Swift

Simonfalvi Ancsa: Ali ​király karácsonyi vacsorája - Értékelés



Simonfalvi Ancsa Ali ​király karácsonyi vacsorája c. meséje a Pagony kiadó idei karácsonyi könyveinek táborát erősíti. Noha maga a történet nem kimondottan karácsonyi, inkább egy varázslatos téli kaland, melynek keretét a karácsony és az ünnep szelleme adja, mégis ott a helye a karácsonyi mesék táborában, erősítve azokat.
Ali király története - melyben a címszereplő országába kalandozhatunk el - egy szívet melengető és humorban gazdag varázslatos mese, amit Agócs Írisz gyönyörű képi világa kelt életre. 
Mesebeli királyság, bátor unokák, kutyus, sárkány, szörny, egy lápi "tündér" és egy varázslatos merőkanál... Induljunk el Ali király birodalmába és nézzük meg közelebbről a történetet!

"Beszippantották a karcos téli levegőt, és arra 
gondoltak, hogy ha nem tesznek semmit, hiányozni 
fog belőle a mézeskalácsillat."

Történetünk Ali király varázslatos birodalmában játszódik, ahol a király a legjobb szakács hírében áll. A király, varázslatos merőkanala segítségével minden étkezéskor jóllakatja alattvalóit, akiknél ember finomabbat és jobbat még nem evett...

Közeledik a karácsony, a királyságot már az ünnep illata és melegsége hatja át, ám hirtelen óriási tragédia történik, ami a királynét is ájulásra készteti... A varázslatos merőkanalat ellopták!
Miután Ili királyné trónusára ájul, s miközben Ali király az igazat álmát alussza, a királyi pár unokáira vár a nemes feladat, hogy kiderítsék, vajon ki lopta el a merőkanalat? 

Merőkanál nélkül nincs karácsony, nincsenek finomságok, s azt sem lehet tudni, miként is fogadja majd a hírt a jóságos király...

Főhőseink a királyi corgival az oldalukon hosszú kalandra indulnak, hogy kinyomozzák a tettes kilétét. Vajon ki lopta el a merőkanalat?
A hegyekben élő remete? A félelmetes jeti? Az Arany-hegy sárkánya? Vagy netalán a Lápi Rittyó?

Tarts te is főhőseinkkel, hogy kiderüljön az igazság! 

"A sárkány még gyorsan etetett velük indulás előtt 
puszedlit, adott nekik forró teát, mindenkinek megigazgatta 
a sapka-sálját, és búcsúzóul megölelgette őket. A gyerekek 
pedig megállapították, hogy a zord külső mögött igazi aranyszív 
ragyog, és ezért Arany-hegy az Arany-hegy, nem a kincsek miatt."

Az Ali király karácsonyi vacsorája egy szívet melengető és humorban gazdag karácsonyi mese. Egy igazi téli kaland, megspékelve egy kis varázslattal, s számos varázslénnyel, akik között mindenki megtalálhatja a maga kedvencét.

Ali király birodalma a beszédes és ismerősen csengő neveknek köszönhetően Budapest egy pici szeletkéje is lehetne, s nem is biztos, hogy túl kell gondolnunk ezt a mesebirodalmat, vagy annak határait, ami akár meglapulva élhet is fővárosunk szívében...
A jóságos királyi pár békében uralkodik, s alattvalóik boldogabbak nem is lehetnének. A trónusról nem lenézve, hanem az emberekkel együtt élve, barátságban és békében kormányoznak, egyenlő félként kezelve a népet, akiknek jólétéről maga a király gondoskodik. A fizikai jólét az étel formájában érkezik, melyet a király, varázslatos merőkanala segítségével korlátlan mennyiségben tud előállítani. Ali főzőtudománya és cukrászképességei vetekedik a legnagyobb séfekével is, azonban itt sem kell szó szerint érteni a varázslatos jelzőket, hiszen, ha jól olvasunk a sorok közt, rájöhetünk, hogy az a merőkanál egy egyszerű konyhai eszköz, míg a varázslatot a király jósága és hatalmas szíve adja...
Természetesen nem vitatom ám azt sem, hogy maga a merőkanál rendelkezik mágikus képességekkel... ;)

Nem szeretnék mélyebben belemenni a mesebeli jelzők magyarázatába és mindabba, amit én magam beleláttam ezekbe a csodálatos, varázslatos képességekkel felruházott tárgyakba, de érdemes volna egy nagy beszélgetésben elmerülni a mese világáról, melyben kapcsolatokat és rejtett jeleket találhatunk a valós életre/egy jobb jövőre nézve...


Az Ali király karácsonyi vacsorájában benne van minden, ami egy jó téli, karácsonyi történethez kell. A modernebb körülmények közt élő, mégis mesés világból származó szereplők keverednek a mesebeli lényekkel, ahol jól megfér egymás mellett a sárkány és a varázslatos busz is.
A modern, életre való unokák utazása rendkívül kalandos, s mi, olvasók találkozhatunk morcos remetével, egy félelmetesnek tartott, ám annál életrevalóbb jetivel, egy aranyszívű sárkánnyal, aki telefonon rendeli a gyorskaját, s természetesen magával a Lápi Rittyóval, aki többféle alakot képes magára ölteni.
Megjegyezném, szülő - és ember - legyen a talpán, aki képes hibátlanul végigolvasni a Lápi Rittyó nevét a gyereknek felolvasás esetén, akit nekem sikerült az elején rendre Lápi Ringyónak olvasnom, s halálra röhögni magam a névválasztáson. ^^ Maga a karakter már nem nyerte el a tetszésem, negatív szereplő lévén, ám a neve kétségtelen a kedvenceim közé került.

Személyes kedvencem az Arany-hegy sárkánya lett, kinek megszületését Agócs Írisz Facebook oldalán már volt szerencsém korábban is látni, s aki egy igazán szívet melengető, bájos karakter lett, akinek sikerül megdönti a sárkányokról szóló sztereotípiák egy részét is.

A mese varázsát természetesen nem csupán maga a jól sikerült szöveg és a kalandos merőkanál-keresési expedíció adja, hanem a látványvilág is, amiről Agócs Írisz-rajongóknak tulajdonképpen nem is kell sokat regélnem, kinek neve garancia a minőségre. Ám aki most ismerkedne az egyik legjobb magyar illusztrátorunk képi világával, annak elmondom, hogy elképesztően varázslatos, egyedi karakterei szinte lelépnek a lapról, s olvasás közben körénk telepednek, megelevenednek a szemünk előtt, s mi magunk is ott találjuk magunkat a havas tájakon Ali király birodalmában, a merőkanálért indult expedíció kalandos ösvényén!

Száz szónak is egy a vége, olvassátok és szeressétek ti is Simonfalvi Ancsa meséjét, melyben a havas tájakat átitatja a szeretet és a karácsony illata; melyben bátor és szerethető főhősök oldalán kalandozhatunk és bájos, vagy éppen mogorva varázslényekkel találkozhatunk! 
Szeretet, jóság, igazságos királyi pár, a természet csodái, mesés tájak, mesebeli lények és a Lápi Rittyó ^^ - ez mind és még ennél is több az Ali király karácsonyi vacsorája, ami arra vár, hogy a karácsonyfa alatt lapulva hatalmas örömöt szerezzen a gyerekek és felnőttek számára a magában hordozott, rejtett varázslattal! :3


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 merőkanál

Idézetek

"- Ali! Hol kujtorogsz? Gyere már haza, meg kell főzni a vacsorát! - szólongatta hites urát az erkélyről a királyné..."

"Úgy tűnt, a csodamerőkanalat valaki ellopta..."

"Beszippantották a karcos téli levegőt, és arra gondoltak, hogy ha nem tesznek semmit, hiányozni fog belőle a mézeskalácsillat."

"- Akkor utoljára mondom, kétezer-kilenc darab gombás pizzát kérek, kétezer-tizenöt hamburgert, ezerkilencszázhetvennyolcat light kólával menüben! Ne nézzenek már teljesen lütyőnek! Soha többé nem veszek át hawaii pizzát a gombás helyett, remélem, értve vagyok?! - Azzal levágta a telefont."

"A sárkány még gyorsan etetett velük indulás előtt puszedlit, adott nekik forró teát, mindenkinek megigazgatta a sapka-sálját, és búcsúzóul megölelgette őket. A gyerekek pedig megállapították, hogy a zord külső mögött igazi aranyszív ragyog, és ezért Arany-hegy az Arany-hegy, nem a kincsek miatt."

"- Na, akkor ISZKIRI!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images