Swift

Jess Butterworth: Mentsük ​meg a vörös pandát! (Kalandklub 1.) - Értékelés



Jess Butterworth Mentsük ​meg a vörös pandát! c. regénye tavaly év végén látott napvilágot a Pagony kiadó gondozásában. A kötet a Zseblámpás Könyvek kiadói sorozat tagja, melynek célközönsége a 7-10 éves, már olvasni tudó korosztály, akiknek sikerélmény lehet a még több illusztrációt tartalmazó, nagyobb betűkkel és sorközzel szedett történeteket önállóan elolvasni. 

Butterworth regénye Nepál vadregényes tájaira kalauzolja el az olvasót és fontos állat- és környezetvédelmi üzenetet közvetít.

#nepál
#vöröspanda
#kalandklub

"Jakháton lovagoltam, zúgó folyókon keltem át, 
és megmentettem egy vörös pandát."

Főhősünk, Tilly Corrigan nemrég költözött Angliába édesanyjával, és édesapjával. A lány picit félénk, bátortalan természet, de szeretne beilleszkedni az új iskolába és barátokat szerezni. 

A kislány kalandozni szeretne, ám eddig erre még nem volt alkalma. A hatalmas változást és nagy áttörést a Kalandklub hozza el nyolc éves főhősnőnk életébe, ugyanis a Nepálban működő, s a vörös pandák állományát és természetes élőhelyét megóvó természetjáró csoport Tilly iskoláját is kiválasztja egy tavaszi szüneti* nagy lehetőségre! 

Három iskola három diákja kerül abba a szerencsés helyzetbe, hogy a Kalandklubhoz csatlakozva, egy héten át segíthetik a természetvédők munkáját - mindezt Nepálban!

Tilly rendkívül fellelkesül a hír hallatán és meggyőzi édesanyját, hogy jelentkezhessen az útra. 

Természetesen hősnőnk álma valóra válik és két másik angliai diákkal - Anitával és Leoval - együtt Nepálba utazhat, ahol Julia, Pema, Rikesh, Steve, Pihe úr (kutyus) és az übercuki jakok gondjaira bízva vörös pandák után kutathat! Sajnos azonban az átvizsgálandó területen orvvadászok is felütik a fejüket...

*A fülszöveg hibás, nem a nyári, hanem a tavaszi szünetben utaznak.

"...nemcsak a messze élő állatokon kell segíteni... hanem azokon 
is, amik itt élnek a saját országunkban."


Mentsük meg a vörös pandát! igazi állatbolondoknak való történet! Adott egy, a kalandot kereső, ám eleinte visszahúzódó kislány, aki nyitott a külvilágra és hatalmas a szíve; s egy hatalmas lehetőség, amit az iskola biztosít a növendékei számára. Nepál, a Himalája hóval fedett csúcsai, kihalóban lévő macskamedvék, sátorozás a csillagok alatt, jakon való lovaglás - ez mind és még ennél is több a Kalandklub könyvsorozat első kötete, amiben egy olyan világ tárja fel kapuit előttünk, amiről nem mindennap olvashatunk...

A csodás, ámde veszélyekkel teli tájon játszódó történet tökéletes képet rajzol Nepálról és a természetvédők munkájáról; a kalandos, ám nehéz életkörülményekről, az orvvadászok borzalmas tevékenységéről, s miközben tanít, rengeteg fontos dologra hívja fel az olvasó figyelmét, úgymint vigyázzunk a természetre és az állatokra, s bár itthon talál nem veszélyeztetik az állatokat olyan mértékben az orvvadászok, mint a világ más tájain, bizony idehaza is találhatunk védett fajokat, akikről gondoskodhatunk...

A fülszöveg egy kalandosabb, veszélyesebb cselekményt ígért, mint amit végül a kötet magában rejtett, ugyanis az orvvadászok "csupán", mintegy fenyegető jelenlétként, állandó veszélyként jelennek meg a lapokon, s bár Rikesh elűzi őket az egyik éjjel folyamán, az olvasó ezeknek a jeleneteknek nem lesz a részese. Valószínűleg az írónő nem akarta a nyolc éves főhősnőjét ilyen komoly veszélybe sodorni, s az állandó, feszültséggel teli légkör is remek atmoszférát biztosít ahhoz, hogy a célközönség komolyan vegye az olvasottakat és elgondolkozzon ezekről a kérdésekről. Tilly egyébiránt nem egyszer kerül életveszélybe, példának okáért mikor észvesztő tempóban robog a szakadék felé a havas hegyoldalon, így a kötet nincs híján a torokszorító pillanatoknak. 

A regény elbeszélője Tilly, aki naplóbejegyzések formájában meséli el nekünk élete első nagy kalandját. A naplóbejegyzéseket követik a tényleges események, s mi beleláthatunk belevaló főhősnőnk gondolataiba és érzéseibe. A bejegyzéseket és felvonásokat - fejezetek nincsenek - apró körben elhelyezett vörös panda logók választják el egymástól, ami nekem különösen tetszett. A szöveget a naplóbejegyzéses formák, téglalapok, kiemelések és különböző betűtípusok mellett Kirsti Beautyman illusztrációi díszítik, akinek sikerült igazán hangulatossá tenni a kötetet. 

Mivel a szöveg nagyobb betűkkel és sorközzel szedett, rendkívül gyorsan olvasható, ám maguk az események sem nagyon hagyják, hogy félretedd a könyvet, úgy vonz magával a kaland és a kíváncsiság, mi történik a következő napon a Himalája hegyoldalain.

Az írónő remek leírást ad Nepálról, a fentebb említett orvvadászokról és természetesen magukról a vörös pandákról, akiknek több példányával is találkozhatunk a regényben. Ezen kívül rendkívül éles képet fest erről a titokzatos világról, és még arra is gondolt, hogy gondosan bemutassa a jakokat, a növény- és állatvilágot, valamint a nepáli fogásokat is, úgymint a currys ételeket, a lencsedhalt és a momo "gombócot"...

"Nem fogok ölbe tett kézzel várni a kalandokra... 
Csinálok magamnak sajátot!"


Mentsük meg a vörös pandát! izgalmas kalandregény és remek útikönyv is egyben, mely csodálatos világunk varázslatos tájaira és élőlényeire hívja fel a figyelmet. Állatbolondok gyerkőcöknek, valamint az érdekes és izgalmas tájak iránt érdeklődőknek kiváló választás, maga a tökéletes olvasmány!

A Kalandklub első kötete teljes, lezárt egész, azonban a sorozatnak külföldön már négy része is megjelent, így kíváncsian várom, hogy itthon is olvashatjuk-e majd tovább Tilly következő kalandjait.


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 4/5 macskamedve

Idézetek

"Nem fogok ölbe tett kézzel várni a kalandokra... Csinálok magamnak sajátot!"

"- Ma már tízezernél is kevesebb vörös panda él, és a számuk egyre csökken!"

"EL SEM HISZEM, hogy tényleg Nepálban vagyok!"

Kalandklub - házirend

Senkit ne hagyj hátra! A kalandorok összetartanak!
Menj, ahol még soha nem jártál, tedd, amit még soha nem tettél!
Készülj fel a váratlanra, soha ne lankadjon a figyelmed!
Vigyázz az emberekre, az állatokra, és a környezetre!

"- ...A vörös pandák, vagy más néven macskamedvék, külön családba tartoznak. Teljesen egyediek."

"Ekkor jöttem rá, hogy az otthoni vacsoraidőben itt éjfél lesz! Mi van, ha éhes leszek az éjszaka közepén? Még szerencse, hogy vészhelyzet esetére nálam van a nasitasim!"

"- Két sapka van rajtad? 
- Utálok fázni..."

"Azt hiszem, a kaland néha veszélyes is lehet."

"- Kíváncsi lennék, miről álmodik - (...)
- Valószínűleg bambuszról..."

"A felfedezősdi nem könnyű!"

Éljen a Kalandklub soká!
Barátok várnak rád, hurrá!
Te is csatlakozz hozzánk!
Felfedezés és jakagolás!
Ez a legjobb klub, nem vitás!
Csupa felfedezés és kalandozás!

"Egész úton az járt a fejemben, hogy Iniya ott van kint valahol, miközben emberek vadásznak rá, akik bántani akarják."

"Jakháton lovagoltam, zúgó folyókon keltem át, és megmentettem egy vörös pandát."

"...nemcsak a messze élő állatokon kell segíteni... hanem azokon is, amik itt élnek a saját országunkban."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images