Swift

Várfalvy Emőke: Artúr ​király fesztiválja - Értékelés



Várfalvy Emőke Artúr ​király fesztiválja c. kötete szeptember közepén látott napvilágot a Móra kiadó gondozásában.
A rendkívül bájos mese Artúr király udvarába kalauzolja el az olvasót, de korántsem olyan értelemben, mint azt elsőre gondolnánk...
A remek humorral és kreatív megoldásokkal átitatott mese rendkívül ötletes, s pillanatok alatt magába szippantja az olvasót, amiben nagy szerepe van Tuza Edit látványvilágának is.
Várfalvy Emőke kötetében az állatoké a főszerep, míg a lovagok, bár erőteljesen képviseltetik magukat, mégis egy picit háttérbe szorulnak...
Nézzünk is bele ebbe az apró csodába!

"A vitézek kíváncsian nézegették a
 hátasokat. Nem tudtak választani."

A kerekasztal lovagjai fesztiváloznak! Van itt minden, kérem szépen, mi szem szájnak ingere!!! Vitézi torna, esti versmondás, szabadulás a várbörtönből, sőt sárkánytűzön történő sütögetés is. ^^
A vásárban pedig mindenféle portéka kapható, ám a vitézek figyelmét a rengeteg állat kelti fel, amikből remek hátasok válhatnának... No, de vajon melyik állat lenne a legalkalmasabb arra, hogy a vitézeket kísérjék a harcba?
A strucc, a teve, az ökör vagy az elefánt? A versenyben végül ketten maradnak...

Vajon melyik két állat közül kerül ki végül a győztes? S hogyan lesznek a vitézekből lovagok???

"A strucc gyors. Szép tolla tetszene 
a hercegnőknek is."

Az Artúr király fesztiválja - ahogy a bevezetőmben már említtettem - egy humorban gazdag, ötletes történet, ami pillanatok alatt mosolyt csal az olvasó arcára.

Nehéz erről a nyúlfarknyi történetről spoilerek nélkül beszélni, de talán annyit elárulhatok, hogy a lovagok végső hátasjószágának kiléte talán nem lesz akkora meglepetés, hisz mindannyian tudjuk, milyen állatokon vonultak csatába középkori lovagjaink.
Az alapötlet és a kivitelezés azonban egészen zseniális, s az írónőnek sikerült egy olyan mesét szőni ebbe az 1. szintű kötetbe, ami kerek egészet alkot. Megvan a bevezetés, megtörténik a helyszín bemutatása, majd jön a konfliktus, s végül a megoldás, s ha hiszitek, ha nem, még egy kis utószóra is marad hely, amit már csak azért is tartok fontosnak kiemelni, mivel nem egyszerű meghatározott karakterszámmal egy kerek és élvezhető mesét megírni.


Emőke meséje mellett azonban mindenképp hatalmas elismerés jár a kötet illusztrátorának, Tuza Editnek is, akinek a látványvilága és humorosan megvalósított jelenetábrázolásai nélkül nem lenne ennyire élvezhető a kötet. A hóbortos, furcsa verseny és az állatok jellemzői rendkívül kreatívan kerültek ábrázolásra, a szereplők - akár az emberekről, akár az állatokról legyen szó - szerethetőek és bolondosak, öröm rájuk nézni. A színvilág is éppen olyan bolondos, mint maga a verseny, magához vonzza a figyelmet, így esély sincs arra, hogy a külvilágból érkező hátasok, izé... elnézést, hatások elvonják a figyelmünket. ^^

Az Artúr király fesztiválja az egyik legjobban működő 1. szintes mese a Már tudok olvasni kiadói sorozatban! 

"Az ökör erős. Óriási szarva is van.
De nagyon lassú. Inkább sültnek való."

Móra kiadó Már tudok olvasni címet viselő kiadói sorozatának legújabb kötetét tarthatja kezében a kedves olvasó.
Várfalvy Emőke Artúr király fesztiválja c. kötete 1. nehézségi szintű.
Az 1. szint a kezdő, apró olvasóknak szól, akik most tanultak meg olvasni, s gyakorolni szeretnék azt, hogy minél gördülékenyebben menjen.
Az 1. szint oldalait az illusztráció uralja, míg a szöveg csupán egy-két mondatot vagy sort tartalmaz oldalanként. A betűméret a könnyebb olvashatóság kedvéért nagyobb, míg a nehezebb avagy érdekesebb szavak nagyobb betűmérettel szedve, külön szótagoltak is (ezek jól láthatóan kiemelésre kerülnek az illusztrációban). A mondatok egyszerűek, a szavak ismétlődnek, a cél a gyakorlás, a megértés és a sikerélmény! 
A kötetben a mesék után minden esetben találhatunk a nehézségi szintnek megfelelő feladatlapot, mely ellenőrzi az olvasó tudását, mennyire figyelt a történetre, s mindezeken túl tartalmaz egy oklevelet és hat matricát is, melyeket az apró olvasó a kötet végén található feladatok helyes megoldásaiért zsebelhet be! 

Az ingyenes beleolvasóért katt ide.

Kezdő olvasóknak szívből ajánlom, de ha rám hallgattok, felnőttként is kézbe veszitek és pillanatok alatt magatokba szippantjátok ezt a kedves, humoros mesét! Higgyétek el, megéri! 


A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 5/5 csacsi








Idézetek

"A vitézek megszavazták. 
A ló lett a hivatalos vitézi hátas.
A vitézeket innentől lovagoknak hívták.
Hogy mi lett a szamárral?
Megsértődött.
Nem vesz szívesen embert a hátára. 
Aki mögé áll, megrúgja.
Ilyenkor magában nevet:
Ha nincs ló, jó a szamár is?"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images