Swift

Geronimo Stilton: A ​Vérmacska pecsétje (Nyomozni hív Sherlocco 2.) - Értékelés



Geronimo Stilton Nyomozni hív Sherlocco c. ifjúsági sorozata a legendás nyomozó, Sherlock Holmes előtt tiszteleg. 
Geronimo Stilton nem vitás, a gyerekek kedvence! A kissé kétbalkezes rágcsáló számtalan kiadói sorozatot - s ezzel együtt rengeteg kalandot - tudhat már a háta mögött. Az alap sorozaton túl vehettünk már részt időutazáson, ellátogathattunk az űrbe, kalandozhattunk a Fantázia Birodalmában, s mindezeken túl lehettünk szuperhősök, olvashattunk igazi klasszikusokat egeres-rágcsálós átírt formában, s most itt van "Doyle klasszikusa"!
Nyomozni hív Sherlocco első kötete, a Pofonegyszerű, ​Stilton! idén tavasszal látott napvilágot a Kolibri kiadó gondozásában, melyet most ősszel villámsebesen követett a második kötet, A ​Vérmacska pecsétje is! Bár engem már az első kötet is megnyert magának, kedvencem és igazi rajongásom tárgya a jelen értékelésben szereplő második felvonás lett, melyből egy saját példányt feltétlenül szeretnék a polcomon tudni a jövő év folyamán! :3 

"Kezdődhet végre a móka?
Rejtvény vár
Vérmacska-módra:
A nyomok, amiket neked
hagytam,
elvezetnek hozzám lassan.
Hideg… langyos… tűzforró!
Párbajra fel, Sherlocco!"

Történetünk mesélője Geronimo Stilton, bár arról, hogy ő-e a főhős, szerintem vitatkozhatnánk... 

Nyomozósegédnek állt barátunk újra Cindon eső áztatta utcáit járja, ahová barátja, s egyben nyomozótársa - vagy épp "felettese" - szólítja... A nagy nyomozó, Sherlocco ötórai teára várja a kissé ügyetlen "Watsont", melyet hősünk annak rendje és módja szerint le is késik...

A Fondor utca 13. szám alatt álló nyomozóiroda ajtaján egyszer csak csöngetnek. A szobába egy rágcsálóhölgy lép, s jövetele célja sem titok - fel kívánja fogadni a híres nyomozót, akinek mindenképpen fel kell göngyölítenie egy misztikus rejtélyt!

Sherlocco természetesen már tisztában van a hölgy mondanivalójával. Cindon utcáin egy műkincsrongáló jár! A vandál teliholdas éjszakákon csap le, s hagyja ott "kézlenyomatát" a megrongált műtárgyakon! Az elkövető állítólag egy vérmacska, mely rettegésben tart mindenkit, aki ezzel a különös bűntény sorozattal foglalkozik. Maga Geronimo Stilton is megijed, ám Sherlocco szerint vérmacskák természetesen nem léteznek...

A rongáló azonban kétségtelenül igen, s többek között már be is tört a Cindoni Nemzeti Múzeumba, a Várkastélyba és a Hangszermúzeumba, s nagyon úgy fest, hogy a következő kiszemelt műemlék a világhírű festmény, a Cini Lisa lesz...

Sherlocco, oldalán hűséges, ámde kétbalkezes és nem túl eszes segítőjével a rejtély nyomába ered! Ám a nyomozás közben Sherloccot párbajra hívják...! Stiltonra pedig rákacsint a szerelem...


A Vérmacska pecsétje egy rejtélyekben és humorban gazdag nyomozás története, melyben a legendás nyomozó leszármazottja veszi kezébe a rejtélyes bűneset megoldását!

Nyomozni hív Sherlocco a modern világba helyezi Doyle klasszikusát, ám teszi mindezt egy csavarral, hisz Sherlocco maga csupán híres felmenőjének leszármazottja, ezzel az író magyarázatot is ad a modern korra, valamint szépen ketté is választja a két karaktert.
Noha Sherlocco egy az egyben maga Sherlock Holmes, annak minden rigolyájával és furcsaságával együtt, a modern kor technikai vívmányainak köszönhetően mégis más. Nem vitás azonban, éppoly zseniális nyomozó, mint elődje!

A Geronimo Stilton-könyvek legújabb címsorozata nyomozni hívja az olvasót! Magát az ifjú célközönséget, de természetesen a felnőtteket is! A bűntények megoldását Sherloccoval együtt mi magunk is kideríthetjük, ám természetesen nyomozó legyen a talpán, aki nem sül bele a gyanúsítgatásba, mint maga Stilton... ^^
A Vérmacska pecsétje sokkal összetettebb és bonyolultabb bűntényt tár elénk, mint a könyvsorozat felvezető kötete a Pofonegyszerű, Stilton!, minek következtében a folytatás sokkalta kidolgozottabb, szerethetőbb, olvasmányosabb és ínycsiklandozó rejtélyekben gazdagabb is lett!

Míg a Pofonegyszerű, Stilton! rejtélye voltaképp pillanatok alatt kitalálható, A Vérmacska pecsétjének leleplezendő elkövetője már keményebb dió, annak ellenére is, hogy a Sherlocco által, az olvasó figyelmét a nyomokra terelő információk segítségével a rejtély tulajdonképpen pofonegyszerűen megoldható, ha résen van az olvasó! Bár én magam is jó úton haladtam, s magát az elkövetőnek a személyét is sikerült pillanatok alatt kitalálnom, még a történet kezdetén, az író azért okozott meglepetést a cselekmény végén - nem is keveset! A történet korántsem olyan lezárást kap, mint amire az ember elsőre gondolna, ezért még egy plusz pont jár a remek csavarért! 
Felnőtt fejjel, nem egy krimivel a hátam mögött egy gyermekeknek szánt bűntényt valóban könnyebb volt kinyomoznom, mint egy gyereknek, akik közül azonban biztos, hogy lesz olyan, aki maga is rátalál a megfejtésre, ha nem is teljes egészében, csupán részleteiben. Nehéz azonban a nyomokra koncentrálni, mikor a történet beszippant és a nyomozás izgalma visz előre, de higgyetek nekem, érdemes alaposan áttanulmányozni a Sherlocco által megadott nyomokat...


A Vérmacska pecsétjét átitatja a misztikum. Cindon múzeumainak dolgozóit egy, csak teliholdkor felbukkanó különös lény tartja rettegésben, akiről természetesen már az elején sejthető, hogy valóban nem egy természetfeletti teremtmény, hisz a könyvsorozat megpróbál a realitás talaján maradni, már amennyire ezt kell és lehet egy rágcsálókkal benépesített világban... ^^

Személyes véleményem szerint maga a főhős Sherlocco, aki bár az első kötetben talán túlságosan is negatív képet kapott saját maga fontosságának tudatában és orrának fennhordozása végett, a második kötetben sokkalta árnyaltabb képet adott róla az író, aki azonban ismeri Doyle eredetijét, bizton nem akad majd fenn a karakter személyiségjegyein.
Személyes kedvencem egy pillanatig sem tagadom, nekem maga a zseniális nyomozó, aki mellett Stilton gatyába sem rúghat, de több ponton egyenesen fárasztó is csetlő-botló viselkedésével, ám a történet végére sikerül esetlenül aranyos és szerethető figurává avanzsálnia, aki korántsem olyan idegesítő, mint némelyik másik Stilton-sorozatban.
A nyomozást ebben a történetben megfűszerezi, hogy az elkövető párbajra hívja Sherloccot, akinek nyomokat rejt el, egyszerre bízván abban, hogy megtalálja őt és/vagy belebukik a nyomozásba! Természetesen ez az izgalom Sherloccot csupán még jobban feltüzeli, ami be is gyorsítja az események láncolatát!

A szöveg gördülékeny és olvasmányos, a fordítás* egyenesen zseniális!!!, míg maga a történet filmszerűként elevenedik meg a szemünk előtt a gyönyörű és izgalmas, részletekben gazdag illusztrációknak köszönhetően!
Ismét egy olyan Sherlock Holmes átirat a könyvpiacon, ami a kisebb korosztályt célozza meg és megéri kézbe venni, hisz izgalmas, érdekes és szerethető, s nem utolsósorban, tiszteleg a klasszikus előtt!

Én magam szívből ajánlom a kötetet és magát a könyvsorozatot, melynek következő két részét remélhetőleg megkapjuk jövőre a Kolibri kiadótól magyar nyelven!


*Figyeld:
  • Cindon - Maga London
  • Cini Lisa - Mona Lisa
  • McNam Ratten professzor (na, ezt vajon hogy kell olvasni, rájössz? ;))
  • dr. Lan Gelme 
és a sort még folytathatnám...


Értékelés: 5/5 vérmacska
Kedvenc kötet

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images