Swift

Vadadi Adrienn: Matricás ​Laci és a nagy zenebona (Matricás Laci 3.) - Értékelés



Vadadi Adrienn Matricás Laci könyvsorozata régóta a szívem csücske, ám sajnos eddig nem volt lehetőségem minden kötetet elolvasni. A Pagony kiadónak köszönhetően azonban most behabzsolhattam a matricás rabló további kalandjait is! Matricás ​Laci és a nagy zenebona Most én olvasok! kiadói sorozat 3. szintű olvasmányait gyarapítja. 

Engedjétek meg, hogy bevezetésképp meséljek pár szót a kiadói sorozatról és a Matricás Laci-könyvekről.

A Most én olvasok! a Pagony egyik kiemelkedő kiadói sorozata, mely elsősorban a fiatal, az olvasást éppen elsajátító és gyakorló alsó tagozatosoknak készült. Az olvasástanítást és olvasás gyakorlását segítő könyvek 0-4. szint közötti olvasmányokat kínálnak a kicsiknek, egészen a nagybetűs, kevés szöveget tartalmazó kötetektől a már komolyabb, összetettebb és bonyolultabb történetekig. 

A Nagybetűs (0.) szintben a kezdő olvasók szótagolt, nagybetűvel szedett szöveget olvashatnak, ahol még az illusztrációk dominálnak, s ahogy haladnak előre és lesznek egyre ügyesebbek, úgy nehezednek a szintek is, míg végül az illusztráció helyét is átveszi a szöveg, s csupán néhány kép marad a kötetben, megfűszerezni a történetet.
A Most én olvasok!-kötetek azonban tökéletesen alkalmasak arra is, hogy a szülő esti meseként olvasson fel belőle a kisebb, ovis korosztálynak, akiktől vétek volna megvonni ezeket a csodás történeteket.

A kiadói sorozatba írók összesen öt történetet írnak öt nehézségi szinten, mely történetek egy világban játszódnak. 

Vadadi Adrienn első Matricás Laci-kötete 2018-ban látott napvilágot, melyet aztán követett még öt rész. A sorozat különlegessége, hogy az öt szinten túl egy további extra kötet is napvilágot látott, így Matricás Laci kalandjait összesen hat kötetben olvashatjuk. A hatodik rész a Most angolul olvasok! I CAN READ! kiadói sorozat tagja, mely a mesét magyarul és angol nyelven is tartalmazza. Ezzel a kiadó a kezdő angol tanulóknak segít a nyelv elsajátításában.

A Matricás Laci-kötetek listája:
  • 0. (Nagybetűs) szint - Matricás Laci és a csokitorta
  • 1. szint - Matricás Laci, a híres rabló
  • 2. szint - Matricás Laci és a múzeumi rablás
  • 3. szint - Matricás Laci és a nagy zenebona
  • 4. szint - Matricás Laci kerítést lop
  • 5. extra - Matricás Laci Londonban / Stickers Laci in London

Most én olvasok! 3. szint
oldalanként 8-10 sor
bővített és összetett mondatok
nehezebb, hosszabb szavak
bonyolultabb történetszövés
5-8 éveseknek

"- Én egy igazi, belevaló rabló vagyok!"

Főhősünk, Matricás Laci rabló, aki nem fél semmitől, kivéve egy cserfes kislánytól, Sárikától, a zsiráftól, a bárányhimlőtől és a védőoltásoktól... Különleges ismertetőjegye, hogy matricát hagy a bűntett helyszínén, s a menekülési útvonalán egészen hazáig... ^^

Egy szép napon - csakúgy, mint mindig - Matricás Laci rabolni indul. Nem számít mit, a lényeg, hogy a nap végén ne legyen üres a zsákja. Az élet pedig úgy hozza, hogy ezen a napon valami igazán különleges ragadja meg kétbalkezes rablónk figyelmét. Ez a valami egy különleges muzsika, egy gyönyörű dallam, mely egy piros ház ablakán szűrődik ki. 

Matricás Laci elhatározza, hogy ellopja a dallamot, mellyel a szél meg is tölti a zsákját, ám otthon a zsák üresen tátong - a muzsika kiszökött belőle!
Főhősünk nem tétlenkedik, azonnal visszamegy a házhoz, ahol legnagyobb rémületére Sárikát fedezi fel. A dallam azonban újra és újra elszökik előle, míg végül főhősünk úgy dönt, ellopja az egész gyereket, muzsikástul, kottástul, hangszerestül együtt. Mivel azonban a rablót kiveri a víz a kislánytól, végső elkeseredésében csak a hangszert lopja el, ám Sárika felfedezi a turpisságot és az egész városon keresztül üldözni kezdi a "rabló bácsit"...

Matricás Laci, szerencsétlenségének köszönhetően pedig a rendőrségen találja magát... Mi lesz most vele? 

"Matricás Laci elindult a dallam nyomában."


Matricás Laci és a nagy zenebona a kedvenc kötetem lett a sorozatból! A történet végtelenül humoros, rengeteg helyzetkomikumot tartalmaz, s képtelenség nem szeretni ezt a belevaló, ám kissé szerencsétlen és tökkelütött rablót!

A Matricás Laci-könyvek kalandban és humorban, őrült, kreatív ötletekben gazdagok, a szó legjobb értelmében véve. Vadadi Adrienn remek, fantáziadús kalandokat vetett papírra, s a 3. szintű olvasmány még inkább kiemelkedik a többi közül.

Maga az alapötlet, a muzsika elrablása megalapozza a humort, de ugyanakkor szívet melengetővé is teszi a történetet. Kelekótya rablónk nem egyszer megmutatta már, mekkora szíve is van, annak ellenére, hogy nem éppen egy becsületes munkát választott magának.

A kötet központi eleme, az elrabolandó dolog szó szerint átszövi a történetet, s a muzsika varázsa, az édes dallam, azzal, hogy ennyire "elrabolhatóvá" válik megmutatja, milyen fontos szerepet játszik az ember életében a muzsika, ami átjárja testünket-lelkünket, elbódít, s mély érzéseket csikar ki belőlünk.

Ahogy a többi kötetben, úgy itt is interakcióba lép Matricás Laci és Sárika, akik folytatják macska-egér játékukat. A belevaló, cserfes, ámde naiv kislány most sem hagyja magát lerázni, ám ez a kaland egy egészen váratlan végkifejletbe fut ki, ami megmelengeti az ember szívét (azon kívül, hogy hatalmas kacagásra is fakaszt). Szerepet játszik ebben a rendőr is, aki szintén lényeges szerephez jut ebben a kötetben.

Bár sokat gondolkodtam rajta, szenteljek-e néhány sort a következő bekezdésben foglaltaknak, úgy döntöttem, nem mehetek el szó nélkül e létfontosságú téma mellett.
Matricás Laci karaktere és történetei elég erősen megosztott a molyos olvasóközönség körében. Sokan ritka ellenszenvvel viseltetnek a karakter iránt, s mikor először olvastam ezeket az értékeléseket és kommenteket, amellett, hogy szíven ütött azok negativitása, úgy álltam értetlenül is a dolog előtt, s bevallom, ki is nevettem ezeket a fanyalgókat... 
Mára a világ "túlérzékeny" lett... A kortárs mesékben úgy tűnik, nem lehetnek rablók és haramiák, avagy a kalózok nem ihatnak rumot... Mert hát szerencsétlen gyerek mit tanul ebből? Figyelem! Szarkazmus következik! Természetesen maga is rabolni indul és lerészegedik... 
Nonszensz, ugye??? Őszintén, mindamellett, hogy körberöhögöm ezeket a véleményezőket és efféle idióta teóriákat, mélységesen el is szomorodom, hogy manapság már nem lehet szabadon mesélni a gyerekeknek... Mert ugye mi magunk is elmentünk felvágni az erdőbe a farkas hasát, vagy levágtunk egy picikét a sarkunkból, hogy az beleférjen egy szép topánkába...

Matricás Laci karakterét és történeteit átitatja a báj. Főhősünk egy igazán szerethető karakter, akinek semmi sem úgy alakul, ahogy azt elsőre eltervezi, ez által komikusabbnál komikusabb szituációkba kerül. Vadadi Adri meséi okosan, humorral átszőve tanítanak, minden történetnek megvan a maga tanulsága, ezért nem ártana egy picit nyitottabb szemmel és lélekkel olvasni, befogadni a példaértékű gondolatokat és meglátni a történetek igaz mélységét.  

"- De tudok cifrábbat is! A szinkópa üssön bele!"

Matricás Laci történeteit a nagyszerű Mayer Tamás illusztrálja mesteri módon, aki ebben a kötetben is brillírozott! Az izgalmas, torokszorító pillanatokat is magában rejtegető történetet tökéletesen kiegészíti a csodálatos színvilágú, élénk képi világ, mely filmszerűen pergeti le a szemünk előtt a cselekményt.

Végezetül nincs más hátra, mint hogy teljes szívemből ajánljam a Matricás Laci-köteteket kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt! :3


A további Matricás Laci-tartalmat ide kattintva éritek el!
A Most én olvasok! további köteteiből itt szemezgethettek!


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 hangjegy

Idézetek

"Nem sietett sehová, hiszen ma is, mint mindennap, csak egy dolga volt: hogy a nap végére a zsákjába dugjon valamit."

"- Milyen jó lenne átaludni három teljes évszakot! - ábrándozott. - Csak lustálkodni éjjel-nappal! Esetleg karácsonykor egy kis szaloncukrot majszolgatni..."

"Matricás Laci elindult a dallam nyomában."

"...egyszer csak felébredt benne a rablóvér.
- Én ezt a dalt ellopom! Elvégre híres rabló lennék!"

"- ...a legkisebb rabló is tudja, hogy lopni gyorsan kell, sebesen, gyakorlott kezekkel!"

"- De tudok cifrábbat is! A szinkópa üssön bele!"

"Matricás Laci ugyanis nem félt ám senkitől! Csak éppen ettől a kócos-copfos, minden lében kanál gyerektől. Na jó - de ez titok! -, még a zsiráftól, a védőoltástól meg a bárányhimlőtől is!"

"- Most már nem hibázhatok többet! Odamegyek, és beteszem a zsákba muzsikástul az egész gyereket..."

"- Én egy igazi, belevaló rabló vagyok!"

"Csakhogy a rendőr jól ismerte már Matricás Lacit! Ő az a rabló, gazember, pernahajder, aki a múltkor ellopott egy zsák krumplit, és a Nemzeti Múzeumból egy szöget is!"

"- Ez aztán jó kis rablás volt - dörzsölte meg a tenyerét két szám között Laci. - Lett egy saját zenekarom! Olyan híresek leszünk, hogy talán még könyvet is írnak rólunk!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 megjegyzés

Flickr Images