesen tanulnál a tűzcsapról; ha szeretnéd "látni" a tűzoltókat bevetés közben, megtudni hol dolgoznak és hogyan kell eloltani a tüzet, ne habozz, ez a te köteted! Vegyétek, vigyétek bátran Maszat legújabb kalandját, a Könyvhét abszolút kedvencét a Pagony kiadó standjánál!


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 tűzcsap
Kedvenc kötet

Idézetek

"- Szerintem ez egy kémény. A föld alatt lakó manók házának kéménye."

"- Tűzcsap? - ámul Maszat. - Ha kinyitjuk, tűz folyik belőle?"

"- Lehet, hogy a föld alatt egy hatalmas sárkány lakik - tűnődik Sári. - Amikor haragszik és tüzet fúj, a csapokon át folyik ki a tűz."

"Győztek a tűzoltók!"

"- De szeretnék én is tűzoltó lenni! - sóhajt Maszat."

"- Minden esetre találunk megoldást. Olyan nincs, hogy a tűzoltók ne oltsák el a tüzet!"

"A tűz is olyan, mint az ember. Szüksége van levegőre. Ha lefújjuk porral, nem kap levegőt és elalszik."

"- A csapatnak mindig szüksége van bátor új tagokra."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images