Swift

Karine-Marie Amiot: Mesélj ​nekem, nagypapa! - Értékelés



Karine-Marie Amiot Mesélj ​nekem, nagypapa! c. mesegyűjteménye tavaly, ősz végén látott napvilágot. A kötet a Mesélj nekem, nagymama! párja. 

A gyönyörű illusztrációkkal tarkított könyv 9 rövid, ámde annál tartalmasabb és ötletesebb mesét rejt magában, melyek között akad egy-két valódi gyöngyszem is, ami megérdemli, hogy hírét vigye a szél és soká meséljék nagypapák, nagymamák, apukák, anyukák és a következő felnövő generáció tagjai is... 

"Nagypapa szárnyain minden 
annyira másnak tűnt..."

A mesegyűjtemény "állatmeséket" tartalmaz, azaz az olvasó állatszereplőkkel találkozhat a lapokon, akiket olykor-olykor az alkotó emberi tulajdonságokkal ruházott fel...

A gyűjtemény különlegessége, hogy az első mese karácsony éjjelén játszódik, amit Vízkereszt ünnepe követ, s míg előbbi igazi karácsonyi csodáról regél, addig a második egy szép szokást mutat be pici olvasóközönségének. De olvashatunk itt egy kerékpározó apukáról és kisfiáról, akik segítenek a bajba jutott barátaikon és városlakókon; egy kisbagolyról, aki fél az éjszakától; egy versenyről a kecskék között, ahol a fiatal kecskelány véletlenül letépi apja szépséges szakállát, majd az erdőbe menekül; egy bátor bárányról, aki megszelídít egy farkast és egy ág útjáról, aki az erdő lakóinak hasznára lesz és ez életcélt ad számára...

Tartalomjegyzék

  • A szerencsecsillag
  • Csibesuli
  • Brúnó és a bicikli
  • A kiskacsák kertje
  • Obu éjszakai kalandjai
  • A kecskeszakáll
  • A legbátrabbak is félnek néha
  • A szomorúság ellenszere
  • Valóra vált álom

Személyes kedvencem az Obu éjszakai kalandja lett, melyben a bölcs bagoly nagypapa éjszakai kirándulásra viszi félős unokáját és megmutatja neki a varázslatos éjjeli természetet, ahol minden él, lüktet és pulzál. A nagypapa szerepe itt mutatkozik meg igazán, itt lép színre tulajdonképpen a nagyszülő, akit a szerző a kötet címében is kiemel, ezért a címhez ez a mese passzol a leginkább.

Második kedvencem a Valóra vált álom, melyben egy szép faág útját követhetjük nyomon az erdőben, aki végül rátalál élete céljára - tutaj lesz a béka számára, aki leevezhet a folyón. 

Harmadik dobogós helyezettként több mesét is ki tudnék emelni. A szerencsecsillag valódi karácsonyi mese, tele szeretettel, varázslattal és egy kis csodával.Csibesuli a tyúktanárnő és kiscsibéi, valamint az átfagyott róka barátságnak történetét meséli el, ami szívet melengető és megmutatja, hogy nem kell félni az "ellenségtől", mert az nem mindig akar rosszat nekünk... A kiskacsák kertje egy gyönyörű anya-gyermek mese, amiben az anyai szeretet érzése domborodik ki. A kecskeszakáll rendkívül szórakoztató az alapötletével, miszerint a kecskepapa szakállát saját lánya tépi ki véletlenül, majd elhagyja és az erdei állatok különfélére használják az elhullatott szőrzetet. A szomorúság ellenszere pedig egy szép barátság megszerzésének története is amellett, hogy a bárány oly bátor és tiszta szívű, hogy még egy farkast is képes megszelídíteni az énekével.

"A mesék születésének történetet 
nem mindig ismerjük."


Mesélj nekem, nagypapa! egy szívet melengető meséket tartalmazó "állati gyűjtemény", ami valóban méltó és alkalmas arra, hogy az olvasója hírét keltse és sokáig mesélje a következő és eljövendő generáció tagjainak. 

"Nos, neked hogy tetszett nagyapa meséje? Hát a 
többi? Most rajtad a sor, hogy továbbmeséld őket."

A varázslatos (de nem mágiával átszőtt) mesék pillanatok alatt elbájolnak, ám a remek szövegek mellett a gyönyörű, Julie Mellan által készített illusztrációk is rabul ejtenek. A festői képek megelevenítik a meséket, életre keltik a szereplőket, s öröm lapozgatni ezt a csodás kivitelben napvilágot látott kötetet, ami nem mellesleg sokkalta jobban sikerült, mint nagymamás párja.

A mesék szerelmeseinek a kötet kifejezetten ajánlott!


Értékelés: 4,5/5 gallyacska

Idézetek

"- Várj meg itt! - suttogta neki. - Este, amikor majd lefekszem, csak nekem fogsz ragyogni, én pedig nem fogok félni többé a sötétségtől!"

"Ti szerettek iskolába járni, kedveseim? Ismeritek tán Odettet, a kiscsibék tanítóját, kinek iskolája egy gyönyörű szélmalom árnyékában található?"

"- Mindenki követ el hibákat, főleg még kiskacsa korában. Az anyukák azonban tudják, hogy kicsinyeik milyen csodás dolgokra képesek."

"Bagoly nagyapó éppen akkor szállt le mellé a fészekbe. Gyönyörű tollai, az orrán pihenő kis kerek szemüveg és a jobb szárnya alatt tartott lámpás igazán elegáns külsőt kölcsönöztek neki."

"Nagypapa szárnyain minden annyira másnak tűnt..."

"- Aludj csak, drágám - suttogta. - Majd én vigyázok rád."

"A mesék születésének történetet nem mindig ismerjük. Ezt a mesét egy nagyon-nagyon idős nagypapa mesélte el nekem. Rövid, egyszerű kis történet, amit mintha csak az őszi szél libbentett volna éppen hozzám könnyedén, akár egy tollpihét."

"Nos, neked hogy tetszett nagyapa meséje? Hát a többi? Most rajtad a sor, hogy továbbmeséld őket."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images