Swift

Mechler Anna: Minka ​és a varázskristályok (A virágtündérek titkai 6.) - Értékelés



Mechler Anna A virágtündérek titkai c. könyvsorozatának immár hatodik kötete látott napvilágot idén tavasszal! A Minka ​és a varázskristályok az MGYT Gyógynövény Szakosztálya által, a 2024-es év gyógynövényé választott borsmentáról és az őt védelmező tündérről, Minkáról szól. 

Bizton állíthatom, hogy a virágtündérek következő, újabb és újabb kalandjait rendkívül nagy rajongótábor várja évről évre. Nem véletlenül, hisz Herba anyó tündérkéi hosszú évek óta velünk élnek, s mindamellett, hogy izgatottan várjuk a következő gyógynövény és tündérének bemutatását, a már jól ismert, szívünknek oly kedves tündéreket is viszont láthatjuk a lapokon. 

Bízom benne, hogy a virágtündérek hosszú ideig velünk maradnak még, ugyanis e csodás világ rengeteg titkot rejteget még előttünk... 

"- Vajon kibújik egyáltalán a napsugár? Vagy a virágvarázslat 
ezúttal félhomályban zajlik majd?"

A virágvarázslat napja szeles, esős és búskomor idővel virrad fel, ami rányomja a hangulatot tündérkéink lelki állapotára és hangulatára. Vajon megtörténhet, hogy a virágvarázslat idején nem mosolyog le a nap a tündérpalota lakóira?

Nos, félelemre semmi okunk, hisz itt van nekünk a bölcs Herba anyó, aki maga is számtalan titkot rejteget, csakúgy mint természetanyánk...

Ebben az évben a virágvarázslat a borsos mentát, avagy borsmentát választja ki, melynek tündére Minka lesz. Minka, a félénk és visszahúzódó lányka, aki idegesen, gyomrát összeszorító félelmetes görcsök közepette éli túl kiválasztását és betanítását...

Mivel az eső megállíthatatlanul zuhog, Minka a könyvtárban kezdi meg gyógynövénye tanulmányozását, ahol Menthé, Hádész és Perszephoné története rabul ejti. Bár a lány sok mindent megtud gondozottjáról, a tanultakat élőben is megtapasztalnia csupán másnap lesz lehetősége, mikor végre növénye keresésére indul a mezőn. 

De jaj, mi történik ha egy tündér nem szeret szabadon szárnyalni? Ha gyomrát minduntalan összerántja a rettegés és hányinger kínozza? Mit szólnának ahhoz társnői, ha kiderülne, milyen gyengeségeket rejteget, melyek azzal fenyegetik, hogy nem tudja majd elvégezni maradéktalanul a munkáját? Ám a virágtündérek nem arról híresek, hogy magukra hagynák bajbajutott társaikat...

Tarts Minkával te is, fedezd fel a borsmenta gyógyító hatásait, s légy részese egy élet megváltozásának!

"- Mindent én sem tudok megmagyarázni - mondta hamiskásan 
az anyó. - Tudod, sok-sok titok vesz körül minket..."


Minka és a varázskristályok egy gyönyörű történet, melyben megjelenik a gyengeség, s az életünket megkeserítő félelmek, melyeket azonban az igaz barátság képes lehet legyőzni!

Mechler Anna újabb zseniális, szerethető és bájos főhősnőt alkotott, kinek sorsáért izgulhatunk a történet olvasása közben! Minka tökéletes, esendő főhősnő, akitől a történet elején nem áll távol a magány, s az egyedüllét fájó búskomorsága. Életében jelen van a gyengeség, ami hátráltatja őt, s egy olyan betegség, ami sokunkra jellemző, így rendkívül könnyű azonosulni vele. A lány tökéletes választás volt a borsmenta őrzőjének szerepére, hisz mondhatni, a növény csak arra várt, hogy segíthessen neki abban, hogy végre szabadabb, merészebb életet élhessen! 

Ahogy a korábbi kötetekben, úgy itt is rengeteget tanulhatunk az idei év gyógynövényéről. Külsejéről, jellegzetességeiről és gyógyító képességeiről egyaránt rengeteg információt rejtenek a lapok, amiket aztán a mindennapok során mi magunk is hasznosíthatunk.

Kreatív és ötletes megoldás volt a virágvarázslat napján tomboló vihar, mely a könyvtárba "száműzi" hősnőnket, akivel együtt így mi, olvasók is bekuckózhatunk a tündérpalota falai közé, s elmerülhetünk a görög mitológia és a gyógynövénykönyvek gyönyörű világában!

A gyönyörű képi világért hatalmas köszönet illeti Láng Annát, aki ismét igazi varázslatot alkotott! Külön köszönet illeti őt magát és az írónőt is, hogy Minka mellett minden korábbi virágtündér is feltűnik a lapokon, mind a történetben, mind illusztráció formájában (kivéve Cili), s ismét nagyobb szerep jut a kedves, bölcs Herba anyónak is, akinek köszönhetően még a virágvarázslat is napfénybe borul...
Örültem, hogy viszontláthatom a kedvenc tündéremet, Nadint is, akinek remélem, egy később kötetben jut még majd esetleg egy olyan nagyobb szerep, mint ebben a kötetben Lellének.
Ahogy haladunk előre a történetben és telnek az évek, úgy láthatjuk emberszereplőnk, Zselyke növekedését is, kinek kisöccsét is megismerhetjük ebben a kötetben!

Jelen történettel számomra megszületett a második kedvenc kötetem a sorozatból, ahogy Minka karakterével megszületett a második kedvenc hősnőm, aki el is foglalta a következő helyet a dobogón. Hősnőnk több jellemvonásában magamra ismertem, s együtt tudtam vele érezni az idegesség, a görcsök és a hányinger miatt, s biztos vagyok benne, hogy a menta többféle felhasználási módját én magam is ki fogom próbálni a tünetek enyhítésére és megszüntetésére a tea fogyasztásán túl.

Jelen kötet rengeteg teljes oldalas, gyönyörű illusztrációt tartalmaz, melyek közül az abszolút kedvencem a kristályokat tartó Minka, őt követően pedig a Menthe történetét ábrázoló "könyvlap" lett, azonban rendkívül sajnálom, hogy az új tündér születésénél most nem kaptunk egy teljes oldalas illusztrációt Minkáról, s elsőként csupán kicsiben "jelenik meg".

Mióta a kötet hozzám került, már kétszer olvastam, s biztos vagyok benne, hogy újra és újra lekerül majd a polcról!

"Volt egyszer egy szépséges nimfa, amit Menthének hívtak. A nagy 
hatalmú Hádész, az alvilág istene beleszeretett a leányba. Hádész 
felesége, Perszephoné nagyon féltékeny lett, amikor észrevette, 
hogy a férjének tetszik a nimfa. Hádész, hogy megvédje a leányt 
a felesége haragjától, illatos gyógynövénnyé változtatta a lányt."

A virágtündérek titkai legújabb kötete is maga egy apró csoda, mely megmelengeti a szívet, elvarázsol, gyönyörű tájakra repít, kiszakít a mindennapok komorságából, s elindítja a vágyat az emberben, hogy azonnal akarja a következő történetet, amiben virágtündérek röpködnek a mezőn...

A korábbi kötetek értékeléséhez kattints ide.


Értékelés: 5/5 kristály
Kedvenc kötet

Idézetek

"A tündérek reggel arra ébredtek, hogy cibálja az ablaktáblákat a vihar."

"- Ha csak felhős lenne az ég, azzal kibékülnék. De ez a bolond szél igazán nem hiányzott!"

"- Vajon kibújik egyáltalán a napsugár? Vagy a virágvarázslat ezúttal félhomályban zajlik majd?"

"- Mindent én sem tudok megmagyarázni - mondta hamiskásan az anyó. - Tudod, sok-sok titok vesz körül minket..."

"Talált viszont egy történetet, ami nagyon megragadta. "Volt egyszer egy szépséges nimfa, amit Menthének hívtak. A nagy hatalmú Hádész, az alvilág istene beleszeretett a leányba. Hádész felesége, Perszephoné nagyon féltékeny lett, amikor észrevette, hogy a férjének tetszik a nimfa. Hádész, hogy megvédje a leányt a felesége haragjától, illatos gyógynövénnyé változtatta a lányt.
Minka megborzongott. Szegény Menthé! Nem is tehetett róla, hogy az alvilág ura beleszeretett! Milyen viharos sors jutott neki!"

"Ki hallott már olyan tündérről, aki émelyeg a repüléstől???"

"Megértené bárki is, hogy szárnya van, de nem szeret repülni? Látott már valaki olyan halat, amelyik fél a víztől? És olyan vakondot, ami nem szereti a sötétséget???"

"Azonnal szétáradt benne az érzés: minden rendben van, jó helyen van, ez az ő növénye!"

"- ...Aztán kiválasztott a varázslat, és minden a helyére került."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 megjegyzés

Flickr Images