Swift

Tea Stilton: A ​Remény Lámpása (Varázslatok földje 9.) - Értékelés



Tea Stilton Varázslatok földje könyvsorozatának legújabb, kilencedik része, A ​Remény Lámpása 2023 tavaszán látott napvilágot. 
A Kolibri kiadó gondozásában megjelent kötet hozta a tőle elvárt minőséget, s a papírhiánynak, az egyre dráguló áraknak és a vele együtt kristálytisztán észrevehető minőségi romlásnak erre a kiadásra nem volt hatása, mert bár a tavalyelőtt már említett lapok vékonyodása megtörtént, mégis, minőségi, strapabíró kötetként került a boltok polcaira a varázserőt birtokló hercegnők legújabb kalandja.
A kötetekben megbúvó történetek mind ez idáig öt csillagos értékelést kaptak, ám A Remény Lámpása már egy fél csillagot vesztett. Fontos már most megjegyeznem, hogy a történet a szokásos színvonalon mozgott, s korántsem vesztett erejéből, ám egy fantasy történethez képest itt már egészen illúzióromboló volt a modern kifejezések használata, ami, az eredeti olasz szöveg ismeretének hiányában kérdéses, hogy maga Stilton, avagy a magyar fordító hibája...

"Az öt hercegnő még soha nem látott hátborzongatóbb 
helyet az Álom-mocsárnál."

Hősnőink gyönyörű napra ébrednek, mely indokolttá teszi, hogy az Akadémia növendékei a természetben töltsék a szabadidejüket. 
A kötet főhősnője ezúttal ismét a legfiatalabb hercegnő, Yara lesz, az örökké nyughatatlan vadóc, akit randevúra hívnak. A máskor sohasem kecsesen viselkedő, s korántsem hercegnőien öltözködő lányon kitör a pánik, kinek segítségére és megnyugtatására nővérei sietnek, mielőtt azonban a hercegnők átadhatnák magukat a felhőtlen, boldog nap kényelmének, a Varázslatok Földje fölött hirtelen elsötétedik az ég, s eltűnik a napfény...

Kétség sem fér hozzá, hogy Egor az, aki elrabolta a fényt a világból, s az öt hercegnőnek az útja az Álom-mocsárba vezet, hogy megszerezzék a Remény Lámpásába zárt napfényt.
Ám Egor árnyai már várnak rájuk...

"A Sötét úr az Óriás alatt
a ragyogó fényt láncra verte.
A Remény Lámpásában ragadt,
mely álmok közé van temetve.
Keresd hát, hol elkápráztat
ezer csalfa délibáb,
de ne feledd, hogy más a látszat,
s más az igaz valóság.
Ha elragad a zord varázslat,
szíved legyen égő fáklya,
s szerteomlik, mint meghasadt
kristályüveg szállt szilánkja."


A Remény Lámpása
egy új, szerteágazó, sokkalta sötétebb, veszélyesebb és torokszorítóbb kaland, mint eddig bármikor...
Egor varázsereje napról-napra egyre nő, s a hercegnőkre egyre nehezebb küldetések várnak, melyek során minden képességükre, bátorságukra és okosságukra szükség van ahhoz, hogy sikerüljön győzedelmeskedniük a sötétség erői felett.

Jelen kötet, a nagyrészt felölelő mentőakció és kaland mellett nagyobb hangsúlyt fektet a romantikára, s bár egyre közelebb jutunk Egorhoz, melynek köszönhetően valóban egyre sötétebb minden egyes történet atmoszférája, mégis hosszú út áll még előttünk a végéig. Ezzel a megjelenési ütemmel pedig úgy érzem, soha nem jutunk el a történet végére...
Ezt már tavaly is így gondoltam, de idén ért meg bennem ez az érzés olyannyira, hogy a most megjelenő 11. kötetre már nem adok ki pénzt, s csupán könyvtárból olvasom el. A tizenhét kötetet számláló eredeti sorozatnak még ebben az ütemben így is kell minimum két, de inkább három év, s bevallom őszintén, bármennyire is szeretem a hercegnők kalandjait, belefáradtam a várakozásba... 2019-ben olvastam az első kötetet, s most, 2024-ben is csupán a 11. kötetet lehet leemelni a boltok polcairól - nekem ennyi türelmem már nincs. Mivel azonban elkezdtem a sorozat köteteit egy bizonyos formában értékelni öt évvel ezelőtt, ezt mindvégig folytatni is fogom, csupán megvárom, míg a könyvtárunk beszerzi a frissen megjelent köteteket.

Mint ahogy fentebb említettem, a 9. köteten éreztem némi visszaesést a színvonalban, ám nem tudom, hogy ezek a magyar fordítás hibái-e, vagy az eredeti szöveg is ilyen szlengesebb, modernebb-e. Valahogy nem érzem a varázsvilágba valónak ezt a modernitást, márpedig a történetben egyre több modern eszköz és szó jelenik meg, ami nálam igencsak visszavette a tetszési indexet.

A kötet újraolvasását követően megért bennem, s meg tudtam fogni, érteni, mi az, ami nem nyerte el a tetszésem jelen történetben. A kaland kerettörténete túl modern lett a sok randiról szóló résszel, amik akár lehetnének "romantikus találkák" is, ám a megfogalmazás félresiklott, s éles ellentétben áll az igazi kaland és küldetés szövegével, ami a régi, megszokott fantasy elemek készlettárával dolgozik. Emellett a kerettörténet illusztrációi is felettébb vegyesek. A titkárnőre hajazó tanító, akinek ruházata teljesen 21. századi, a fiúk abszolút modern ruházata és cipője a lányok hercegnős-fantasys ruhatárával és lábbelijeivel olyan éles kontrasztot alkot, hogy lehetetlen nem észrevenni, s lehetetlen nem bosszankodni miatta... A kettő együtt nálam nem működik.

Yara hercegnő csetlés-botlása ellenben szívet melengető, s aranyos. Nem lehetett nem mosoly nélkül az arcomon olvasni, mennyire próbál kitörni a fiús viselkedésből és egy picit nőiesebb lenni a fiú kedvéért, aki tetszik neki. Manapság már "nem is tudom", mennyire lehet erről ilyen nyíltan beszélni, hisz a nők 90 százalékában már ellenérzést vált(hat) ki ebben a fene nagy feminizmusban ez a fajta viselkedés, de maradjunk meg a gyermeki fantasyvilágban, s a régi korok meséinek világában, melyben ez teljesen normális, s nem ördögtől való volt... Arról nem is beszélve, hogy Yara a történet végére levonja a szükséges konzekvenciákat, s megfogalmaz két nagyon fontos dolgot... Nevezetesen:

"- Nem akarok másnak tűnni, mint amilyen vagyok. Még egy 
randevún sem - jelentette ki. - Marl jól ismer, nem 
játszhatok vele. Önmagamat kell adnom!"


"De igazán boldoggá az tette, hogy úgy érezte: 
a fiú önmagáért szereti."

A mocsárbéli kalandok, a páncélos lovagok (árnyak) igazán grandiózusak lettek, s a történet egy nagy titokról is lerántja a leplet, nevezetesen Egor rejtekhelyéről (egy baljós formájú fa, melynek vaskos törzsét göcsörtös gyökerek fonják körbe szétválnak a varázslat hatására, s mely egy hatalmas barlangrendszert rejt maga alatt, ahol Egor az árnyakat teremti!!!), melynek köszönhetően a főellenség újra megjelenik a lapokon, s ez által a cselekmény is mondhatni "nagyot halad előre"...

Az Árnyak Atyja, Egor még mindig elég misztikus alak, akit továbbra sem láthatunk tisztán, ám az mindenképp jó jel, hogy végre egyre közelebb jutunk hozzá, s egyre többször jelenik meg fizikai valójában, s nem csupán a beszélgetés tárgyaként, ködbe burkolódzva. A rejtekhely felfedezése pedig magával hozza a nyilvánvalót, nevezetesen, hogy a következő kötetben a lányok bemerészkednek az ellenség búvóhelyére, ahol bizony átélik majd életük legfélelmetesebb és legrizikósabb kalandját...

Lapozzunk is tovább a következő kalandra, ami ennél is grandiózusabb lesz...


Értékelés: 4,5/5 lámpás

Idézetek

"- Feladom... Utat Yarának, a világ legpimaszabb hercegnőjének!"

"A lakosztályra hirtelen sötétség borult."

"A Varázslatok Földjét újabb veszély fenyegette!"

"Ránézésre csupán öt mosolygós ifjú hercegnőnek tűntek, ám ő jól tudta, szívük milyen kitartó és bátor."

"Az erdő mintha elalélt volna."

"A Védelmezők most már jól láthatták, hogy hová csöppentek. 
És titokban azt kívánták, bár ne így lenne."

"- Köszönjük, hogy visszahoztad nekünk a kis bajkeverőt."

"Mennyit kalandozott, játszott, gyakorolt a NAP fénye alatt, amely most rabságban sínylődött!"

"- Rohanjatok, a szélnél is sebesebben! - suttogta Kalea. Teljes szívéből hitte, hogy a FÉNY visszatér még a Varázslatok Földjére."

"Láttatok világra jönni egy Árnyat?"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images