Swift

Cara Stevens: The ​Legend of Sleepy Hollow - Értékelés



Cara Stevens The ​Legend of Sleepy Hollow c. kötete néhány héttel ezelőtt jelent meg a Little Golden Book kiadói sorozatban. A könyvecske az idei Halloween-történetek egyik darabja, mely egy régi mese történetét tárja a mai olvasóközönség elé.
Bevallom, magát a mesefilmet még én sem láttam, ez után a kötet után azonban mindenképpen szeretném megnézni, ugyanis a történet még annál is jobban tetszett, mint az eredetileg gondoltam volna.
A The Legend of Sleepy Hollow története vérbeli Halloween-rajongóknak bizton nem fog csalódást okozni - egy igazi "rémmesével" van dolgunk! Ichabod Crane története engem teljesen rabul ejtett!
Mint ahogy a Little Golden Book kiadói sorozattól már megszokhattuk, a kötet nyelvezete igen egyszerű, ám a szöveg jelen esetben picit több, mint a szokásos. A teret, természetesen - gyerekkönyv révén - még mindig az illusztráció uralja, hogy a célközönség számára sikerélmény legyen az olvasás, avagy az olvasni még nem tudó gyerkőcöket is elvarázsolják a teljes oldalas, csodaszép illusztrációk.
Egy újabb Little Golden Book, ami nem okozott csalódást!

"But just when they were feeling safe, another laugh joined 
theirs. An evil laugh. An angry laugh. A ghostly laugh.
It was the Headless Horseman!"

Főszereplőnk, Ichabod Crane új tanítóként érkezett Sleepy Hollow iskolájába - sok-sok évvel ezelőtt. A magas, vékony férfi remek tanárnak bizonyult, ezért sokan szerették, különös megjelenése ellenére is. A férfi "ellenlábasa", az erős, kemény felépítésű Brom Bones sokszor megtréfálta a tanítót, ám úgy tűnt, hogy Crane csöppet sem haragszik a tréfákért, s nem is bánja azokat...

A jelenben...
Halloween éjszakáján nagy mulatságot tartanak a falucskában, ahol, egy kis idő elteltével Bones úgy ítéli meg, ideje egy picit "rémesebb" talajra evezni. Bones kísértethistóriák mesélésébe fog, ami a falu lakóinak is elnyeri tetszését, mivel azonban Ichabod sohasem szerette ezeket a meséket, rémültté válik. Bones gyűlöli, hogy ennyien szeretik a tanítót, ezért meg akarja őt szégyeníteni a falusiak előtt, ám Ichabod semmi okot sem ad arra, hogy nevessenek rajta és elűznie sem sikerül a faluból...
Hazafelé tartva az erdőben, a kísértetlegendákkal a fülében azonban Ichabod rettenetesen fél, s nem alaptalanul...
Sleepy Hollow régi legendája, a Fejnélküli Lovas jelenik meg előtte, s veszi üldözőbe. Úgy tűnik, nincs menekvés...

"Ichabod did not like scary stories."

A The Legend of Sleepy Hollow egy remek kísértethistória, egy vérbeli halloweeni történet!  Sajnálatos módon, a megkötött oldalszám miatt a mese rendkívül gyorsan véget ér, ám ez a történet olyannyira érdekfeszítő és borzongató, hogy érdemes volna a bővebb kifejtésre.

Ichabood Crane meséjét átitatja a természetfeletti, megjelenik benne a misztikum, míg a vége erősen kérdéses, hisz azt, hogy végül is mi történhetett, az író az olvasó fantáziájára és képzelőerejére bízza, ami nekem rendkívül tetszett. Ötletes befejezés, ami egészen szokatlan, ám nem is ördögtől való. Mindenesetre a "függővéget", avagy a történet megmagyarázását elhagyó végkifejletet nem kedvelők számára a kötet korántsem ajánlott! ^^


A mesét nem csak a varázslat itatja át, de az igazi őszi, halloweeni hangulat is. Egy apró, régi korabeli falucska bája, szerethető karakterekkel, akik pillanatok alatt a szívünkbe lopják magukat.
A kötetet nem csupán a történet, de az egészen megkapó képi világ is a legjobbak közé emeli - öröm ránézni és elveszni ezekben az illusztrációkban, amik oldalról oldalra elvarázsolnak, s tökéletesen együtt működnek a mesével.
Nincs más hátra, meg kell szereznem a mesefilmet is, olyannyira rabul ejtett ez a történet. Biztos vagyok benne, hogy Halloween éjszakáján is elő fogom venni, s sok-sok éven át az egyik kedvenc kísértethistóriám lesz!

A kötetet a Halloween szerelmeseinek ajánlom teljes szívből! Nyelvtanulás céljából azonban a kötet kifejezetten ajánlott a magyar lurkók számára is, hisz még az ára is egészen alacsony a mai árakhoz képest, továbbá könnyen beszerezhető külföldről.


Értékelés: 5/5 fej nélküli lovas
Kedvenc kötet

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images