Swift

Lenka Chytilová: Éjszaka - Értékelés



Lenka Chytilová Éjszaka c. lapozója még ősszel látott napvilágot a Kolibri kiadó gondozásában. A könyvesboltban lapozgatva azonnal beleszerettem a kötetbe, ám vásárlásra sajnos nem volt lehetőségem, így, amint a könyvtárunk beszerezte, én is megszereztem magamnak olvasásra. ^^

"Ami a távolból világító lámpásnak látszik, az 
valójában az őz feneke! A feltűnő fehér foltot fartükörnek 
hívják: ezzel jelzik hollétüket egymásnak a csorda tagjai, 
így menekülés közben is követhetik egymást."

Az Éjszaka egy rendkívül különleges, nagy alakú lapozó, mely gyönyörű, formára vágott lapokkal mutatja be az olvasó számára az erdő - és a természet - éjjeli élővilágát, s annak érdekességeit.

A kötet tulajdonképpen egy gyönyörű ismeretterjesztő, ami érdekes információkat rejt magában. 
  • Tudtad például, hogy az őz feneke "világít" a sötétben? 
  • És azt, hogy a szentjánosbogarak nőstény egyedei a fűben lapulva várják a levegőben cikázó párjukat?
  • Mit jelent a tóban az éjjeli szerenád, amit a békák adnak? 
  • Tudtad, hogy a denevérek némelyik faja képes húsz órát is aludni egy nap? 
  • Ki lehet az éjszakai bandita? 
  • Miről álmodnak az állatok?
Ezt mind és még ennél is sokkal-sokkal többet megtudhatsz, ha elolvasod ezt a gyönyörű lapozót!


Az Éjszaka engem ízig-vérig rabul ejtett! 
Tartalma korántsem sablonos, a minden könyvben olvasható információkkal ellentétben itt igazán érdekes, gazdag tényekről olvashattam, melyek közül nem egy, nem két új információval gazdagodtam, s tettem szert nagyobb tudásra. 
A figyelmet folyamatosan fenntartó, "izgalmas" tartalom mellett a látványvilág is lenyűgözött! 
Martin Sojdr által készített illusztráció egészen varázslatos, ám tulajdonképpen az egész kötet maga a varázslat, egy teljes erdei világ, melyben apró, kiemelt szövegbuborék-keretekben olvashatjuk magát a szöveget.

A formára vágott oldalak lehetővé teszik, hogy bekukucskáljunk a következő oldalakon elbújt lakók otthonába, s a gondosan elrejtett apró részleteket is izgalmas böngészni ebben a formában. Ahogy haladunk előre, úgy gazdagodik az erdő élővilága, ám az első oldalakon bemutatott állatok sem tűnnek el, hisz a furfangos "lukaknak" köszönhetően velünk tartanak és itt-ott kikukucskálnak a tóból vagy épp az erdőből.

Bátran ajánlom a kötetet mindenkinek, aki szeretne bekukkantani az erdő életébe, közelebbről is megismerkedni az állatokkal és igazán érdekes, szórakoztató információkat megtudni róluk. A kötet gazdag információanyaga tökéletes lehet a természet szerelmeseinek, az apró felfedezőknek, ám nem csupán a célközönség számára nyújt majd remek olvasási élményt! Bátran tegyenek vele próbát a szülők/felnőttek is!


Értékelés: 5/5 éjjeli fény
Kedvenc kötet

Idézetek

"Hallod ezt a hangot? A tóban ilyen az éjjeli szerenád! A békék brekegéssel, kuruttyolással igyekeznek megtalálni és magukhoz vonzani a párjukat."

"Ami a távolból világító lámpásnak látszik, az valójában az őz feneke! A feltűnő fehér foltot fartükörnek hívják: ezzel jelzik hollétüket egymásnak a csorda tagjai, így menekülés közben is követhetik egymást."

"Látod azt a sok apró fényfoltot? Ha közelebbről megnézed, kiderül, hogy szentjánosbogarak. A levegőben csak a hímeket láthatod: a nőstények a fűben várják őket. Vigyázz, hogy a sötétben hová lépsz!"

"Az alvásrekordot a denevérek tartják: némelyik fajuk csaknem húsz órát alszik egy nap. A kacsák viszont félig ébren vannak, az egyik szemük indig nyitva. Így villámgyorsan tudnak reagálni, ha szükséges."

Éjszakai bandita
A mosómedve Észak-Amerikából származik, de könnyedén megtanult az ember közelében élni Európában is. éjszaka aktív, amikor a legtöbb ember alszik. Bemászik a szeméttartályokba, ahol ízletes maradékok után kutat.

Édes álom
Tudta, hogy az állatok is álmodnak? Az állatok életében az álomnak ugyanolyan szerepe van, mint az emberében: feldolgozza az elmúlt nap során szerzett tapasztalatokat, benyomásokat. Az állatok valószínűleg a környéken fellelhető táplálékforrásokról álmodnak.

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images