Swift

Cirmos ​és a rejtélyes tojások - Értékelés



A Cirmos ​és a rejtélyes tojások az idei húsvéti könyvek egyik legaranyosabb darabja. A kötet a Móra kiadónál látott napvilágot, s a tavalyi A ​hétalvó húsvéti kisnyuszi mintegy "párjának" tekinthető, formátumát és húsvéthoz kapcsolódó mivoltát tekintve legalábbis mindenképp. 

"- Ma reggel sok-sok fényes bimbó került a bokrunkba, Cirmos - magyarázzák 
a hernyók. - Senki sem tudja, hogy kerültek ide."

Főszereplőnk Cirmos épp az igazat álmát alussza, mikor felvirrad húsvét reggele, majd ébredés után az ablakon kinézve furcsa mozgást, motoszkálást vesz észre a kertben. 
A kiscica úgy dönt, utána jár a különös jelenségnek, s a kertbe kiérve egy hatalmas nyuszi távolodó alakját pillantja meg. 

Útja során Cirmos különös, fényes köveket és ragyogó bimbókat lát, melyek különös felbukkanására a cica útjába kerülő állatok sem tudják a választ...

Vajon mi történik ma reggel? Ki tudja a választ?

"Ekkor megzörren a bokor, és egy hatalmas nyúl ugrik ki a levelek 
közül, át a kerítésen, majd el is tűnik a szomszéd kertben. Ki lehetett az?"


Cirmos és a rejtélyes tojások egy kíváncsi, érdeklődő kiscica kalandját meséli el húsvét reggelén. A kötet mondhatni maga a természet, melyben a lágy tavaszi szellő cirógatja a szereplők arcát, s friss virágillat árasztja el a világot. 

Útja során Cirmos több állattal is találkozik, kiknek lakhelyével és életmódjával is megismerkedhetünk a nyomozás izgalma mellett. Természetesen maga a rejtély megoldása nem túl embert próbáló feladat, hisz már a címből és a húsvét tényéből - na meg a kerítésen átugró nyuszipopóból - sejthető, hogy a különös, csillogó dolgok bizony húsvéti tojások, de a kisebbek számára pont elegendő nyomoznivalót ad, különösen, ha figyelmesen böngészi a teljes illusztrált oldalakat, melyek az eldugott húsvéti tojásokat rejtegetik...

Kövessétek a ragyogást, kutassatok az eldugott tojások után és közben fedezzétek fel a természet gyermekeinek élőhelyét! Tartsatok egy izgalmas kalandra Cirmossal, kukkantsátok meg a nyakkendős csigabácsit, a szemüveges békát, a kalapos hernyót és fedezzétek fel az elrejtett részleteket!

"- Imádom a húsvétot! Most hazamegyek a saját családomhoz. Répatortára 
vágyom. Szervusztok, és mindenkinek kellemes húsvétot! Viszlát jövőre!"

Gyönyörű illusztráció és felnőtt szemmel szemlélve humoros ábrázolásmód jellemzi ezt a kemény lapos, masszív lapozót, ami egyaránt tökéletes választás húsvétra; egy kis nyomkeresési játékra hétvégén; valamint állatbolond gyerkőcök számára is!


A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 5/5 kiscica

Idézetek

"Cirmos a hátára gördül, felemeli a tappancsait, karmai vadul szántják a levegőt. Azt álmodja, hogy egy tigris."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images